Pollenallergi

Slik holder du hjemmet ditt mest mulig pollenfritt

Noe det viktigste du gjør, er å vaske.

FREM MED STØVSUGEREN: Det er spesielt viktig å holde det rent hjemme under pollensesongen. Foto: Shutterstock
FREM MED STØVSUGEREN: Det er spesielt viktig å holde det rent hjemme under pollensesongen. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Pollensesongen er godt i gang, til stor frustrasjon for mange allergikere landet rundt. En undersøkelse utført av NorStat på vegne av nettbutikken NetOnNet viser at hver femte nordmann, det vil si omtrent en million personer, gruer seg til pollensesongen.

– Dette sier de allerede før sesongen virkelig har startet. Det viser at pollen ikke bare er noe man merker fysisk, men også psykisk, sier Peter Andersson, retailsjef i NetOnNet, i forbindelse med fremlegging av resultatene.

Nettbutikken sier de merker stor pågang fra kunder som er på jakt etter produkter som kan hjelpe til når det står på som verst.

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: Norges Astma- og Allergiforbund/Tore Fjeld
Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: Norges Astma- og Allergiforbund/Tore Fjeld Vis mer

Vi har spurt Kai Gustavsen, fagsjef inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), om han har noen tips til hva du kan gjøre for at pollensesongen skal bli mest mulig komfortabel i hjemmet.

– Vask ofte

Et av de fremste tipsene til Gustavsen er å ha gode renholdsrutiner nå i pollesesongen. Det kan de fleste oppnå ved å bruke mopp og støvsuger regelmessig.

– Det kan også være lurt å gå over gulvet med en tørr mikrofibermopp fra tid til annen slik at pollenkornene fjernes raskt, forteller han.

– Husk også under sengen, ikke bare de synlige flatene, når du rengjør på soverommet. Gjør det litt moro. La barna være støvdetektiver, bruk lommelykt slik at barna kan være med å fange hybelkaninene under sengen.

– Bytte av putevar og hårvask før leggetid er gjerne gullstandarden for de fleste som er sterkt plaget av pollenallergi, det er slimhinnene i nese og øynene som er utsatt for pollen, og en god pollenfri nattesøvn, kan være det mange behøver for å komme seg gjennom dagen.

Inneklimaeksperten mener det også er en god idé å rydde barnerommet oftere og å legge lekene i plastbakker når de ikke er i bruk.

Ellers anbefaler han at du vasker og lufter gardiner, men også å spyle og rengjøre foran inngangspartiet.

– Det handler om å dra minst mulig pollen inn i hjemmet, sier Gustavsen.

Viktig å bytte støvsugerpose

NAAF har tidligere anbefalt sentralstøvsuger som den mest allergivennlige løsningen, men Gustavsen sier at det kan være en kostbar oppgradering for mange og at nyere støvsugere med gode filtre også gjør jobben.

Dog bør du være obs på at HEPA-filteret og støvsugerposen bør skiftes, og spesielt posen bør byttes ut ofte.

– Med alt som samles inn i støvsugerposen, er det regelrett en komposthaug. Det bør blinke en varsellampe hvis det lukter fra posen, da er det på tide å bytte, sier han og legger til at du må huske på at det ikke er alt som skal støvsuges og havne i støvsugerposen.

– Det er ikke alle som tenker på det.

Nyere boliger bør ha vinduene lukket

Ellers trekkes klesvask og spesielt bruk av tørketrommel som to viktige bidragsytere til en godt inneklima.

– Tørketrommel med varmepumpe er veldig bra med tanke på støvspredning, forteller Gustavsen.

Tørketrommel er noe som kan være viktig ettersom det kan bli en utfordring å tørke klærne ute fordi pollen fester seg til dem. Innaklimaeksperten sier at hvis du ikke har en tørketrommel, bør du vurdere å tørke klærne inne.

– Men ettersom klærne avgir mye fukt, bør det være ordentlig lufting. Det er best på badet, men hvis ikke det er mulig bør du finne en egnet plass til tørkestativet der du har god lufting slik at du får fukten ut av boligen. Er det pollenallergikere i familien, bør det monteres pollenfilter i vinduene som brukes til lufting.

Når det gjelder lufting generelt er det greit å skille mellom eldre og nyere boliger. Nye boliger har balansert ventilasjon med gode filtre som sørger for at pollen ikke kommer seg inn i boligen, og da bør du unngå å lufte.

– Filteret stopper pollen. Lufter du, får du ufiltrert luft inn. Her bør alle i familien være lojale og sørge for at vinduer og dører holdes lukket i pollensesongen, anbefaler Gustavsen.

Eldre boliger har ikke slik filtrering, og da anbefaler han å bruke pollennetting foran vinduer og lufteventiler.

Ellers kan det være lurt å sjekke om det er tett rundt vinduer og om filtrene i ventilene er rene. Sjekk også baderomsviften fra tid til annen.

Interessen har eksplodert

Det finnes flere luftrensere på markedet som blant annet skal ta pollen og andre allergener som finnes i luften. Andersson i NetOnNet forteller at det er over 250 prosent økning av søk på luftrensere.

Vi har tidligere skrevet at NAAF har sluttet å anbefale luftrensere, men gjennom en nytt, nordisk samarbeid anbefaler de nå flere modeller, der kravene setter klare rammer for maskiner som utelukkende renser luften mekanisk og som har lavt støynivå.

Peter Andersson er retailsjef i NetOnNet. Foto: NetOnNet
Peter Andersson er retailsjef i NetOnNet. Foto: NetOnNet Vis mer

Den nye samarbeidet innebærer at astma- og allergiforbundene i Norge, Danmark og Sverige går sammen om en felles produktmerking, Asthma Allergy Nordic, og består for øyeblikket av både støvsugere og luftrensere.

Gustavsen forteller dog at luftrensere ikke bør være det du kjøper først for å gjøre inneklimaet bedre i pollensesongen.

– Luftrenseren er prikken over i-en når du har gjort alt det andre. Du bør rengjøre godt og drive støvdempende tiltak først, for at det skal ha noe effekt, sier han og viser til et skrekkeksempel omtalt av NRK som utfallet hvis du ikke sjekker og skifter filtre i ventilasjonsanlegg.

– Glemmer du det, kan det bli dyrt, og da gjør ikke luftrensere nytten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer