Finne ordentlig håndverker

Slik finner du skikkelige fagfolk til oppussingen

Og denne dokumentasjonen er lur å skaffe etter oppussingen for framtidig boligsalg.

ARBEID UTFØRT: Huseiernes Landsforbund råder deg til å ha dokumentasjon på alt som er gjort av fagfolk i boligen din, enten om det er maling av vegger, røropplegg, tilbygg eller konstruksjonsarbeid. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
ARBEID UTFØRT: Huseiernes Landsforbund råder deg til å ha dokumentasjon på alt som er gjort av fagfolk i boligen din, enten om det er maling av vegger, røropplegg, tilbygg eller konstruksjonsarbeid. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren er tid for oppussing hos mange. Kanskje har du kjøpt en ny bolig du vil sette ditt personlige preg på, eller vil fornye ditt nåværende hjem?

En god del boligeiere som skal pusse opp, tyr til fagfolk for å få jobben gjort. Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet anbefaler, imidlertid, at du bør sjekke hva du kan gjøre selv før du bestiller håndverkere.

- Flere kurante jobber i hjemmet kan gjøres med enkle verktøy. Du må likevel kjenne dine begrensninger, og huske av både strøm, vann, ventilasjon og varme har stort skadepotensiale, og hvis du er usikker så kan det være best å overlate jobben til en profesjonell, sier Iversen til Dinside.no.

Noen jobber, som de fleste elektriske arbeider, har du ikke lov til å gjøre selv, legger han til.

Det finnes flere firma der ute som tilbyr seg å gjøre oppussingsjobben for deg, men hvordan finner du seriøse og dyktige håndverkere?

Betal «hvitt»

Forbrukerrådet har meklet og veiledet i 818 håndverkersaker det siste året, og litt over sju prosent av disse sakene gjelder oppussing av bolig. Konflikter knyttet til håndverkere handler ofte om mye penger, og i verste fall ubeboelige hjem.

- Vi anbefaler å handle «hvitt» når du velger håndverker. Det betyr at du velger en håndverker som betaler skatter og avgifter, noe som også øker sjansen for et vellykket arbeid, sier Iversen.

En vanlig grunn til klager på håndverkertjenester, er at det er laget for dårlige avtaler mellom forbrukerne og håndverkerne, eller at det rett og slett ikke er noen kontrakt om arbeidet, ifølge Huseiernes Landsforbund.

Da risikerer du at håndverkerne jobber svart. Derfor må du som forbruker sørge for å ha en god kontrakt som beskriver oppdraget, avtaler frister, pris og dagmulkt hvis det blir forsinkelser, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl til Dinside.no.

Slik sjekker du håndverkerfirmaet

For å være sikker på at du velger et hvitt firma til å gjøre oppussingen eller annet arbeid i hjemmet for deg, bør du gjøre følgende undersøkelser:

  • Sjekk om firmaet er registrert i Brønnøysundregisteret
  • Sjekk godkjenninger
  • Få et skriftlig tilbud på det som skal utføres, og til hvilken pris
  • Sjekk gjerne referanser fra andre som har brukt firmaet
  • Skriv kontrakt for større jobber, bruk for eksempel Forbrukerrådets mal
  • Sjekk HMS-kort
  • Ikke betal kontant
  • Be om skatteattest

- De som er godkjent vil kunne være tryggere, men manglede godkjenning betyr ikke at selskapet er useriøst. Sentral godkjenning en frivillig kvalitetsordning. Foretakene som er tatt opp i ordningen, har søkt Direktoratet for byggkvalitet om godkjenning, og dokumentert at de fyller kravene, utdyper Iversen.

Finn referanser

Ett av punktene i listen over er å sjekke referanser fra andre som har brukt et firma til lignende jobber som du vil gjøre.

Dersom du bor i et borettslag eller sameie, kan du ta en prat med naboer du vet har utført arbeid i sine boliger, og kanskje få noen gode anbefalinger. I tillegg er det nettjenester som Boligmappa.no eller Mittanbud.no som kan hjelpe deg å gjøre et godt valg.

Boligmappa.no er en gratis nettjeneste som for alle som eier egen leilighet, hus og hytte. Hvis selgere, eiendomsmeglere og takstmenn lagrer sin dokumentasjon i Boligmappa, vil alle få informasjon om boligens historikk, og siden mappen følger gårds- og bruksnummer vil kjøpere kunne sjekke hvilke opplysninger som er gitt ved tidligere salg. Siden i fjor har Boligmappa hatt en økning i antall mapper på over 80 prosent, og nylig passerte de én million mapper, står det i en pressemelding.

Forbrukerrådet har tett dialog med Mittanbud, som er Norges største formidler av håndverkertjenester, for å sikre at det blir brukt gode kontrakter, samt forsøke å luke ut useriøse firmaer.

- Husk at nettsider som formidler håndverkere ikke har noen ansvar for arbeidet. Du må derfor sjekke ut håndverkeren før du bestemmer deg, understreker jurist Iversen.

Få egne tilbud

Pihl i Huseiernes Landsforbund, legger til at Boligmappa og Mittanbud også kan brukes til å få tilbud fra håndverkere til jobben du vil ha gjort. Da får du snakket med ulike håndverkere, får en føling med hvordan de er, og, ikke minst, får du ulike pristilbud.

Men, pass på å sjekke at tilbudene er like før du sammenligner dem.

Foruten referanser, bør du sjekke hvordan kvaliteten på det tidligere arbeidet til firmaene var, om de var ferdig i tide og om de gjorde jobben til avtalt pris, fortsetter Pihl.

For enkle jobber kan du bruke et firma du eller noen bekjente har god erfaring med, men der jobben er større, bør flere firma konkurrere om den, ifølge Iversen i Forbrukerrådet. Når det er snakk om større jobber, bør du la håndverkeren komme på befaring, for da blir tilbudet best mulig.

Ikke betal på forskudd

Huseiernes Landsforbund anbefaler at det ikke avtales forskuddsbetaling, men betaling etter at jobben er gjort. Dette er vanlig norsk kontraktsrett, det som jurister kaller «ytelse mot ytelse».

- Fordelen er at du da har mulighet til å holde tilbake penger hvis jobben ikke er gjort godt nok, eller det blir forsinkelser, sier Pihl.

Ved noen større jobber, hender det at du har delbetaling underveis, men da skal betalingen tilpasses hvor mye jobb som er gjort. Er det ikke avtalt noe tidspunkt for betaling, kan håndverkeren først kreve betaling etter at tjenesten er utført, legger han til.

Forbrukerrådet er enig i at du bør unngå å betale hele jobben på forhånd, men påpeker at i mange tilfeller kan det likevel være rimelig å betale deler av jobben på forskudd.

- For enkle jobber har av og til håndverkeren med seg en betalingsterminal, noe som er helt greit, sier Iversen.

Få dokumentasjon til ettertiden

Noen jobber krever dokumentasjon i ettertid. Etter det meste av elektrikerarbeid får kunden en såkalt samsvarserklæring. Denne beskriver jobben og hvem som har gjort den, eksemplifiserer Iversen.

Vi minner igjen om Boligmappa.no, hvor du kan du laste opp informasjon om boligen din, deriblant dokumentasjon for utført arbeid.

- Sørg for å ha dokumentasjon på alt som er gjort, det være seg maling, røropplegg, tilbygg og konstruksjonsarbeid, er det klare rådet fra Pihl i Huseiernes Landsforbund.

Klage kan ta tid

Oppsummert kan vi si at det beste rådet for å unngå konflikt etter oppussing og arbeid i boligen, er å gjøre et grundig forarbeid. En tommelfingerregel er skriftlig avtale og referansesjekk, som reduserer risikoen for en dårlig opplevelse, men noen ganger går det galt likevel.

Har du tatt dine forholdsregler, men likevel fått problemer, bør du skrive en klage til håndverkeren. Har du ikke betalt for jobben ennå, kan du holde deler av betalingen tilbake. Summen skal stå i forhold til arbeidet du klager på.

Løser ikke saken seg, kan Forbrukerrådet mekle i saken, og blir ikke saken ordnet opp der, kan du ta den videre til Forbrukertvistutvalget for en endelig avgjørelse.

- Blir det fullstendig knute mellom deg og håndverkeren kan det ta en stund å få den løst. Det er derfor viktig å gjøre et grundig forarbeid i å velge rett håndverker, sier Iversen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer