Slik fjerner du oljeflekker etter dekkskift

Skitne hender etter å ha skiftet dekk? Styr unna kjemikalier og sterke vaskemidler, løsningen finner du i kjøkkenskapet.

Skrubb hendene med kaffegrut og matolje. Verre er det ikke.  Foto: Elisabeth Dalseg
Skrubb hendene med kaffegrut og matolje. Verre er det ikke. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen heksekunst å skifte hjul på bilen, bare utstyret er i orden. Noen ganger kan det faktisk ta lenger tid å fjerne oljeflekkene du får på hendene og under neglene, enn selve dekkskiftet. Ikke bare tar det tid, men tips om å bløtlegge dem i Zalo-vann eller oppvaskmiddel kan også slite unødvendig på huden.

Heldigvis er det enkelt, og du trenger ikke bruke sterke vaskemidler eller white spirit for å få hendene rene. Alt du trenger er litt matolje og noe å skrubbe med, for eksempel sukker, grovt havremel eller kaffegruten som ligger igjen i filteret i trakteren.

Se også: Ti ting du kan bruke gammel kaffegrut til

Slik gjør du

Det er oljen som er viktig, så du bør mer enn dekke kaffegrut eller sukker med oljen før du begynner å skrubbe.  Foto: Eliasbeth Dalseg
Det er oljen som er viktig, så du bør mer enn dekke kaffegrut eller sukker med oljen før du begynner å skrubbe. Foto: Eliasbeth Dalseg Vis mer


Du kommer til å bli litt klissete på fingrene, så vi anbefaler at du finner frem det du trenger før du skifter hjulene. Tøm kaffegruten fra et brukt kaffefilter i en bolle, og sett klar matolje, gjerne med åpen kork. Bruk den billigste matoljen du har, det er dumt å kaste bort dyr olivenolje på dette. Det er viktig at du ikke blander det sammen før du skal bruke det, for du vil ikke at kaffegrut, sukker eller annet skal rekke å bli bløtt og mykt av oljen.

Tips: Har du små kutt eller sår på hendene? Styr unna salt, det svir!

Når hjulene så er skiftet, heller du over olje og skrubber du hendene godt med blandingen. En neglebørste kan også være smart å ha for hånden. Når all skitten er borte, vasker du bare hendene i varmt vann med en god håndsåpe. Det kan være litt vanskelig å få bort all oljen, så noen ganger kan det lønne seg å tørke hendene på litt tørkerull underveis, før du vasker hendene én gang til.

Fremgangsmåten er omtrent den samme som om du skal fjerne oljemaling fra hendene. Her holder det ofte å bruke olje, men er flekkene gjenstridige, kan du også her bruke gammel kaffegrut eller lignende.

Pleier du å få andre til å skifte dekkene for deg? Hvorfor ikke prøve å gjøre det selv: Sjekk vår trinn for trinn-video og dekkskift for dummies-guide.

Kast skrubben i søppelet

Når du er ferdig med skrubben, kan det være fristende å bare helle det ut i vasken - eller i toalettet. I stedet bør du skrape det ut, og kaste i søppelet. Er det søppelsortering der du bor, kan det kastes med annet organisk avfall.

I tillegg til at oljekaffeblandingen kan gjøre fremtidig nytte som for eksempel matjord, skåner du også avløpsnettet. For matfett som stivner og tetter igjen avløpsrørene er et økende problem for vann- og avløpsetatene i de ulike kommunene. Om det blir tett hos deg, kan du alltids bruke en avløpsåpner, men det hjelper kun hos deg - ikke i rørnettet.

– Det man gjør ved å bruke et stoff for å løse problemet lokalt, er at du flytter det et annet sted, har Arve Hansen i Asplan Viak og Rørinspeksjon Norge tidligere sagt til DinSide.

Se skrekkbildene: Dette gjør matolje med rørene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer