Slik fikser du stygge eller kjedelige fliser

Stygge fliser på et ellers velfungerende baderom? Slik pynter du på fasaden.

Lei flisene, men fungerer badet ellers helt fint? Det kan du enkelt fikse selv.  Foto: Privat
Lei flisene, men fungerer badet ellers helt fint? Det kan du enkelt fikse selv. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lei av de stygge baderomsflisene? Så lenge baderommet fungerer greit, det ikke er fukt, og du ikke har planer om å gjøre noen andre større inngrep, er det ingen grunn til å gå i gang med den o store oppussingen.

Ikke bare er det kostbart, nye byggeregler sørger også for at det kan bli en tidkrevende affære.

Les mer: Du har ikke en gang lov til å rive badet uten å søke om tillatelse.

Slik maler du flisene:

Fine fliser men med stygt mønster eller farge, kan du fint fikse på selv. Slik gjør du:

Slik rengjør du:

Aller først er det viktig at underlaget er rent, støvfritt og tørt. Vask bort alle rester av fett, såpe, balsam, kalk et cetera. Skrubb flisene godt med svamp, og bruk gjerne en børste på fugene. Du kan enten vaske med eddikvann (en del eddik til fire deler vann) eller klorin eller salmiakkvann først, etterfulgt av et sterkt vaskemiddel med mattende effekt. Pass også på at du skyller godt med rent vann og lar det tørke.

Så bør du mattslipe flisene for at underlaget skal feste bedre. Velg et fint sandpapir, for eksempel med korning 150 eller 180. Fjern alt slipestøv når du er ferdig. Vi har selv med stort hell brukt engangsmoppene fra Jif: Dra tørmoppen (den som er beregnet til gulv) over flisene, og avslutt med Jif Støvmopp som du drar godt ned i alle fuger, i alle hjørner og langs listene.

Slik maler du

Så har tiden kommet for å male. Begynn med et strøk heftgrunn. Du bør velge oljebasert om det fortsatt er tilgjengelig i din butikk, eventuelt en vannbasert våtromsmaling.

Så kommer det punktet der mange gjør feil: Valg av maling. Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.no, anbefaler at du bruker oljebasert gulvmaling til flisene, da denne er ekstra slitesterk. Mal minst to strøk, til du har oppnådd ønsket resultat.

Se trinn for trinn-bilder:


Skal du male badet? Du trenger forskjellige malinger til de ulike sonene

Bruk klistremerker

Så fint kan det bli med fliseklistremerker fra Ad Hoc. Foto: Ad Hoc
Så fint kan det bli med fliseklistremerker fra Ad Hoc. Foto: Ad Hoc Vis mer


Et annet alternativ for deg som har et av de kliniske hvite baderommene og ønsker litt mer farge er å bruke fliseklistremerker. Disse finnes i ulike størrelser og varianter, vi falt for det store utvalget av marokkanskinspirerte fliseklistremerker fra svenske Ad Hoc, som du kan se til høyre og i bildekarusellen lenger ned.

Flere av disse har i tillegg en spesiell egenskap: De er ikke selvklebende, men festes ved hjelp av statisk elektrisitet. Slik kan du enkelt flytte dem dit du vil, og du slipper at vannet løser opp eventuell lim.

Ikke bare til badet! Se flere kule klistremerker her til barnerommet, tenåringsrommet, kjøkkenet, døren og julehuset.


De marokkanskinspirerte fliseklistremerkene fås kjøpt på nett gjennom Ad Hocs nettbutikk (søk på kakeldekor), men selskapet sender foreløpig bare innen Sverige. For dem som bor nærme grensen eller skal til Sverige, er det mulig å benytte seg av poste restante-trikset.

Alternativt kan du ta kontakt med Ad Hoc i Sverige for spørsmål om forhandlere nær der du bor.

Du kan også sjekke internasjonale forhandlere eller ebay.com. Det kan lønne seg dersom du skal ha mange klistremerker.

Kilde: Produsentene, Ifi.no, DinSide.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer