Hvordan så plen:

Slik går du frem når du skal så plen

Steg for steg til det perfekte resultatet.

Ekspertene fra Felleskjøpet viser deg hvordan du sår en plen. Video: Dinside Vis mer
Publisert

Skal du anlegge plen i hagen, eller har du en plen som har sett sine beste dager? Å så plen trenger ikke være så vanskelig - når du vet hva du skal gjøre.

I 2017 fikk vi hjelp fra Jon Atle Repstad, produktsjef for såvare, og Anne-Sofie Odden Nordstrøm, butikkselger og gartner i Felleskjøpet, til å gi oss sine beste råd for et vellykket gressprosjekt. Les også gode tips for å få en lettstelt hage.

#1. Forarbeid før du sår

Hvor mye forarbeid som kreves i din hage, kommer blant annet an på hva slags jord du har.

Hvis jorda er veldig hardpakket bør den løsnes ned til 10 -15 cm dyp. Bruk greip eller jordfreser, og bland inn ny jord og gjødsel.

- Da får man gjødsel ned i bakken og får bedre effekt av det, sier Repstad.

FYLL PÅ MED HAGEJORD: Er jorda under veldig hardpakket, er det smart å frese den opp først. Foto: Berit B. Njarga
FYLL PÅ MED HAGEJORD: Er jorda under veldig hardpakket, er det smart å frese den opp først. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Har man løsere jord fyller man på med et nytt lag hagejord, og blander det sammen med laget under med en jernrive. Husk også å fjerne synlig ugress og få med røttene på stort ugress.

Når skal man så plen?

Ifølge Jon Atle Repstad har det ikke noe å si om det er litt kaldt når du sår.

- Mai eller august er den beste tida, man bør nemlig ikke så når det er for varmt. Gressfrøet tåler frost, forteller han.

Velger man å gjødsle samtidig som man sår, kan man gjøre det ved å strø gjødsel løst over jorda.

- Så bruker man en rive til å blande det inn i jorda. Det lønner seg å være lett på hånda så man ikke bare skyver gjødselkornene ut til kantene.

#2. Jevne ut jorda

Når du har fylt på med jord, jevner du jorda utover med en jernrive, deretter komprimerer du med en plenvalse som du bruker i forskjellige retninger. Gå over med rive en gang til etter valsing for å ta den siste finjusteringen.

JEVNT: Du bør jevne over jorda med en valse eller en pall. Foto: Berit B. Njarga
JEVNT: Du bør jevne over jorda med en valse eller en pall. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Dersom det er store ujevnheter kan du også bruke en pall som du snur opp-ned, til å jevne ut jorda med. Fest et tau i pallen og dra den i flere retninger over arealet.

Husk også at man bør lage fall ut fra husveggen, og at plenen ikke bør anlegges nærmere enn 20-30 centimeter fra husveggen. Hvis plenen ikke går helt inn til husveggen er den lettere å klippe.

#3: Slik sår du

For å få en fin plen bør du velge riktig frøtype, nemlig den som er til villa- og hagebruk. En slik frøblanding kan brukes over hele landet.

Har du en plen som blir mye tråkket på, eller kanskje brukt til fotballspilling og lignende hageaktivitet, bør du velge en frøblanding som gir mer slitesterkt gress, som sportsplen.

Ett kilo plenfrø holder til 75-100 kvadratmeter.

Bruk en håndsåer eller fordel frøene utover med hånda. Før du begynner å så kan det være lurt å dele frømengden i to. Pass da på å så i to retninger, slik at du får fordelt frøet godt over hele arealet.

SÅ PLEN: sår du for hånd, bør du passe på å gjøre det i to retninger. Foto: Berit B. Njarga
SÅ PLEN: sår du for hånd, bør du passe på å gjøre det i to retninger. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Rak forsiktig over med jernrive for å blande frøene såvidt nedi jorda. Vals over frøene til slutt for å sikre god jordkontakt.

#4: Når og hvor mye bør man vanne?

Når du er ferdig med å så frøene, er det viktig å ikke vanne for tidlig - helst ikke før det er gått cirka to uker.

- Et tips er å se når frøene såvidt er begynt å spire, da har frøene festet seg, sier Anne-Sofie Odden Norstrøm.

Repstad forklarer videre at frøet trenger vann, men at den verste feilen man kan gjøre er å la frøet spire, og så la det tørke.

- Hvis ikke røttene har fått vokst ned til bakken hvor det er fuktig, vil de tørke ut. Små nyspirte planter er svært utsatt for tørke, forteller han.

Tipset er å ikke vanne for tidlig, før man så vanner i små mengder og hyppig. Når plenen er veletablert økes vannmengdene og tiden i mellom vanningen.

Sist oppdatert 2.5.2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer