Smarthus og sikkerhet

Slik hacket han «Norges smarteste hus»

Vises på NRK1 og på nett i dag.

LOVLIG HACKING: Ved hjelp av relativt enkle teknikker klarte Chris Dale i Netsecurity å bryte seg elektronisk inn i et av Norges mest avanserte smarthus. Foto: NRK
LOVLIG HACKING: Ved hjelp av relativt enkle teknikker klarte Chris Dale i Netsecurity å bryte seg elektronisk inn i et av Norges mest avanserte smarthus. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig fortalte forbrukertidsskriftet Which? at hele 76 prosent av alle briter frykter smarthus-dingser.

I dag viser NRK-programmet Forbrukerinspektørene (FBI) at de kan ha god grunn til det. Programmet er tilgjengelig på nett-TV og vil bli sendt på NRK1 kl. 19.45.

NRK engasjerte hacking-eksperten Chris Dale i selskapet Netsecurity til å prøve å hacke en Stavanger-bolig som i fjor ble kåret til «Norges smarteste hjem» i Teknisk Ukeblad.

Tok kontroll over huset

I løpet av fire timer klarte Dale å åpne inngangsdøren, starte og stoppe gressklipperen, følge med på overvåkingskameraet i stua, trekke persiennene opp og ned og mye annet.

Ved å montere en antenne utenfor huset sier Dale at han enkelt kunne fange opp signalet fra det trådløse nettet. Dataene han fanget opp tok han så med seg hjem for å analysere.

Slik ble han i stand til å ta over det meste i det smarte hjemmet.

- Jeg fant hjernen i huset, et system som kalles HomeSeer, ganske fort. Denne hjernen snakker med alle enhetene, forteller Dale til Dinside.

- Kyndig og bevisst eier

Den profesjonelle og lovlydige hackeren understreker at akkurat denne huseieren er nokså kyndig og bevisst på sikkerhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer