Slik fjerner du flekker på dressen - noen enkle tips

For seint ute med å levere dressen på rens? Dette kan du gjøre selv.

- PRØV SPYTT PÅ FLEKKEN: For seint ute til rens og oppdaget flekk på dressen? Prøv rent vann, eller spytt på flekken, sier Chris-Eirik Nikolaisen, butikksjef hos Ferner Jacobsen, til Dinside. Foto: KRISTIN SØRDAL
- PRØV SPYTT PÅ FLEKKEN: For seint ute til rens og oppdaget flekk på dressen? Prøv rent vann, eller spytt på flekken, sier Chris-Eirik Nikolaisen, butikksjef hos Ferner Jacobsen, til Dinside. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert

Har du ikke sett på dressen siden forrige fest, og nå oppdaget at den burde hatt seg en tur til renseriet?

For seint ute eller fått flekk i dag? Her er nødtipsene til dressen.

SE VIDEO: Slik knyter du slips

- Spytt på flekken!

Hva gjør du dersom du oppdager en flekk på dressen, og det er for seint å levere den til rens?

- Når flekken er oppdaget, prøver man å fjerne den med en ren klut og litt vann. Eller ren klut og spytt: Det er mye enzymer i spytt som igjen kan hjelpe å fjerne flekken, sier Chris-Eirik Nikolaisen, butikksjef hos Ferner Jacobsen.

Har du huska å hatt dressen på rens?

(Avsluttet)
Oi, nei - da blir det spytt-trikset for alle penga!(75%) 88
Ja, selvsagt!(13%) 15
Bruker ikke dress.(13%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Men ikke bruk vann dersom det er materialer av silke eller viskose, da dette medfører store skjolder, sier han.

Ingun Grimstad Klepp, forsker på klær og husarbeid ved Statens institutt for forbruksforskning, sier det er det uansett best å forsøke å fjerne flekken.

- Det lureste er å fjerne flekken, det er nesten uansett lurere enn å levere plagget til rens, sier Grimstad Klepp til Dinside.

Hun sier det beste er å forsøke å finne ut hva flekken er av, for å finne ut av hvordan man best kan behandle den.

- Man kan prøve å tenke tilbake hva flekken er for noe. Det kan kanskje være vanskelig å huske, men enkelt fortalt er de fleste flekker enten noe fettholdig, som for eksempel majones eller olje, som fjernes lett med flytende oppvaskmidler - eller det kan være proteiner, som egg, melk eller blod - og de fjernes lett med enzymholdige vaskemidler som Biotex, sier Grimstad Klepp til Dinside.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt gule svettemerker under armene

- Vann er effektivt

Ifølge Grimstad Klepp, skal du være varsom ved bruk av enzymholdige vaskemidler på ull; det er ikke noe blinkskudd for den type tekstiler.

- Men det er kanskje bedre å få bort flekken, tross alt, sier hun.

Hun oppfordrer også til å bruke vann, rett og slett:

- Vann er effektivt på mange ting, jeg ville latt vann renne igjennom stoffet, sier hun.

Dahl advarer mot bruk av flekkfjernere.

- Vær oppmerksom på at dersom man bruker flekkfjerner kan det bli skjoldete rundt flekken og da mer synlig, sier han.

DETTE ER GRUNNEN: Dressjakker har frontstykke og belegg, og inneholder et lim som ikke tåler vann - og hvis du vasker det, løsner frontbelegget, og det blir buklete og stygt, og det lar seg ikke presses på plass igjen, sier Øystein Dahl hos dressprodusenten Frislid til Dinside. Foto: KRISTIN SØRDAL
DETTE ER GRUNNEN: Dressjakker har frontstykke og belegg, og inneholder et lim som ikke tåler vann - og hvis du vasker det, løsner frontbelegget, og det blir buklete og stygt, og det lar seg ikke presses på plass igjen, sier Øystein Dahl hos dressprodusenten Frislid til Dinside. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merHvorfor skal det kun renses?

Det kan være mange grunner til at klær kun skal renses.

Ifølge Grimstad Klepp og Øystein Dahl hos dressprodusenten Frislid, har det ikke så mye med stoffet å gjøre, men med fôringer og beslag.

- Jakka har et frontstykke og belegg, og inneholder et lim som ikke tåler vann. Hvis du vasker det, løsner frontbelegget, og det blir buklete og stygt, og lar seg ikke presses på plass igjen, forklarer Dahl.

- Det kan være forskjellige ting, for dresser er det åpenbart fordi dressjakken har fôringer og en spesiell form, og dette vil ikke like sentrifugeringen og basingen inne i maskinen. Ellers kan det være på grunn av krymping eller andre elementer, som dekor, sier Grimstad Klepp.

- Det er også mange klær som er undermerket, og det beste er å unngå å kjøpe dem, sier hun.

LES OGSÅ: Få kontroll: Dette betyr vaskesymbolene!

Kan du vaske klær som «kun tåler rens»?

Dress og pene kjoler er en type klær som ofte er merket med «kun rens».

Betyr det at plagget ikke kan vaskes? Eller kan du fremdeles vaske plagg, selv om det er merket med at det kun skal renses?

Nikolaisen hos Ferner Jacobsen sier til Dinside at man ikke kan vaske klær som er merket kun rens.

Ifølge Dahl, kan buksa som regel vaskes, men ikke jakka.

- Som regel kan du vaske buksa, men ta hensyn til at dette ikke er plagg for kokevask, dette er plagg for finvask. Og tørketrommel gift for slike klær, sier Dahl.

Ifølge Grimstad Klepp må du være oppmerksom på dette om du vasker klær som er merket med kun rens:

- Ja, du kan selvsagt vaske det, men da mister du reklamasjonsretten, sier Grimstad Klepp.

- På den annen side: Det kan jo hende at du da får et rent plagg, sier hun, og kommenterer videre at det kanskje er bedre enn at man slutter å bruke plagget fordi man ikke får vasket eller renset det.

NEI, IKKE SLIK: Dressbuksene bør ikke henge brettet slik, men på en egen buksehenger slik at buksen henger en hel lengde. Festes nederst på bena med klyper, ifølge dresseksperten hos Ferner Jacobsen. Foto: KRISTIN SØRDAL
NEI, IKKE SLIK: Dressbuksene bør ikke henge brettet slik, men på en egen buksehenger slik at buksen henger en hel lengde. Festes nederst på bena med klyper, ifølge dresseksperten hos Ferner Jacobsen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merSlik skal den henge

Har du vasket dressbuksa, husk å henge buksa til tørk rett vei.

- Den bør helst henge rett opp-og-ned. Klær med spenner og metall kan ruste, og de bør derfor henge med med beina ned, for å få fuktigheten vekk fra det som har med metall å gjøre, raskest mulig, sier Dahl til Dinside.

Dressbuksen kan godt strykes eller presses, som vanlig - men Dahl anbefaler varsom varme.

Også Nikolaisen sier det er greit - men pass på:

Slik fjerner du flekker på dressen - noen enkle tips

- Dersom man ønsker og glatte over en dress, er det særlig viktig at man har et klede mellom strykejern og produkt. Dersom man har et for varmt strykejern rett på mørk stoff, vil dette bli «blankt» og se slitt ut, sier Nikolaisen.

Etter bruk, når du skal henge bort dressen igjen, bør du gjøre dette:

- Dressen bør henge på en god og solid dresshenger, det vil si med brede skuldre og gjerne med egen buksehenger slik at buksen henger en hel lengde. Festes nederst på bena med klyper. Dette vil også bevare dressen på best mulig måte. Og det er viktig at man unngår rensehengere, understreker Nikolaisen.

(Artikkelen er første gang publisert på Dinside i 2017)

LES OGSÅ: Ikke send bunaden i innsjekket bagasje

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer