Slik holder blomsterbuketten seg lenger

Visner blomstene? Her er et superenkelt triks!

SMART TRIKS: Når du kjøper eller får blomster, vil du vel at de skal holde lengst mulig? Foto: Colourbox
SMART TRIKS: Når du kjøper eller får blomster, vil du vel at de skal holde lengst mulig? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er februar, og tid for både morsdag og valentinsdag. Det betyr at tusener av dere lesere får fine blomsterbuketter fra nære og kjære.

Det finnes jo ikke noe som er hyggeligere, og jo lenger buketten kan stå på bordet og spre glede, jo bedre.

Med disse tre i blomstervannet holder blomstene lenge. Disse rosene har stått i to uker foreløpig. Foto: Stine Okkelmo
Med disse tre i blomstervannet holder blomstene lenge. Disse rosene har stått i to uker foreløpig. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
FOR SENT: Disse rosene er det nok ikke håp for. dessverre. Foto: Elisabeth Dalseg
FOR SENT: Disse rosene er det nok ikke håp for. dessverre. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Du vet sikkert allerede at rosestilker skal beskjæres på skråss før du setter dem i vasen. Det er for å åpne porene og lage størst mulig vannopptaksflate for rosene. I tillegg skal du fjerne bladene nederst på stilken, da det ikke skal være blader i vasevannet.


Du bør også ha et par dråper klorin i vannet.

Jo, du leste riktig. Svakt klorinvann dreper nemlig bakteriene som etterhvert gjør vannet grumsete. Bakteriene gjør at rosene visner raskere. Klorinen sørger for at vannet holder seg bakteriefritt, og du vil få roser som holder seg fine mye lenger. Det er bare snakk om å ha i et par dråper klorin. Klorintrikset fungerer på alle typer blomsterbuketter.

Klorin er også løsningen når du skal rense dusjhodet

Lag næringen selv

Dersom det ikke hørte med næringspose i buketten, kan du ha i en teskje sukker og en teskje sitronsaft for å sørge for at blomstene får næringen og ph-verdien de trenger til å springe ut for fullt. Denne blandingen passer til 1/2 liter vann.

Sørger du for bakteriehemming og næring, er det meste tilrettelagt for at blomsterbuketten vil holde lenge. Du kan godt skifte vann ofte, men husk da å ha i klorin, sukker og sitronsaft på nytt. Kutt gjerne stilkene igjen, også.

Hvis du i tillegg til det overnevnte setter buketten i et kjøligere rom om natten, vil du forlenge varigheten enda mer.

Vasker du blomstervasen opp for hånd? Ikke glem å vaske opp oppvaskbørsten etterpå. Se hvorfor

Superpopulære roser

Salget av avskårne blomster øker, og roser er spesielt populære. Det skyldes at utvalget er blitt større, og kvaliteten på rosene bedre, ifølge blomsterbransjen selv.

For ti år siden utgjorde potteplanter hele 70 prosent av salget fra blomsterbutikkene. Nå er over halvparten avskårne blomster.

Rosene ble tidligere stort sett dyrket i Norge, men i dag kommer en stor del av rosene vi kjøper fra Kenya.

– Der vokser rosene på ekvator i veksthus 2500 meter over havet. Nettene er kjølige og dagene er varme med mye sol. Det er perfekte vekstforhold, sier Marianne Holtet, som har besøkt de afrikanske produsentene mange ganger.

Fra Kenya kommer robuste roser i ulike kvaliteter, farger og størrelser til Norge. Fem dager etter at de skjæres, er rosene å få kjøpt i butikk i Norge. For å vare lenge, holdes blomstene kjølig under transport.

– Nå som det er vinterkulde, er det viktig at rosene blir pakket inn skikkelig. Blomster må ikke utsettes for frost. Papirinnpakning fra butikken er viktig beskyttelse mot vinterkulda, sier Marianne Holtet, markedskoordinator i blomsterbutikkjeden Floriss.

Kilde: Newswire


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer