Slik foregår budrundene nå

DinSide fikk følge eiendomsmegler Ann-Kristin L. Mathiesen gjennom en budrunde.

Det beste med jobben? Å kunne ringe noen, si "Gratulerer med ny leilighet", og høre at de jubler i den andre enden, sier Ann-Kristin L. Mathiesen. Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET.NO
Det beste med jobben? Å kunne ringe noen, si "Gratulerer med ny leilighet", og høre at de jubler i den andre enden, sier Ann-Kristin L. Mathiesen. Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET.NO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Eie Eiendom, det er Ann-Kristin.

Mobilen til eiendomsmegler Ann-Kristin L. Mathiesen står ikke stille. DinSide fikk være flue på veggen under en budrunde hos Eie Eiendomsmegling på Røa denne uken. Nye regler for budrundene setter krav til skriftlighet, men det er ikke tvil om hva som er megler Mathiesens viktigste arbeidsredskap i kontakten med budgiverne: Mobilen.

I løpet av de timene budrunden pågikk sendte Mathiesen ut mer enn 300 SMS-er, tok rundt 80 telefonsamtaler og mottok én MMS

Se video av budrunden lenger ned i artikkelen

Nye regler

Skriftlige budrunder gir større trygghet for alle parter; kjøper, selger og megler, ifølge Vegar Giæver. Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET.NO
Skriftlige budrunder gir større trygghet for alle parter; kjøper, selger og megler, ifølge Vegar Giæver. Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET.NO Vis mer


Første januar i år ble det innført en rekke nye regler for hvordan budrunder skal gjennomføres. Blant annet må alle budgivere legitimere seg, og budrunden skal dokumenteres skriftlig.

Rent praktisk vil det si at alle bud, budforhøyelser, motbud, aksept og avslag, skal foregå skriftlig. Man må gjerne avtale først på telefon, men et bud er ikke offisielt før det er sendt inn skriftlig. I tillegg skal alt bekreftes mottatt skriftlig. Og da er kanskje ikke 300 SMS-er så ille likevel?

Vegar Giæver, daglig leder i Eie Eiendomsmegling Røa er positiv til det nye kravet om skriftlighet i budrundene:

– Det blir litt mer arbeid, men det er det verdt for at budgivere skal kunne føle seg trygge, sier Giæver til DinSide.

Skriftlig dokumentasjon gjør det enklere å etterprøve budloggen, og man unngår misforståelser som kan oppstå rett og slett fordi noen snakker utydelig eller ikke uttrykker seg klart.

Giæver vil helst ha budfrister på minst en halvtime, slik at SMS-er får tid til å gå igjennom og at budgiverne ikke skal stresses med uforholdsmessig korte tidsfrister.

– Men det er klart at man ikke trenger like lang frist når det kun er to budgivere igjen og vi har kontakt med begge.

Når er et bud egentlig akseptert? Se skrekkeksempelet på hvor galt det kunne gå, før de nye reglene ble innført

Telefon fortsatt hovedverktøy

Interessenter og budgivere holdes oppdatert på SMS, men mye styres sentralt fra PC-en.  Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET.NO
Interessenter og budgivere holdes oppdatert på SMS, men mye styres sentralt fra PC-en. Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET.NO Vis mer


Eie Eiendomsmegling har gått for en løsning der kommunikasjonen hovedsakelig går på SMS, men er fortsatt opptatt av at det skal være god muntlig kommunikasjon mellom megler og budgiver. For selv om det heter seg at budrunden skal være skriftlig, betyr ikke det at meglerne har lagt bort telefonen.

Snarere tvert imot.

Det første Mathiesen gjorde da hun kom på jobb den dagen budrunden ble avholdt, var å ringe rundt til alle som hadde skrevet seg på liste. Da første bud kom inn og ble bekreftet var det raskt et par interessenter som hang seg på, og et par spørsmål som måtte avklares.

Selger fikk heller ikke få telefoner i løpet av dagen, blant annet fordi det var ulike betingelser ved budene, både om overtakelsestidspunkt og om hvem som ønsket å kjøpe garasje i tillegg.

Etter den første store ringerunden, holdt Mathiesen interessenter løpende orientert via SMS-er hun sender fra et program på datamaskinen, samtidig som hun holder telefonisk kontakt med ulike budgivere. Noen ringer hun, andre ringer henne. I videoen under kan du se mer hvordan det gikk for seg:

 


MMS-en vi nevnte innledningsvis? Alle budgivere må legitimere seg overfor megler. Enten på visning, eller sende kopi av legitimasjon. Dette gjøres enkelt for eksempel ved å legge sertifikat på budskjema, ta et bilde, og sende på MMS.

Dette er de nye reglene

De siste årene har det vært vanlig praksis at første bud må legges inn skriftlig, med underskrift av budgiver. Dette kan gjøres direkte på visning, hos megler, med bankID i elektronisk bud, med en faks - eller med en MMS med bilde av signatur på budskjema.

Forbrukerinformasjon om de nye reglene finner du her , og her ligger de gamle.

Les mer om reglene som gjelder nå: Nå blir budrunden skriftlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer