Slik henger du TV-en på veggen

Skjerm eller TV. Opp skal den, og helst bli hengende.

Slik henger du TV-en på veggen
Publisert
Sist oppdatert

PC-skjermer kommer på egen fot, og de fleste tenker ikke over at det finnes alternativer. Flat-TVer kommer også med bordstativ selv om mange heller vil ha TV-en hengende på veggen.

Så hvilke valgmuligheter har du og hva skal du passe på?

Når det gjelder PC-skjermer er de aller fleste utstyrt med skruefester etter VESA-standarden. VESA feste, eller Video Electronics Standards Assosiation Flat Panel Monitor Physical Mounting Interface (VESA FPMPMI) som er den korrekte betegnelsen ble introdusert i 1997 og oppdatert etter hvert som utviklingen har bragt inn nye behov.

Det vanlige er at skjermen har fire hull med gjenger for M4 eller M6 skruer, plassert i et kvadrat med 75mm eller 100mm avstand.

Sjekk også vår guide til fester og skruer

Slik henger du TV-en på veggen
Slik henger du TV-en på veggen
Ønsker du f.eks. å ha to eller flere skjermer ved siden av hverandre, eller kanskje enda flere slik meglerne har, finnes det løsninger for dette også. De koster som regel masse penger, men det er bare moro for dem som sitter midt i pengestrømmen.

Men det finnes også rimeligere løsninger for LCD-skjermer, som du får kjøpt i de fleste nettbutikker som selger PC-utstyr, eller hos Clas O og Biltema. For noen hundrelapper får du veggfester eller bordfester med fast eller bevegelig arm.

Slik henger du TV-en på veggen


Har du en arbeidsplass du deler med andre eller bruker til forskjellige ting, kan et veggfeste frigjøre bordplass med et håndgrep.

Plasseringen av festene varierer. Noen skjermer har festene plassert på utsiden av bakpanelet, andre har en egen mekanisme for feste av egen fot, men VESA inne i åpningen for foten.

Slik henger du TV-en på veggen


Hva med flat TV-en?

Her gjelder også VESA-standarden, men vi snakker om store skjermer, derfor er det lengre avstand mellom skruefestene og størrelsen på skruene er gjerne 8 eller 10 mm (M8 eller M10)

Typiske avstander mellom hullene er 200 mm for små skjermer, som 32-tommere. Er det en større og tyngre skjerm snakker vi om opptil 800 x 400 mm - altså dobbelt så bredt som høyt.

Slik henger du TV-en på veggen


Den vanlige foten som følger med TVen lar deg sjelden justere vinklene på skjermen, den blir stående rett opp og ned. Men selv de rimeligste veggfestene til flatskjermer kan som regel vippes slik at du får optimal betraktningsvinkel i vertikalplanet. Henger TVen lavt pga et vindu er det viktig at veggfestet gir deg mulighet til å vippe skjermen opp i nedre kant. Og selvsagt vice versa hvis TVen henger høyt (men det bør den ikke, da blir du sliten i nakken).

Slik henger du TV-en på veggen


For maksimal fleksibilitet kan du bruke et veggfeste med arm. Da kan du plassere skjermen slik at f.eks. små barn som sitter på gulvet kan se på, uten at de krangler om plass eller stuper kråke i sofaen.

Slik henger du TV-en på veggen


Å feste et feste

Skal du ha en bevegelig arm er det svært viktig at den kan festes godt i veggen. Og da mener vi virkelig godt. En stor skjerm på 46-47 tommer veier fort 30 kilo, og eldre plasmaskjermer er enda tyngre.

Du får stativer som tåler vekten, men så møter du veggen bokstavelig talt. Har du gipsplater ligger du ikke spesielt godt an, men det finnes måter å løse dette på. En løsning er å feste en kraftig plate av passende stor 12mm kryssfinér i god kvalitet til veggen, og da fortrinnsvis til stenderne bak gipsplatene. Denne platen maler du eller behandler slik som resten av veggen hvis du vil gjøre den minst mulig synlig. Eller du kan gjøre det motsatte, male den i en kontrastfarge. Smak og behag.

Sjekk disse TV-møblene!

Slik henger du TV-en på veggen


Før du fester platen til veggen forbereder du platen til å holde veggfestet, ved å bore hull og slå inn innslagsmuttere på baksiden, gjerne etter å ha forsenket området rundt hullene et par millimeter slik at flaten på innslagsmutterne ikke ligger mellom vegg og plate.

For lettere skjermer kan det være tilstrekkelig å bruke gipsankere.

I trevegger bruker du grove treskruer, kjent som franske treskruer, til å feste veggstativet. I lettbetong og betong trenger du ekspanderende bolter som er egnet til det aktuelle materialet.

Sjekk også vår guide til fester og skruer

Sjekk på forhånd

Er du ute etter en bedre løsning enn standardvarianten bør du gjøre litt forarbeide. Snakk med flere forhandlere, ikke bare der du kjøper TVen. Sjekk også i nettbutikker og les i diskusjonsforum, kanskje noen har funnet en genial løsning som også er midt i blinken for deg?

Har du tips og forslag til gode måter å feste TV-en på veggen? Del det med oss i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer