Åpne tett sluk

Slik fikser du sluket

Slik lager du gassboblene som kan åpne sluket!

LAG DIN EGEN GASS: Den helt ufarlige gassen kan åpne opp det tette avløpet i kjøkkenvasken - vi viser deg hvordan! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Mange har for vane å skylle fat, bestikk og glass i vasken før det settes i oppvaskmaskinen. Men når matrester og stekefett stadig skylles ned i sluket, øker risikoen for tett avløp.

Det beste er å bruke kjøkkenpapir til å tørke av fett og matrester og deretter kaste papiret i søppelet.

Om avløpet på kjøkkenet først er blitt pottetett kan det være utfordrende å fikse, men det finnes én metode som det tipses om på utallige nettsider: Eddik- og natrontrikset!

Gassbobler kan åpne propp

Rådet anbefales av både fagfolk og «hvermansen».

Rørlegger SOS skriver blant annet: «Etter at du har fullført alle stegene så vil sluket ditt være renset i løpet av veldig kort tid.».

Trikset er å bruke én del vanlig husholdningseddik, én del natron eller bakepulver og en liter, gjerne mer, med kokvarmt vann.

Kombinasjonen av disse ingrediensene skal være effektiv for å åpne opp det tette avløpet.

Men hva er grunnen til det?

Ifølge Per Odd Eggen, kjemiker ved skolelaboratoriet ved NTNU, vil det dannes mye CO2-gass når man blander eddik og natron

- I den grad dette vil bidra til å åpne et tett avløp må det være gassdannelsen som gir effekten. Dersom det for eksempel er hår som har tettet igjen røret, kan man tenke seg at gassbobler vil bidra til å løsne en propp, forklarer Eggen.

Når vi googler fremgangsmåten, dukker det opp flere ulike varianter; noen anbefaler å blande alle ingrediensene sammen og helle miksen ned i avløpet, andre anbefaler å helle eddik og natron nedi først for så å skylle med varmt vann, eller starte med å helle nedi kokvarmt vann.

Kjemiker Eggen har derimot følgende råd:

- Ikke blande eddik og natron først, og deretter tøm det i vasken. Da vil det meste av gassen dannes før den kommer dit den skal gjøre en virkning

- Jeg ville helt nedi natron først, latt den trekke inn en stund og deretter tømt nedi eddik. Her kan man prøve seg fram, tipser kjemikeren.

Etter litt virketid kan du avslutte med å helle det kokvarme vannet i avløpet.

Advarer mot sterkt middel

Er du i beit når vasken er pottetett og vil forsøke å fikse problemet med vanlig avløpsåpner, har Eggen følgende advarsel:

- Vanlig avløpsåpner er sterkt basisk og må brukes med stor forsiktighet.

Vil du heller benytte deg av metoden med eddik, natron og kokvarmt vann, understreker kjemikeren samtidig at han ikke kan verifisere at dette er noe som vil virke.

Og er avløpet stappfullt av fett, tror han at det nok må sterkere virkemidler til.

- Men fordelen med eddik og natron er at det er relativt ufarlig, så det kan man godt prøve uten at det vil gjøre noen skade, sier Eggen.

Rotter i rørene

Det er ikke bare i vasken at matrester og stekefett ikke bør skylles av. Det kan også få alvorlige konsekvenser for rørene om matavfallet kastes i do:

- Fettet fra matavfall kan feste seg i vegger og dette kan føre til stopp i avløpsrørene, Simen Strand Jørgensen, kommunikasjonsrådgiver i vann- og avløpsetaten i Oslo.

Og ikke bare det:

Du kan også få uønskede gjester i rørene.

- En annen konsekvens av fett som fester seg avløpet er rotter som kommer i rørene, legger Strand til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer