Hvordan melde flytting

Slik gjør du det

Husk å meld flytting innen fristen.

MELDE FLYTTING: Du er pliktig til å melde flytting innen 8 dager. Foto: kurhan / Shutterstock / NTB
MELDE FLYTTING: Du er pliktig til å melde flytting innen 8 dager. Foto: kurhan / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Hvis du skal flytte eller har flyttet, er du pliktig til å sende flyttemelding til Folkeregisteret. Det kan fort gå i glemmeboken midt i flyttekaoset og virke som en komplisert prosess.

DinSide har derfor laget en enkel guide over hvordan man melder flytting, og samlet sammen viktige frister og råd til deg som skal flytte.

Send flyttemelding

Det første du må gjøre er å melde flytting til Folkeregisteret hos Skatteetaten, dette kan enkelt gjøres på Skatteetaten.no eller via Postens nettside.

- Hvis du melder flytting på Postens nettside så kan du krysse av for at Posten melder videre til Folkeregisteret. Hvis du ikke krysser av for det, må du selv melde flytting til Folkeregisteret. Krysset du av, er alt i orden og du trenger ikke gjøre noe mer, forklarer underdirektør Anita Thorsen i Folkeregisteret.

Slik gjør du det på Folkeregisteret

På skatteetaten sine sider huker du først av «Melde flytting». Deretter velger du hvem du skal melde flytting for, enten deg selv og eventuelt familien din eller noen andre. Videre vil du få spørsmål om du har meldt flytting til Posten, avhengig av hva du svarer her vil du få beskjed på hva som må gjøres videre.

Skal du gjøre det på Folkeregisteret må du logge inn med enten BankID eller MinID, deretter blir du sendt til et skjema hvor du må fylle ut din nye adresse, datoen du flyttet og hvem som flytter.

Husk fristen

Det er viktig å melde flytting i tide av ulike grunner. Du kan tidligst melde flytting 31 dager før du faktisk flytter og senest 8 dager etter at du flyttet.

- Hovedregelen er at du skal være bostedregistrert på den adressen du faktisk bor på, sier Thorsen.

OPPUSSING: Hvis du har gipsplateanker i veggen som du ønsker å sparkle over kan denne metoden være fin å benytte seg av. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer


- Dersom en person unnlater å melde flytting, kan folkeregistermyndigheten flytte personen på eget initiativ. Kommunen bruker opplysninger om bosatte til samfunnsplanlegging, og ved å være registrert bosatt i den kommune du har flyttet får du rett på helse-, bistands- og behandlingstilbud, du får tilbud om skole- og barnehageplass til barna dine og mye mer, forklarer Thorsen.

Riktig bostedsadresse er også viktig for både private og offentlige aktører som bruker informasjonen som finnes i Folkeregisteret.

- For eksempel bruker brannvesenet Folkeregisteret for å finne ut hvor mange personer som er registrert i en bolig ved en brann eller annen nødsituasjon, forklarer hun videre.

Noen unntak

Dersom du er student må du nødvendigvis ikke melde flytting, dette blir opp til hver enkelt person. Adressen som er registrert i Folkeregisteret avgjør hvor du kan stemme ved valg, og det kan også ha en betydning for søknad om lån og stipend.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer