Juletre-tips

Slik holder du juletreet vakkert - lenge

Lei av juletrær som drysser allerede før du har satt dem på fot? Her er noen gode tips for deg som ønsker å bevare treet vakkert gjennom hele jula.

GRØNT OG GLITRENDE: Juletrær kommer i mange fasonger og kvaliteter. Er du litt bevisst på kjøp og behandling, kan du ha glede av treet lenge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
GRØNT OG GLITRENDE: Juletrær kommer i mange fasonger og kvaliteter. Er du litt bevisst på kjøp og behandling, kan du ha glede av treet lenge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er kanskje den dagen flest av setter opp og pynter juletreet. Eller kanskje du tilhører den store gruppen som venter til det aller siste med både innkjøp og pynting? Uansett hvilken gruppe du tilhører, har vi her samlet noen tips til deg som ønsker et finest mulig tre gjennom hele jula.

Tipsene er basert på tidligere Dinside-artikler, du finner en lenkesamling nederst.

Tips når du kjøper:

For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. Det kan derfor være lurt å spørre om når treet er felt før du handler.

Dra fingrene gjennom barnålene før du tar med deg drømmetreet hjem. Hvis barnålene faller lett av er det som oftest et dårlig tegn, og du bør vurdere et annet tre.

Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke at også barnålene innerst ved stammen er friske og fine. Hvis ikke bør du vurdere et annet tre.

Tips når treet skal i hus:

Pass på at du ikke gir juletreet varmesjokk. Du behøver ikke å ta treet inn i varmen før julaften nærmer seg. Hvis det er mulig bør treet akklimatisere seg i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen, for eksempel i gangen eller kjelleren. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering.

Vær klar over hvor du plasserer juletreet ditt. Pass på at det ikke plasseres i umiddelbar nærhet av en varmekilde som for eksempel en panelovn eller peis. Det kan gjøre at juletreet drysser raskere.

Finn et juletre som passer til juletrefoten. Mange gjør en stor feil ved å spikke til treet for å få det til å passe i juletrefoten. Et juletre suger vann mellom barken og veden, og mister sugeevnen hvis du spikker av barken. Det kan derfor lønne seg å ta med juletrefoten når du skal kjøpe juletre, så du er sikker på at det passer.

Tips når treet er i hus

Vann er det viktigste for å få juletreet til å stå lenge uten å drysse. Et bartre fordamper fuktighet gjennom nålene, og får ikke barnålene fuktigheten de trenger ligger de på gulvet før man vet ordet av det. For å gi treet ekstra god sugeevne er det lurt å kutte av 2-3 cm nederst på stammen før du setter treet i juletrefoten.

Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Pass derfor ekstra godt på å gi julegrana nok vann.

Unngå kaldt vann. Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.

Denne artikkelen ble første gang publisert i desember 2016.

Se også disse tidligere sakene:
Ny test av kunstige juletrær (des 2016)
Tipsene som får juletreet til å vare lenge
Disse trærne holder best på nålene
Og når skal egentlig juletreet ut?


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer