Slik holder du smågnagerne ute

Med kulden trekker gnagerne inn i varmen.

En børste- eller tetningslist kan holde smågnagerne ute. Men husk at du bør velge kort bust eller metall dersom du skal forhindre besøk av de aller minste krypene.  Foto: Produsenten
En børste- eller tetningslist kan holde smågnagerne ute. Men husk at du bør velge kort bust eller metall dersom du skal forhindre besøk av de aller minste krypene. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meteorologisk institutt har meldt om snø på viddene og varsler kaldere vær. Og når kulda setter inn, søker smågnagere ly, og boliger er høyt oppe på listen over hvor de ønsker å bo denne vinteren.

I tillegg til at mange synes det er lite hyggelig, heller direkte ekkelt, å få mus og rotter i hus, kan de gjøre stor skade. Gjennomsnittlig erstatningssum fra forsikringsselskap ligger på rundt 50.000 kroner, men det koster fort det dobbelte. Kostnadene er imidlertid ikke det du bør være mest bekymret for: Gnagerne er glade i ledninger, og dersom de forsyner seg av dine, kan det i verste fall føre til brann.

Det er ikke bare gnagerne som vil inn: Se de ubudne krypende, kravlende gjestene

Hvordan vet du at du har et museproblem?

I noen tilfeller, som når far hopper opp i sofaen og hyler "muuuus" som en stukken gris, er det ingen tvil om at du har fått småkrypene på besøk. Men det finnes også noen mindre og mer subtile tegn. Ifølge Rentokil er dette typiske tegn på museangrep:

  • Krafselyder i veggene eller taket, lyder fra mus som piler rundt
  • Muselort - mus etterlater seg små, mørke ekskrementer, spesielt langs vegger eller på steder med mye museaktivitet , som i matskap eller benkeskap.
  • Lukt - musebol avgir en ammoniakkaktig lukt som vil være spesielt sterk på lukkede steder som for eksempel i benkeskap
  • Skader - mus har tenner som gror kontinuerlig, og de gnager på tre, plast, kabler og andre harde materialer for å holde tennene skarpe
  • Reir - mus bygger reir av istykkerrevet materiale som for eksempel papir og tekstilbiter. Reir bygges på bortgjemte steder, for eksempel bak kjøleskap. Reir inneholder ofte museunger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer