Lage ny hage

Slik hindrer du ugress-eksplosjon

Har ugresset tatt overhånd i hagen? Da er sjansen stor for at du har gjort samme tabbe som mange av oss begår.

MYE ARBEID: Dette frittstående området var tidligere fulldekket av høye ugressvekster, og ikke langt under jorden lå det store steiner, grus og sand, så vi bestemte oss for å grave opp og fjerne det vi klarte. I artikkelen under får du vite hva vi burde gjort før vi plantet. Foto: Linn Merete Rognø.
MYE ARBEID: Dette frittstående området var tidligere fulldekket av høye ugressvekster, og ikke langt under jorden lå det store steiner, grus og sand, så vi bestemte oss for å grave opp og fjerne det vi klarte. I artikkelen under får du vite hva vi burde gjort før vi plantet. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Når du ønsker deg et frodig hageområde rundt huset, men tomten består av et eneste stort kaos av ugress, kan det være vanskelig å vite hvor du i det hele tatt skal begynne.

Men én ting er sikkert: Tar du kjappe snarveier for å bli ferdig med hagen i en fei, vil det koste deg mye tid og penger senere.

- Legg jorda brakk

Har du et ugressfylt område på tomten som du ønsker å gjøre om til et større bed eller en liten hage, er det ett nøkkeltips som, ifølge begge ekspertene vi har pratet med, gjelder: legg jorda brakk.

Så hva vil det si?

Stina Underhaug ved Langhus Hagesenter forklarer:

- Start med å fjerne alt ugresset. Spesielt vanskelig rotugress, som for eksempel skvallerkål og tistel. Dersom du gjør en skikkelig god jobb med å fjerne ugresset i starten, blir det lettere å vedlikeholde senere. Det lønner seg med et godt grunnarbeid. Den mest effektive måten å bli kvitt ugresset på er å legge jorda brakk et par år. Da legger du på en tykk duk eller en presenning over området, sier Underhaug.

PRØV EN UGRESSBRENNER Vis mer

Også Marianne E. Utengen, gartner i Det norske Hageselskap, understreker at brakklegging er helt nødvendig i kampen mot flerårig rotugress.

- Når du har lagt på en brakkeduk over området, bør du la den ligge i to år før du gjør noe mer med området, sier Utengen.

FØR: Når vi skal plante i hagen er det viktig at jorda er fri for rotugress. Godt grunnarbeid er nøkkelen også i hagen. Foto: Marianne E. Utengen.
FØR: Når vi skal plante i hagen er det viktig at jorda er fri for rotugress. Godt grunnarbeid er nøkkelen også i hagen. Foto: Marianne E. Utengen. Vis mer
ETTER: - I en ny hage bør vi begynne med «taket og veggene» først; Trær, busker og klatreplanter. De bør danne basisen og rammen i hagen. Deretter kan vi plante inn det som skal gi farger og struktur, sier gartner Marianne E. Utengen. Foto: Marianne E. Utengen.
ETTER: - I en ny hage bør vi begynne med «taket og veggene» først; Trær, busker og klatreplanter. De bør danne basisen og rammen i hagen. Deretter kan vi plante inn det som skal gi farger og struktur, sier gartner Marianne E. Utengen. Foto: Marianne E. Utengen. Vis mer

Sjekk om jorden er planteklar

Men: etter at du har fjernet alt ugresset, og før du legger på brakkeduk, må du sørge for at jorden du senere skal plante i, er av god kvalitet.

Utengen anbefaler at du da starter med å sjekke hvor tykt jordsmonnet er. Dette kan du bruke spadetrikset til, som vi tidligere har omtalt i denne saken.

- Hvis du setter en spade nedi jorden, og du treffer på stein med én gang, bør du bestille et ekstra lastebil-lass med jord. Det er ikke mulig å lage en hage uten nok jord. Jo mer jord du spanderer på en ny tomt, jo bedre er det. Og kjøp alltid jord fra en seriøs leverandør med gode referanser, anbefaler Utengen.

Underhaug er skjønt enig i at god og nok jord er helt avgjørende for et godt resultat.

Når det gjelder minimum jorddybde av god jord, anbefaler Underhaug følgende mål:

  • Plen: 15 cm
  • Busker: 40 cm
  • Roser: 60 cm
  • Mindre trær: 70 cm

- Planter vil ha jord som inneholder både luft, vann og næring. Dersom du er usikker på hva slags jord du har, så ta med en liten bøtte med jord til hagesenteret så kan de hjelpe deg med å bedømme dette. Bruk god jord, gjerne blandet med kugjødselkompost i plantehullene når du planter, råder Underhaug videre.

NY RUNDE: Hvis vi skal slippe unna ekstremt mye luking og tidkrevende arbeid i fremtiden, bør plantene tas opp igjen og settes i et ventebed, jorden dekkes til med duk og området få stå slik i minst to år før vi setter planter ned igjen. Det blir litt av en prossess, men av og til må man bite i det sure eplet. Foto: Linn Merete Rognø.
NY RUNDE: Hvis vi skal slippe unna ekstremt mye luking og tidkrevende arbeid i fremtiden, bør plantene tas opp igjen og settes i et ventebed, jorden dekkes til med duk og området få stå slik i minst to år før vi setter planter ned igjen. Det blir litt av en prossess, men av og til må man bite i det sure eplet. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Har du tabbet deg ut?

Om du ikke har fulgt anbefalingene til planteekspertene, og du ser at ugresset tar over området igjen, kan du ifølge Marianne E. Utengen, gartner i Det norske Hageselskap, forsøke å fikse opp i tabben på følgende måte:

  • Har du nylig har begynt å plante på et område som er infisert av rotugresst, bør du ta opp igjen plantene før ugresset rekker å vokse inn i rotklumpene. De nye plantene kan midlertidig plantes i store potter eller oppå bakken i et såkalt ventebed der rotklumpene dekkes med god, ugressfri jord. Pass på med vanning til plantene skal plantes ut på permanent plass.
  • Du trenger ikke å fjerne jorden du har lagt over området.
  • Legg så en duk over hele området.
  • La brakkeduken ligge der i to år før du begynner plantingen igjen.

Planter som sprer seg

Hvis planen din er å skape et frodig landskap med mange fargerike blomster og busker som du vil at skal fylle opp området, har du mange planter å velge i mellom, men enkelte planter egner seg spesielt godt til dette formålet.

- I en ny hage bør vi begynne med «taket og veggene» først; Trær, busker og klatreplanter. De bør danne basisen og rammen i hagen. Deretter kan vi plante inn det som skal gi farger og struktur. Stauder finnes i alle farger og størrelser, fra fem centimeter til to meter. Noen stauder blomstrer straks snøen går, mens andre starter blomstringen sent på høsten. Sommerblomstene gir farge hele sommeren, men må erstattes hvert år, sier Utengen.

Underhaug har følgende tips:

- Det kan for eksempel være en lav bunndekkestaude som geranium med lang blomstringstid, eller det kan være en tre meter høy syrin som blomstrer i juni.

Det finnes busker med mørkerøde blader. De er fine som en kontrast til alt det grønne. Det kan for eksempel være rød vrihassel, rød blærespirea eller en japansk viftelønn, sier hun.

- Trikset er å velge planter som blomstrer til forskjellig tid. Da får du en fargerik hage hele sesongen. Det behøver ikke nødvendigvis bare være blomster, det kan også være busker med fine høstfarger eller andre bladfarger, legger hun til.

Ikke grønne fingre?

Elsker du flotte hager men vil helst slippe å bruke altfor mye tid på din egen? Da kan du satse på plantetyper som krever litt mindre stell enn andre. Her anbefaler begge ekspertene å velge buskvekster.

- Busker er lettstelt, både alltid grønne busker og de løvfellende med blomster. Ingenting steller seg selv, men busker krever generelt mindre stell enn stauder og sommerblomster, sier Utengen.

- Store blomstrende busker kan være praktgullbusk, syriner, duftskjærsmin og fagerbusk. Bland gjerne inn noe vintergrønt. Da er det også farge i hagen vinterstid, avslutter Underhaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer