Slik fjerner du blåbærflekker fra hendene

Du kommer ikke langt med håndsåpe og vann.

VANSKELIG: Å fjerne blåbærflekker fra fingrene etter en tur i skogen kan være en frustrerende og vanskelig prosess. Men å unngå flekkene er en umulig oppgave uten hansker. Foto: HANNA SIKKELAND
VANSKELIG: Å fjerne blåbærflekker fra fingrene etter en tur i skogen kan være en frustrerende og vanskelig prosess. Men å unngå flekkene er en umulig oppgave uten hansker. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer
Publisert

Det bugner over av blåbær i de norske skogene på sensommeren, og mange benytter muligheten til å fylle fryseren med de smakfulle bærene.

Å plukke blåbær kan være en tankeløs og behagelig affære, men å fjerne de blålilla flekkene som har boret seg inn i huden, kan derimot skape hodebry.

Så hva er egentlig det beste alternativet? Finnes det et hjelpemiddel som gjør at man slipper å skrubbe huden rød?

LES OGSÅ: Gjenstridige flekker krever sterke midler

SESONG: Det bugner over med blåbær I Oslo-marka. Foto: HANNA SIKKELAND
SESONG: Det bugner over med blåbær I Oslo-marka. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer

Fjern så fort som mulig

Jo tørrere hendene dine er, jo lettere setter fargen fra bærene seg fast i huden din. Det kan derfor være lurt å bruke en håndkrem for tørr hud før du skal ut på tur.

Å ta med seg en pakke med våtservietter på tur, kan også gjøre det lettere å unngå langvarige flekker. Jo fortere du får vasket hendene, jo større er sjansen for at du ender opp med rene hender etter bærplukkingen.

Alternativt kan du bruke hansker mens du plukker, men dette kan gjøre bærplukkingen til en både klam og ubehagelig affære.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt de svarte flekkene på benkeplaten

Hva fungerer best?

Vi har vi testet åtte ulike alternativer som sies å fjerne blåbærflekker. Dette er en uhøytidelig test hvor vi ikke har gått mange timer med blåbærflekker på hendene - slik tilfellet ofte er etter man har vært i skogen på blåbærtur. Den gir derfor kun bare en pekepinn på hva som fungerer som blåbærfjerner.

Varmt vann og håndsåpe

FUNKER IKKE: Såpe og vann er ikke nok for å fjerne blåbærflekker fra hendene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FUNKER IKKE: Såpe og vann er ikke nok for å fjerne blåbærflekker fra hendene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Ja, dette var kanskje et åpenbart og dårlig alternativ, men vi måtte likevel teste dette først for å ha noe å sammenligne de andre alternativene opp imot.

Som forventet ga ikke varmt vann og håndsåpe noe godt resultat.

Hendene forble tydelig rosa og var ikke i nærheten av å være rene.

Yoghurt

HELT TOPP: Denne yoghurten gjorde oss rene og fine. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HELT TOPP: Denne yoghurten gjorde oss rene og fine. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Melkesyre sies å være en god flekkfjerner, og derfor måtte vi teste ut hvordan yoghurt ville funke som blåbærfjerner.

Vi brukte en naturell yoghurt som imponerte oss mest av alle alternativene vi testet.

Med unntak av litt lilla farge som ble sittende igjen, fjernet yoghurten omtrent alle de lilla flekkene, og hendene så relativt fine ut etter vi skyldte bort yoghurten med vann.

Vi kan absolutt anbefale denne metoden hvis du sliter med å fjerne blåbærflekker fra hendene.

Zalo

NEI TAKK: La Zaloen fjerne fettflekker, for blåbærflekker fjerner den ikke på noen spesielt god måte. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NEI TAKK: La Zaloen fjerne fettflekker, for blåbærflekker fjerner den ikke på noen spesielt god måte. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Zalo er vel en av vaskemidlene flest tyr til når en flekk skal fjernes fort, men om den er det beste alternativet til å fjerne blåbær er heller tvilsomt.

Den fungerer hakket bedre enn vanlig håndsåpe, men etterlater likevel noen lilla og skjemmende flekker på hendene.

Eddik

ANBEFALES IKKE: Eddik kan brukes til mye, men ikke til å fjerne blåbærflekker fra hendene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ANBEFALES IKKE: Eddik kan brukes til mye, men ikke til å fjerne blåbærflekker fra hendene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Eddik dukker også ofte opp når det kommer til kjerringråd rundt diverse problemer.

Men la oss bare få sagt det med en gang - det funker ikke når du skal fjerne blåbær fra hendene. Vi satt igjen med store flekker etter å ha helt på ganske mye eddik.

Surmelk

GREIT RESULTAT: Men unntak av noen små flekker, fjernet surmelken mye av misfarginga fra blåbærene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GREIT RESULTAT: Men unntak av noen små flekker, fjernet surmelken mye av misfarginga fra blåbærene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Men unntak av noen små flekker, fjernet surmelken mye av misfarginga fra blåbærene. Vi opplevde likevel at den ikke var like god som testens andre melkeprodukt - yoghurten,

Vi vil derfor heller ikke anbefale dere å kjøpe inn ekstra surmelk kun for å fjerne blåbærflekker. Skulle du ha en kartong stående i kjøleskapet, er det likevel verdt et forsøk.

Sitron

TESTVINNER: Sammen med youghurten, var det sitronen som fjernet flest blåbærflekker. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TESTVINNER: Sammen med youghurten, var det sitronen som fjernet flest blåbærflekker. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Saften fra en delt sitron funker godt til å fjerne lukt etter rekepilling, og sies også å funke bra på blåbærflekker.

Og riktig nok - den fjernet nesten alle blåbærflekkene fra hendene våre. Bruker du selve sitronen mot huden kan du tydelig se hvordan sitronen trekker til seg den lilla fargen fra bærene.

Det er heller ikke noe minus at hendene lukter friskt og godt av sitron når du er ferdig med fjerningen.

Tannkrem

EKKELT: Hendene luktet vondt i flere timer etter vi testet dette. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
EKKELT: Hendene luktet vondt i flere timer etter vi testet dette. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Først og fremst må vi bare understreke at lukten av blåbær og tannkrem er en merkelig kombinasjon, og lukten er fortsatt såpass sterk at den tydelig kan kjennes når hendene ligger på tastaturet.

Resultatet var helt greit. Tannkrem som blåbærfjerner var ikke helt ubrukelig, men heller ikke noe høydepunkt.

Test det gjerne ut hvis du ikke har noen av de andre alternativene tilgjengelig. Fordelen med tannkrem er jo at det er noe alle har i huset.

Kaffegrut i olje

KAFFEGRUT OG OLJE: Til tross for sin skrubbende effekt, klarte ikke denne kombinasjonen å vaske hendene helt rene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KAFFEGRUT OG OLJE: Til tross for sin skrubbende effekt, klarte ikke denne kombinasjonen å vaske hendene helt rene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Nok et alternativ med ingredienser de fleste har hjemme. Vi blandet sammen olje og kaffegrut, som skal skape en form for skrubbende effekt.

Resultatet ble så som så. Vår journalist ble mer fascinert av den kilende følelsen han fikk i hendene, enn av resultatet som ble oppnådd. Det var verdt et forsøk, men når ikke til topps i vår test.

Blokkebær

FLEKKFJERNER: Blokkebær skal visstnok fjerne blåbærflekker fra huden. Foto: NTB SCANPIX
FLEKKFJERNER: Blokkebær skal visstnok fjerne blåbærflekker fra huden. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Vi har dessverre ikke klart å få tak i blokkebær til en test, men de sies å være en av naturens egne flekkfjernere, som du kan ta i bruk rett etter du er ferdig med plukkingen - vel og merke hvis du finner dem akkurat der du befinner deg i skogen.

Blåbærfargen skal visstnok forsvinne fort hvis du gnir bærene mot flekkene. Blokkebær ligner veldig på blåbær, men har en gjennomsiktig kjerne.

Har du testet ut dette trikset? Gi oss gjerne en tilbakemelding via e-post eller i kommentarfeltet under saken.

En av Dinsides lesere har sendt oss et godt tips.

- Min far gikk alltid bortom ripsbusken og tok en neve rips for å fjerne flekkene. Det fungerer bedre enn blokkebær. Farmor brukte også alltid å blande litt rips i blåbærsyltetøyet for å unngå at blåbærene satt farge på tennene, skriver leseren i en e-post til Dinside.

Oppsummering

LILLA: Neglbåndene forble lilla etter alle alternativene var prøvd ut. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LILLA: Neglbåndene forble lilla etter alle alternativene var prøvd ut. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Kort oppsummert vil vi altså anbefale yoghurt eller sitron når du skal kvitte deg med de slitsomme flekkene. Kanskje kan en sitronyoghurt gjøre susen.

Til tross for at flere av alternativene over gjorde en ok jobb med å fjerne blåbærflekkene, var det ingen av dem som klarte å fjerne fargen rundt neglbåndene.

Så her er det bare å smøre seg med tålmodighet til fargen slites bort av seg selv.

Saken har vært publisert på Dinside også tidligere

Det var disse produktene vi testet:

Derfor er det vanskelig å fjerne fargen

 • Blåfargen i blåbær kommer fra antocyaniner, som er den viktigste antioksidantkilden i blåbær og er plantens eget immunforsvar.
 • Denne blåfargen, som mange andre sterke farger i naturen, fungerer som indikator.
 • pH-skalaen går fra 0 til 14, der 7 er nøytral, mens verdiene under er syre og verdiene over er baser. Huden (og hendene) har en pH-verdi på ca 5,5, mens spyttet i munnen er omtrent nøytral (pH 7).
 • Når blåfargen i blåbæret kommer i kontakt med huden og spyttet vil antocyaninene endre kjemisk struktur.
 • Antocyaninene vil bli rød ved pH under 7 (huden), mens i nøytral til svakt basisk løsning vil den bli blå (munnen/tennene).
 • Disse sterke fargestoffene setter seg godt fast i huden og er dermed vanskelig å vaske bort.
 • Fargen er selvsagt helt ufarlig og forsvinner av seg selv etter hvert
 • Kilde: realfagslærer Bjørn Sørhøy
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer