Slik gjør du klar bunaden til 17. mai

Gulnet skjorte? Bløtkake på stakken? Slik får du bunaden ren og festfin til nasjonaldagen.

Cecilie Eskild i Heimen Husflid anbefaler å se over bunaden i god tid, så rekker du å fjerne eventuellel flekker før den store dagen.  Foto: Privat
Cecilie Eskild i Heimen Husflid anbefaler å se over bunaden i god tid, så rekker du å fjerne eventuellel flekker før den store dagen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bunaden henger klar og fin i skapet, og er bare å hente frem til 17. mai. Eller? Ta den frem nå og se over, så er du sikret rent og fint festtøy på nasjonaldagen.

Vask og vedlikehold

Cecilie Eskild, informasjonsansvarlig for bunad i Heimen Husflid, har tidligere fortalt Dinside at bunader ikke bør vaskes. Hvis det er nødvendig, kan den renses.

Flekker som har størknet på ullstoffet kan du prøve å støvsuge bort. Foto: Elisabeth Dalseg
Flekker som har størknet på ullstoffet kan du prøve å støvsuge bort. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Finner du en flekk fra i fjor er det ikke sikkert du må rense den. Ull har en selvrensende effekt, og det vil i mange tilfeller holde å skrape bort eller støvsuge bort smusset. Ja, du leste riktig: Støvsuge bort flekken.

– Støvsugeren er et uvurderlig redskap for flekkfjerning. Bruk et glatt munnstykke for å ta ut tørr nedsmussing før man går på med rengjøringsmiddel, råder Malin Skaar, vaskemiddelprodusenten Lilleborgs flekkfjerningsekspert på flekkfjerningsbloggen Plusstid.no.

Noen ganger kan det imidlertid sette seg litt farge på ullen, og da har Skaar følgende råd:

– Arbeid alltid fra ytterkant av flekkområdet for å hindre at flekken sprer seg. Bruk bare små mengder flekkfjerningsmiddel, og sug opp mellom hver gang. Bruk rent vann for å løse opp rengjøringsmiddelet og sug så ut dette. Prosessen kan gjentas. Husk å få skylt ut såpen etter at flekken er borte.

Har du ikke vaskemiddel for ull? Prøv sjampo!

Det er viktig at det behandlede området bare har vannbasert fuktighet i seg før man avslutter flekkfjerningsprosessen. Vær ikke redd for vann i støvsugeren. Mengden vann i denne sammenhengen er liten, men husk å skifte pose i støvsugeren etter endt behandling.

Med poseløse støvsugere slipper du å bytte pose, men du bør tømme kammeret og la det tørke godt etter bruk. Se hvilken poseløs støvsuger du bør velge

Skjorten

Fargede broderier bør ikke ligge i bløt, da kan fargen blø. Foto: Privat
Fargede broderier bør ikke ligge i bløt, da kan fargen blø. Foto: Privat Vis mer


Hvite bunadsskjorter er enkle å vaske, men husk: jo før du tar flekken, dess bedre. Du bør derfor vaske skjorten hver gang du har brukt den for at den skal holde seg så fin og hvit som mulig.

– Mange bunadskjorter kan vaskes i maskin på program for håndvask. Lin skal ikke vaskes på over 60 grader. Hvis skjorta er brodert med farget garn i silke eller ull, må hele skjorta vaskes forsiktig og ikke bløtlegges – da kan fargene blø og skjorta blir ødelagt hvis den blir liggende for lenge i vann, har Eskild sagt til DinSide.

Har du fått en flekk på bunadsskjorten som har sittet der en stund er Skaars råd å helle på litt flytende Omo eller Blenda, gni det inn i stoffet og la det virke i en halvtime, før du vasker den på vanlig måte.

Slik stryker du skjorten

Bruk støvsugeren til å få bort flekker som har størknet, er rådet fra Lilleborgs Malin Skaar. Foto: LILLEBORG
Bruk støvsugeren til å få bort flekker som har størknet, er rådet fra Lilleborgs Malin Skaar. Foto: LILLEBORG Vis mer


Stryking av bunadskjorten kan være en ganske stor operasjon, spesielt skjorter i lin. Har du en bomullskjorte kan du stryke den på vanlig måte med et dampstrykejern. Har du en vaskemaskin eller tørketrommel med dampoppfriskingsprogrammer er det greieste å dampe den i maskin, og stryke den umiddelbart etterpå.

Har du ikke det, og er skjorten gjenstridig å stryke, anbefaler Heimen følgende fremgangsmåte:

  • Dynk den godt, legg den i en plastpose i noen timer, eventuelt over natta.
  • Bruk ullprogrammet på strykejernet og start med å stryke på vranga.
  • La skjorten henge til tørk til neste dag, for så å stryke over den en gang til.
Lenge siden du har brukt strykejernet? Har det stått lenge, kan det sette flekker. Slik slipper du strykejernflekkene

Sølv og søljer

Sølvet er en viktig del av bunaden, og den ser langt mer staselig ut om det blinker i nypusset sølv. Løse søljer pusser du på vanlig måte, og vi anbefaler at du bruker en gammel tannbørste for å komme til i alle kriker og kroker.

Har du sølv som sitter fast i bunaden, som knapper, hekter og lignende, må du være forsiktig med sølvpussen. Pussemiddelet kan nemlig lage skjemmende flekker på tøyet. Du kan enten sprette sølvet av og sy det på etter du har pusset det, men i stedet for anbefaler vi en pusseklut som du kan få kjøpt gjennom gullsmeden.

Merk også at ikke alt sølv skal pusses like godt og overalt. Noen skal være oksiderte, og pusser du dem for godt, forsvinner effekten. Deler av sølvet skal imidlertid være blankpusset, så vi anbefaler pussekluter også her.

Knepene: Sølvpuss i siste liten

Denne artikkelen har også tidligere vært publisert på Dinside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer