Spytt, hårføner og bleier:

Slik fjerner du flekkene

Flekker på klær, duker eller møbler? Her er våre beste flekkfjernetips.

STEARINSØL? Frem med zalo og varmtvann, hårføner eller strykejern og trekkpapir. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
STEARINSØL? Frem med zalo og varmtvann, hårføner eller strykejern og trekkpapir. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Julefeiringen har kanskje også satt sine spor i form av flekker på klær og duker - og kanskje også på møbler og interiør?

Da er det en fordel å ha kontroll på hva merkene på vaskelappen betyr - og det kan du se i denne artikkelen på Dinside.

Men det er ikke sikkert at vanlig vask vil hjelpe deg med å bli kvitt flekkene.

Her er våre beste flekkfjerningstips.

Har du andre gode flekkfjerningstips du gjerne vil dele med oss og andre? Tips gjerne journalisten på epost eller del dine tips i kommentarfeltet nedenfor.

Stearin: Varmebehandling med hårføner eller zalo

Dette er et evig tilbakevendende problem, i alle fall i vår husholdning:

Stearin og rester fra kubbelys har rent ned i lysestaker eller lysfat og krukker - og sitter bom fast. Hva gjør du?

Vi deler gjerne vårt beste tips fra restaurantbransjen: Hell varmt vann og en dæsj zalo eller annet oppvaskmiddel ned i lysestaken og la det stå litt til du ser at stearinet har løsnet. Du kan da enkelt plukke ut stearinet.

Dersom det er ting som ikke tåler behandling med varmtvann, kan du finne hjelp i baderomsskapet:

Bruk hårføneren til å varme opp stearinet til du får det så mykt at du kan fjerne det.

For duker og eventuelt klær, er rådet som de aller fleste sikkert kjenner til:

Først kuldebehandling for å få det så hardt og stivt at du kan brekke av det verste - og deretter varmebehandling med styrkejern og bakepapir eller kaffefilter for å trekke ut restene.

NØDHJELP TIL DRESSEN: Flekker på dressen? Prøv spytt! Foto: Kristin Sørdal
NØDHJELP TIL DRESSEN: Flekker på dressen? Prøv spytt! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Flekker på dressen: Spytt eller vann

Har du fått flekker på dressen i løpet av jule, og rekker ikke å få renset den før nyttårsfesten, er dette det beste nødhjelptrikset: Spytt på flekken.

Du tar ganske enkelt litt spytt på flekken og gnir på flekken.

Du må for all del ikke bruke flekkfjerner eller vaskemiddel med enzymer; dette kan ødelegge dressen.

Og ikke vask dressjakka i vaskemaskinen: Dette kan ødelegge beslagene.

VINFLEKKER: Flekkfjerner er best. Foto: Kristin Sørdal
VINFLEKKER: Flekkfjerner er best. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Rødvinsflekker: Bruk flekkfjerningsmiddel

Rødvinsflekker er et tilbakevendende problem, og vi har testet flere flekkfjerningstips for rødvinsflekker - blant annet har vi testet et mirakelmiddel som lovte å fjerne flekken på få minutter.

Det er som er sikkert, er at du ikke må bruke salt på flekken.

Vår erfaring fra ulike tester, er at det beste middelet er flekkfjerningsmiddel: Vi har gode erfaringer fra tester med Vanish.

Fettflekker: Bruk Zalo

Zalo løser fett i kjelene dine - og det er også det beste tipset mot fettflekker. Ha litt zalo på flekken, la det ligge i en halvtime - og skyll godt.

Deretter kan du vaske plagget etter vaskeanvisningen, men det er best om du får gjort dette så snart som mulig etter at flekken oppstod.

RINGER PÅ BORDET? De hvite ringene skyldes at fukt har trengt ned under lakken. Når du stryker over, og bordet blir varmt, suges fukten opp i kjøkkenrullen. Du slipper altså å gå over og polere, evt etterbehandle bordet. Foto: Ifi.no
RINGER PÅ BORDET? De hvite ringene skyldes at fukt har trengt ned under lakken. Når du stryker over, og bordet blir varmt, suges fukten opp i kjøkkenrullen. Du slipper altså å gå over og polere, evt etterbehandle bordet. Foto: Ifi.no Vis mer

Hvite ringer på bordet

Har du fått hvite ringer på bordet under julas selskapeligheter? Da er det flere tips som kan virke, et av dem er å ta noen ark fra en tørkerull, legge dette på bordet og stryke over med et styrkejern på svak varme.

Men pass på så du ikke holder strykejernet over bordet for lenge; det kan skade lakken.

De hvite ringene skyldes at fukt har trengt ned under lakken. Når du stryker over, og bordet blir varmt, suges fukten opp i kjøkkenrullen. Du slipper altså å gå over og polere, evt etterbehandle bordet.

Flekker på ull: Skyll og vask raskt

Søler du på den fineste ulltrøya eller duker eller annet av ull, bør du straks og med en gang ta den av og skylle godt gjennom flekken - for så å hive den til vask. Dette bør skje så raskt som mulig etter at flekken er et faktum.

Blir du ikke kvitt flekken, kan du prøve med vaskemiddel rett på flekken - men bruk da helst ullvaskemiddel: Vanlige vaskemiddel kan ødelegge ullfibrene og lage hull i ulltøyet.

VÆR RASK! Søler du kaffe, vin eller te på teppet, gjelder det å være rask med å tørke den opp! Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
VÆR RASK! Søler du kaffe, vin eller te på teppet, gjelder det å være rask med å tørke den opp! Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Søl på teppet: Reager raskt - og klapp flekken, ikke gni!

Én ting er søl på klær og gjenstander, men hva når du søler på gulvteppet?

Søler du kaffe. te eller vin på teppet, er det viktig å være lynrask med å suge opp det meste av flekken. Bruk tørkepapir eller eventuelt en bleie om du har, det har god oppsugingsevne. Pass i alle fall på at du ikke bruker den røde juleservietten, men at du har en ren, hvit klut.

Dersom det er påkrevet med ytterligere behandling for å bli kvitt flekken, kan du bruke lunken vann - men klapp med kluten, ikke gni på flekken!

Ved behov kan du bruke flekkfjernere for tepper og tekstiler - pass bare på at du ikke gnir med kluten på flekken, men at du klapper.

Les også:

Les vår test av LED-vokslys

Det aller beste vaskemiddelet for dusjen blander du selv

Blander du Zalo med et spesielt middel, får du en killer-kombinasjon for peisvinduet!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer