Guide

Slik finner du riktig flyttebyrå

Husk for eksempel å sjekke hvilken forsikring selskapet har, i tilfelle noe blir skadet på vei fra gammelt til nytt bosted.

FLINKE FLYTTEFOLK: På nettet finnes det flere nettjenester hvor du kan få tilbud fra flere flyttebyrå i ditt nærområde. Det er også lurt å sjekke hva folk skriver om selskapet, samt undersøke i Brønnøysundregisteret om selskapet er å stole på. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FLINKE FLYTTEFOLK: På nettet finnes det flere nettjenester hvor du kan få tilbud fra flere flyttebyrå i ditt nærområde. Det er også lurt å sjekke hva folk skriver om selskapet, samt undersøke i Brønnøysundregisteret om selskapet er å stole på. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som skal flytte inn i ny bolig i vår?

Enten du har leid en liten hybel, eller bodd i et stort hus, har du nok noen eiendeler som skal med på flyttelasset, og ofte eier du mer enn du tror. Det er heller ikke sikkert at du har tilgjengelig eller stor nok bil til å frakte kommoder, skap og sofaer til den nye adressen, og da må du kanskje leie et flyttefirma.

Dinside har samlet noen gode tips, slik at du kan finne flinke flyttefolk til å hjelpe deg.

Få tilbud fra flere

Sannsynligvis er det flere flyttebyrå som holder til i ditt nærområde, og det kan lønne seg å få tilbud fra flere. Da kan du nemlig velge firmaet som har best pris og vilkår.

Tjenestetorget.no kan være et godt sted å starte. Her kan du finne flyttefirmaene i nærheten av deg, for eksempel i osloområdet, og få personlige tilbud tilsendt fra dem på e-post eller over telefon.

FÅ SKREDDERSYDDE TILBUD: På Tjenestetorget.no fyller du inn informasjon om flyttingen din, som størrelse på flyttelass, ny og gammel adresse, om du ønsker flyttevask i tillegg og så videre. Deretter tar flyttebyråene kontakt med deg og gir deg en pris. Foto: skjermdump.
FÅ SKREDDERSYDDE TILBUD: På Tjenestetorget.no fyller du inn informasjon om flyttingen din, som størrelse på flyttelass, ny og gammel adresse, om du ønsker flyttevask i tillegg og så videre. Deretter tar flyttebyråene kontakt med deg og gir deg en pris. Foto: skjermdump. Vis mer

Når du har fått alle tilbudene du ønsker, bør du sjekke om firmaet er registrert i Brønnøysundregisteret, samt sjekke anmeldelser fra andre som har brukt firmaet.

- Har du ikke lagt inn alt som skal flyttes i avtalen, kan det hende du må betale ekstra for det. Samtidig skal du ikke betale mer enn avtalt, som betyr at flyttefirmaet ikke kan kreve ekstra betaling for bompenger eller parkering hvis det ikke er avtalt på forhånd, sier Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet til Dinside.no.

Sørg for at avtalen er skriftlig. En e-post holder så lenge du har bevis på at den er akseptert, legger hun til.

Beregne størrelse på flyttelass

Som du kan se på bildet over, er ett av feltene du skal fylle ut hvor stort volum det er på flyttelasset. Hvordan i alle dager beregner du dette?

Antatt størrelse på ditt flyttelass regnes ut som én tredjedel av arealet på boligen din, multiplisert med én meters høyde. Dersom du mener at dette ikke stemmer, kan du selv endre det, skriver Tjenestetorget. Husk å legge til volum av utemøbler og eventuelt innhold i garasje, boder og lignende.

Det vil si at hvis du har en leilighet på 40 kvadratmeter, er antatt størrelse på flyttelasset ditt drøyt 13 kubikkmeter, og du bør gjerne runde opp til 15 kubikkmeter hvis du har eiendeler i boder også.

Du bør også gi beskjed hvis du har ekstra store gjenstander, eksempelvis et piano, som skal flyttes. Det kan også være lurt å skrive noen korte setninger om hva flyttelasset inneholder, typ: «Kommode, skap, bokhylle og seks pappekser».

Typiske flyttekonflikter

- Å flytte hjemmet ditt kan handle om store verdier. Forbrukerrådet har siden januar fått 53 henvendelser om flyttetjenester, og seks av dem er saker til mekling, sier Høst.

Når ting blir flyttet, kan de gå i stykker, fortsetter Høst. Sjekk ut hva slags forsikringsordninger selskapet har. Flyttebyrået skal ta vare på tingene dine så langt rå er, men mot uhell som kollisjoner og tyveri, må du ha egen forsikring.

Hun legger også til at når du pakker ned tingene selv, er det ditt eget ansvar å sikre at ting er pakket forsvarlig, samt at det kan transporteres uten å ødelegges.

Ved siden av ødelagte gjenstander, ser Forbrukerrådet at uenighet om pris går igjen som årsak til konflikt mellom forbrukere og flyttefirma. Forbrukerrådet kan mekle hvis ting ikke går som det skal under flyttingen, og du ikke når frem med å klage.

Forsikringene du trenger ved flytting

Informasjonssjef Sigmund Clementz i If understreker at en standard innboforsikring gjelder på gammel og ny adresse, men dekker ikke selve flytteprosessen. Dermed kan det lønne seg å oppgradere innboforsikringen slik at den dekker flyttingen mellom adressene også.

- Når du skal flytte, bør du snakke med forsikringsselskapet ditt og finne ut hva forsikringen din dekker. Har du ikke utvidet innboforsikring, bør du vurdere en flytteforsikring, sier Clementz til Dinside.no.

Hos Gjensidige dekker innboforsikringen kun skader under privat flytting, ikke skader som oppstår når man leier inn flyttebyrå. Da må det eventuelt tegnes egen flytteforsikring.

- Benyttes flyttebyrå, anbefaler vi alle å sjekke hvilken forsikringer byrået har, hva de dekker og hva egenandelen er. Be om å få dette skriftlig, eller søk etter informasjon etter dette på hjemmesiden deres, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Flyttebyråenes ansvarsforsikring dekker ofte ikke mer enn et visst antall kroner per kubikkmeter skadet gods, så verditapet kan fort være stort for deg hvis uhellet er ute, ifølge Huseiernes Landsforbund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer