Tips og triks til klesvasken

Slik fjerner du grønske

Det er kjedelig når klærne får grønske eller blomsterflekker på seg. Slik fjerner du flekkene, slik at plagget holder seg pent lenger.

IKKE UMULIG Å FJERNE: Grønske på klær er kjedelig og vanskelig å få bort, men det finnes råd. Vi fikk vekk grønske fra både en dongeribukse og en hvit T-skjorte. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom barna kommer løpende inn med den nye olabuksa med grønne knær, har vi de beste knepene for å fjerne de vanskelige flekkene.

Gress, blomster og grønske – er i det store og det hele det samme. Dette er en type fargeflekker. Det er flere ulike måter å fjerne dem på. Det foteller Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft hos SIFO.

- Det er nesten alltid lurt å bruke kranmetoden, altså tre på en kran og dusje gjennom fra innsiden og ut etter påføring av middelet, sier hun og legger til:

- Skal det brukes et flytende middel, bruk bollemetoden, altså å ha løsningen i et lite kar og legge stoffet med flekken oppi – og minst mulig av resten av plagget, forteller hun og viser til boken Lettstelt som hun har skrevet med Tone Sårdal Tobiasson om klesvask.

Forskjell på tekstilene

Klepp forteller at det er forskjell på både fiber og fargestoffer – er du i tvil prøv middelet på et minst mulig synlig sted på plagget før du gyver løs.

De fleste tekstiler tåler metoden som er nevnt ovenfor, men ifølge Malin Skaar, leder for forbrukerservice hos Orkla, bør man behandle plagg som inneholder tekstiler som ull eller silke litt annerledes.- Forbehandle flekken med Milo eller oppvasksåpe og skyll godt før du vasker plagget i vaskemaskinen på ull eller silkeprogram, sier Skaar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.