Slik gjør du de beste bruktkuppene!

Et menneskes søppel er en annens skatt. Slik finner du dine.

MARKED: På populære bruktmarkeder og loppemarkeder kan kampen om godbitene være hard. Da gjelder det å vite hva man skal se etter. Foto: ALL OVER PRESS
MARKED: På populære bruktmarkeder og loppemarkeder kan kampen om godbitene være hard. Da gjelder det å vite hva man skal se etter. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Hvordan vet du at du har gjort et realt vintagekupp? Med disse ti tipsene vil du aldri gjøre et bomkjøp igjen.

Tipsene retter seg først og fremst mot deg som kjøper brukte tekstiler. Jakter du på andre typer bruktgjenstander og lopper, har vi flere råd for å gjøre loppekupp her.

1. Sjekk når butikkene får påfyll av varer

Finn ut hvilke dager butikken får påfyll av varer. Ofte blir de beste produktene plukket opp allerede samme dag de kommer i butikk, og det lønner seg derfor å finne ut av hvilke dager du bør stikke innom.

Er du på utkikk etter et spesielt møbel eller en unik kjole, bør du si ifra til betjeningen. Ofte er de behjelpelige med å holde av varen, slik at ingen andre stikker av med ditt vintagekupp.

2. Alltid hold plagget opp mot lyset!

SJEKK HER: Dette er noen av vintageklærnes svake punkter. Ta en ekstra sjekk av armhuler, knappefester, hæler og skinnkvalitet før du handler. Foto: ALL OVER PRESS
SJEKK HER: Dette er noen av vintageklærnes svake punkter. Ta en ekstra sjekk av armhuler, knappefester, hæler og skinnkvalitet før du handler. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
TA EN KIKK: Er alle knappene der, og sitter de fast? Det er greit å kjøpe ting som trenger en liten fiks, men ikke vær for ambisiøs i forhold til hvor mye du orker å fikse på, om ikke du har spesielle interesser innenfor omsøm og reparasjon. Foto: ALL OVER PRESS
TA EN KIKK: Er alle knappene der, og sitter de fast? Det er greit å kjøpe ting som trenger en liten fiks, men ikke vær for ambisiøs i forhold til hvor mye du orker å fikse på, om ikke du har spesielle interesser innenfor omsøm og reparasjon. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Har du lagt merke til hvor mørke vintagebutikker kan være? Det er nok ikke for å lure deg, men den dunkle belysningen gjør det helt klart vanskeligere å finne eventuelle feil og mangler på varene.

Ved å holde plagget opp mot lyset vil du med en gang oppdage alle hull eller rifter i stoffet, og du vil også finne eventuelle tynne områder der plagget begynner å bli slitt.

Pass også på at du ikke får med deg det plagsomme skadedyret pelsbille hjem.

3. Sjekk alltid armhulene

Før deodorantens tid hadde svettedråper en tendens til å ødelegge stoffet på grunn av svettens syrelignende kvaliteter. Ikke særlig hyggelig å tenke på mens du saumfarer butikken etter nye vintageskatter, men veldig nødvendig dersom du er opptatt av kvalitet og varighet.

Få også med deg vaskemiddelprodusentens tips til hvordan bli kvitt flekker på tekstilene.

4. På utkikk etter eksklusive vintagekupp?

Uansett hvor du er i verden, finner du ofte de mest eksklusive vintagekuppene på loppemarkeder eller bruktbutikker i de mer kostbare boligområdene.

Les deg derfor opp om hvilke butikker eller markeder som finnes i disse områdene, og la skattejakten begynne.

5. Hold utkikk når årstidene skifter

Hvor mange ganger har du ikke ryddet ut av skapet, eller oppdatert interiøret så fort sesongen er over? Folk kvitter seg med ting etterhvert som årstidene skifter, noe som gjenspeiles i bruktbutikker og loppemarkeder over hele verden.

Vær oppmerksom, og ta en ekstra titt innom yndlingsbutikken idet årstidene skifter.

6. Ikke bry deg om størrelser!

Størrelser har forandret seg i løpet av de siste tjue årene, og det er umulig å si om et plagg passer kun ved å se på størrelsen. Prøv derfor alle plagg, spesielt underdeler dersom du vil være sikker på at de sitter som et skudd!

Er du ekstra smart kan du ta med et målebånd (forutsatt at du vet dine egne mål) slik at du slipper å skvise deg inn og ut av trange plagg, og små prøverom.

7. Sjekk alltid skosålene

Sjekk skinnet rundt skospennen og eventuelle stropper for tegn på slitasje. Hvis en skinnstropp ser slitt ut kan det være at den vil ryke allerede på vei hjem fra butikken. I mange tilfeller vil hælen ofte mangle en hæltapp noe som gjør skoen vanskelig å gå med.

Sjekk alltid sålen for eventuelle skader, og husk at det koster en del å forsterke den. Unngå sko der skinnet har stivnet, ettersom de vil være ubehagelige å bruke.

8. Ikke kjøp for mye som må fikses!

Ikke la deg friste av alle plagg som trenger forandring utover en stropp eller andre småting. De fleste av oss har ikke tid eller kunnskap til å sy om en hel garderobe, og plaggene blir mest sannsynlig liggende i et skap der de samler støv. Bruk heller pengene dine på unike plagg du kan bruke med en gang.

Smart knep: Slik fikser du vanskelige glidelåser

9. Ta med deg et midjebelte

Mange vintageklær får en helt ny look med et belte i midjen. Ha derfor alltid med deg et midjebelte på vintageshopping, slik at du ikke avfeier den perfekte kjolen.

10. Husk å smile

Brukthandler og markeder er ikke stedet for faste priser. Et smil hjelper for så mangt, spesielt når du prøver å få rabatter.

Av: Lisa B. Kirstistuen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer