Holdbarhet på matvarer

Slik forlenger du holdbarheten på matvarene

Vi gir deg de smarte tipsene. Men først av alt bør du rydde i kjøleskapet. 

FRYS NED MATEN: Tomatpuré som du ikke får brukt opp, kan fint fryses ned på en smart måte til senere bruk. Foto: Linn M. Rognø.
FRYS NED MATEN: Tomatpuré som du ikke får brukt opp, kan fint fryses ned på en smart måte til senere bruk. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en kjensgjerning at vi kaster altfor mye mat hvert år. Som oftest skyldes dette at vi oppbevarer maten feil slik at den forringes mye raskere enn den egentlig skal.

Her får du derfor noen skikkelig smarte tips som gjør at maten holder seg frisk og god over lang tid.

Kjøtt nederst i kjøleskapet

For å unngå at ferskvarer råtner raskt, handler det enkelt og greit om å plassere matvarene på riktig plass i kjøleskapet.

– Det er viktig å holde god orden i kjøleskapet og plassere lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk nederst i skapet som er den kaldeste delen, forteller Atle Wold, seniorrådgiver ved seksjon for hygiene og drikkevann hos Mattilsynet.

HOLD ORDEN I KJØLESKAPET:  Det råder Atle Wold, seniorrådgiver ved seksjon for hygiene og drikkevann hos Mattilsynet. Foto: Mattilsynet.
HOLD ORDEN I KJØLESKAPET:  Det råder Atle Wold, seniorrådgiver ved seksjon for hygiene og drikkevann hos Mattilsynet. Foto: Mattilsynet. Vis mer

En annen ting er at matvarer uten emballasje, og andre matrester ikke bør ligge åpent, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk, slik at de ikke forurenser annen mat i kjøleskapet, tar smak eller tørker ut.

– Det er spesielt viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat, understreker Wold.

Kjøleskapet har begrenset kapasitet til å kjøle ned mat. Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens gir gode vekstmuligheter for bakterier, ifølge Wold.

For høy temperatur kan føre til bakterievekst i matvarene, og normalt bør temperaturene i kjøleskapet være 4º C, eller lavere.

– Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, skal derfor avkjøles før den settes i kjøleskapet. Langsom avkjøling øker faren for vekst av bakterier i maten, så avkjølingen bør skje så raskt som mulig. Dette bør skje før maten pakkes inn eller emballeres, forklarer han.

RIKTIG TEMPERATUR: Kjølevarer skal oppbevares fra 0-4 grader, opplyser Hanne Møller, matforsker ved Østfold Forskning. Foto: Østfold Forskning.
RIKTIG TEMPERATUR: Kjølevarer skal oppbevares fra 0-4 grader, opplyser Hanne Møller, matforsker ved Østfold Forskning. Foto: Østfold Forskning. Vis mer

Hanne Møller, senior-og matforsker ved Østfold Forskning, jobber hovedsakelig med datomerking i forhold til matsvinn. Hun forklarer at korrekt oppbevaring har mye å si for holdbarheten på mat.

– Det er som regel skrevet på emballasjen hvordan produktet bør oppbevares. Kjølevarer bør oppbevares fra 0-4 grader og bør kun stå fremme på kjøkkenbenken i kort tid. Men en del frukt og grønt skal ikke i kjøleskapet, forteller Møller.

Tipsene du bør prøve

Så først og fremst må du sørge for at kjøleskapet holder riktig temperatur. Dernest må du passe på at kjøleskapet ikke er overfylt, da vil nemlig ikke luften få sirkulere som den skal, og maten blir dermed raskt dårlig.

Når dette er på plass, er det mange andre metoder du kan ta i bruk for at kvaliteten på maten skal vedvare.

Vi i har lett oss frem til noen skikkelig lure tips:

  • Snu boksen: For å få cottage cheese til å vare lenger, sett boksen opp-ned i kjøleskapet. Dette fordi den da blir lufttett siden all cottage cheesen legger seg nede ved lokket og forsegler kanten rundt lokket slik at luften holdes ute.
  • Asparges i vannglass: For å unngå at aspargesen blir slapp og smakløs, fyll et glass med cirka 2 centimeter vann, sett aspargesbunten med strikk rundt oppi, dekk til med en brødpose og sett glasset i kjøleskapet. Om du ikke skal bruke aspargesen før vannet blir mørkere, tøm det gamle vannet ut og erstatt med nytt kaldt vann.
  • Kvitt deg med det råtne: Om du oppbevarer epler enten i eller utenfor kjøleskapet, sørg for at du fjerner epler som begynner å råtne. Hvis ikke kan resten av eplene også raskt blir dårlige.
  • Emballasje på bær: Kjøper du bær i plastboks vil du se at det ligger et løst plaststykke i bunnen av boksen. Dette skal obserbere gassen som bær frigjør når de ligger over tid. La derfor bærene bli liggende i emballasjen sin i fruktskuffen i kjøleskapet.
  • Sopp i papirpose: Sopp skal oppbevares i papirpose i kjøleskapet, ikke i plastikkpose, da vil konsistensen ødelegges og soppen mugne raskt.
  • Tomatpurè i frysen: Når du ikke bruker mer enn én spiseskje med tomatpuré, ligger det mye igjen i boksen. Skrap ut alt dette, legg det i en pose med en klemmelås og sørg for å få ut all luft før du forsegler tomatpuréen i posen. Bruk en sløv kniv med rund kant og trekk over posen slik at du lager noen groper på plastposen i fire porsjonsdeler. Legg den i frysen, og når du har behov, tar du ut en del ved å knekke av en bit, la den tine og bruke den i maten.
  • Brød i mikro: Legg brødet på et kjølig og mørkt sted, men ikke i kjøleskapet. Oppbevar det gjerne i mikrobølgeovnen, eller del opp brødet i skiver før du legger dem i porsjonspakning i frysen. Så kan du ta opp noen brødskiver ved behov. Har brødet blitt tørt? Sjekk dette supertipset som gjør brødet ferskt igjen!

– Frys maten raskt

På butikken ser du ofte matvarer som er nedsatt i pris fordi de straks går ut på dato. Noen av disse produktene kan du godt spise lenge etter utgått dato, for eksempel egg, yoghurt, rømme, cottage cheese eller vaniljesaus, så lenge de ser fine ut og lukter som de skal. Samtidig kan du godt kjøpe matvarer som straks går ut på dato, og legge dem i fryseren hjemme slik at du forsinker forråtnelsesprosessen. Da kan de ligge i fryseren i alt fra én til seks måneder.

«Best før»

«Best før»-datoen viser hvor lenge matvaren holder seg uten at kvaliteten blir vesentlig dårligere. Kvalitet er egenskaper som for eksempel smak, farge og konsistens. Mat som er merket «Best før» kan spises etter at datoen har gått ut, dersom varen fremdeles har brukbar kvalitet. Det er lurt å se, lukte og smake før du eventuelt kaster maten.

Når det gjelder kjøttprodukter, skal du være litt mer obs, ifølge Wold.

– Det er store variasjoner i anbefalt fryselengde for ulike typer kjøttprodukter. Blant annet avhenger fryselengden av fettinnhold i produktet. Fett er det første som harskner, så magert kjøtt har generelt lenger holdbarhet enn kjøttprodukter med høyere fettinnhold, forklarer seniorrådgiveren.

For at kvaliteten på matvarene skal bevares, må innfrysingen skje så raskt og ved så lav temperatur som mulig, anbefaler han.

– Dypfryst mat skal oppbevares i -18°C eller kaldere, og det er viktig at temperaturen holdes stabil. Frosset is rundt emballasjen kan være et tegn på uheldige temperatursvingninger. Mat frosset inn like før «siste forbruksdag» er lite robust ved opptining, og bør derfor unngås, råder Wold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer