Mose i gresset

Slik fjerner du mose

Dersom du ønsker å få vekk mosen i gresset er tiden inne nå.

MOSE I GRESSET: Dersom gresset ditt ser slik ut, bør du kanskje gå i gang med noen tiltak for å fjerne mosen denne våren. Foto: P. Qvist / Shutterstock / NTB
MOSE I GRESSET: Dersom gresset ditt ser slik ut, bør du kanskje gå i gang med noen tiltak for å fjerne mosen denne våren. Foto: P. Qvist / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Dersom plenen din har blitt full av mose, er det flere tiltak du kan gjøre denne våren for å bli kvitt den.

DinSide har spurt ekspertene om råd.

Gjødsel kan hjelpe

Gjødsling i løpet av våren og sommeren gjør plenen sterk, samtidig som det også hjelper å holde mose og ugress på avstand.

– Mose og ugress svekker gressets slitestyrke. Gjødsel kan hjelpe, og i tillegg lønner det seg å prøve å fjerne mosen med for eksempel mosegjødsel og rake før gresset er i full vekst, forteller markedssjef Vibeke Næss i Plantasjen.

HAGEARBEID PÅ HØSTEN: Det er mye du kan gjøre i hagen når høsten er kommet, men én ting bør du droppe. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Mose i japanske hager

– Spørsmålet er vel om man virkelig ønsker mosen vekk? Det krever litt arbeid, og mosen er både grønn, lav og myk. «Vanlige» folk kan kjenne litt på ambisjonsnivået sitt, hva de virkelig ønsker, sier Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Hun forteller at blant annet japanske hager er kjent for å legge forholdene til rette for mose.

STYRKER GRESSET: Her ser du hvordan gjødsel ser ut på mosen i gresset, dette er for at gresset skal få næring til å gro. Foto: Celina Stamper
STYRKER GRESSET: Her ser du hvordan gjødsel ser ut på mosen i gresset, dette er for at gresset skal få næring til å gro. Foto: Celina Stamper Vis mer

– Generelt er det slik at gresset vinner under gode vokseforhold, forteller hun og legger til:

– Luftig, litt næringsrik jord, god næringstilgang og godt med lys.

Mosen vinner nemlig når det er mørkt, næringsfattig og vått.

Slik blir du kvitt mose i gresset

– Hvis jorda er sur, kan kalk fungere, men det burde egentlig vært gjort før snøen forsvant. Det er heller ikke så ofte nødvendig, forteller Ladstein.

Om jorda er tett og våt bør det dreneres, men å legge en toppdressing på plenen med sand, kan også bidra.

– Tiltak som grønngjødsling, for eksempel ved å la gresset ligge etter klipping i fine biter, kan legge forholdene godt til rette for våre venner meitemarkene, som er blant organismene som kan hjelpe, fortsetter Ladstein.

BIDRAR: På våren kan det være nyttig å rake mosebefengt plen med stålrive. Foto: Shutterstock / NTB
BIDRAR: På våren kan det være nyttig å rake mosebefengt plen med stålrive. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

En veldig næringsfattig plen kan ha godt av tilsatt gjødsel.

– Nå på våren, før gresset virkelig begynner å vokse, kan et midlertidig tiltak være å rake mosebefengt plen med en stålrive. Da river du vekk mosen, noe som kan gi gresset mer plass til lys og luft, forklarer hun og legger til:

– Det er dog ikke noe langtidsvirkende tiltak, hvis grunnforholdene er dårlige.

Et annet triks er å ikke klippe plenen for kort - gress, som alle planter, trenger fotosyntesen, og da må sollys treffet bladene.

– Det skjer i liten grad hvis gresset klippes i samme høyde som mosen, forklarer Ladstein.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer