Du har rett til å justere leiepris årlig

Slik går du fram for å få lavere husleie

Loven gir deg rett til å kreve justert leie etter kort og lengre tid. Her er forklaringen på hvordan du går fram, både som leietaker og utleier.

RETT TIL Å STILLE KRAV: Som leietaker og utleier har du loven på din side dersom du ønsker å justere leieprisen opp eller ned. Foto: Panther Media.
RETT TIL Å STILLE KRAV: Som leietaker og utleier har du loven på din side dersom du ønsker å justere leieprisen opp eller ned. Foto: Panther Media. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leiemarkedsundersøkelsen viser at leieforholdets lengde har mye å si for prisen på utleieboligen. Nyere leieforhold er ofte betydelig høyere i pris enn dem som har var lengre.

Prisforskjellene tyder på at leietakere over flere år gjerne belønnes med en nedsatt leiepris, samt at husleiejusteringer foretas i større grad når nye kontrakter blir inngått.

- Husleieloven gir både leietakere og utleier anledning til å kreve leieprisen justert, sier Tove Berggaard, advokat i Leieboerforeningen.

To justeringsmåter

Etter loven kan man endre leien på to måter, enten ved en justering etter konsumprisindeksen (KPI) eller tilpassing til gjengs leie.

Du kan kreve leien justert etter endringer i KPI én gang i året, som normalt vil innebære en endring på to til tre prosent. En slik endring kan regnes ut med SSBs husleiekalkulator.

Leide du for eksempel en toroms i Oslo i 2015 til daværende gjennomsnittspris på 9.900 kroner, vil prisen ifølge kalkulatoren tilsvare 10.256 kroner i 2016, en oppgang på 3,6 prosent.

- Hvis man vil endre leien etter KPI, må man varsle om dette én måned i forkant. Dersom en av partene i leieforholdet fremmer et slikt justeringskrav og justeringen er beregnet riktig, kan ikke den andre parten avslå, sier Berggaard.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer