Lage ny hage

Slik hindrer du ugress-eksplosjon

Har ugresset tatt overhånd i hagen? Da er sjansen stor for at du har gjort samme tabbe som mange av oss begår.

MYE ARBEID: Dette frittstående området var tidligere fulldekket av høye ugressvekster, og ikke langt under jorden lå det store steiner, grus og sand, så vi bestemte oss for å grave opp og fjerne det vi klarte. I artikkelen under får du vite hva vi burde gjort før vi plantet. Foto: Linn Merete Rognø.
MYE ARBEID: Dette frittstående området var tidligere fulldekket av høye ugressvekster, og ikke langt under jorden lå det store steiner, grus og sand, så vi bestemte oss for å grave opp og fjerne det vi klarte. I artikkelen under får du vite hva vi burde gjort før vi plantet. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Når du ønsker deg et frodig hageområde rundt huset, men tomten består av et eneste stort kaos av ugress, kan det være vanskelig å vite hvor du i det hele tatt skal begynne.

Men én ting er sikkert: Tar du kjappe snarveier for å bli ferdig med hagen i en fei, vil det koste deg mye tid og penger senere.

- Legg jorda brakk

Har du et ugressfylt område på tomten som du ønsker å gjøre om til et større bed eller en liten hage, er det ett nøkkeltips som, ifølge begge ekspertene vi har pratet med, gjelder: legg jorda brakk.

Så hva vil det si?

Stina Underhaug ved Langhus Hagesenter forklarer:

- Start med å fjerne alt ugresset. Spesielt vanskelig rotugress, som for eksempel skvallerkål og tistel. Dersom du gjør en skikkelig god jobb med å fjerne ugresset i starten, blir det lettere å vedlikeholde senere. Det lønner seg med et godt grunnarbeid. Den mest effektive måten å bli kvitt ugresset på er å legge jorda brakk et par år. Da legger du på en tykk duk eller en presenning over området, sier Underhaug.

Også Marianne E. Utengen, gartner i Det norske Hageselskap, understreker at brakklegging er helt nødvendig i kampen mot flerårig rotugress.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer