Analyse av radon

Slik jobber de på Radonlab

I en nedlagt barnehage på Gaustad i Oslo ligger en del av verdens ledende laboratorium, som tester, sender ut, analyserer og forsker på radonprøver.

RADONROMMET: I et av rommene på Radonlab tester forskerne stein- og vannprøver. De røde dunkene på gulvet inneholder høye konsentrasjoner av radon, som brukes til å teste de ulike måleinstrumentene. Foto: Eilin Lindvoll.
RADONROMMET: I et av rommene på Radonlab tester forskerne stein- og vannprøver. De røde dunkene på gulvet inneholder høye konsentrasjoner av radon, som brukes til å teste de ulike måleinstrumentene. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En våt og kald oktobermorgen ankommer vi Forskningsparken på Gaustad i Oslo, hvor vi skal besøke Eurofins Radonlab.

Vi har på forhånd fått beskjed om at laboratoriet kan være vanskelig å finne. Uten mål og mening vandrer vi mellom de moderne lokalene til SINTEF, Norsk regnesentral, en blå brakkerigg og ulike universitetssentre i godt og vel et kvarters tid.

Til slutt finner vi et lite skilt hvor det står Eurofins Radonlab AS, og det henger på veggen til «brakkeriggen» vi har gått rundt hele tiden.

- Vi holder egentlig til i en nedlagt barnehage. Her kan du se oppleggene til de gamle barnetoalettene, sier daglig leder Aleksandar Birovljev når han viser oss etselaben, hvor sporfilm åpnes og legges i lut, før de seinere analyseres med mikroskop.

Jobber som Justervesenet

Birovljev har doktorgrad i fysikk og startet radonlaboratoriet i 2004. Han har tidligere etablert laboratorier ved Statens strålevern og Teknologisk institutt, og jobbet med radon siden 1995.

Radonlab har siden 2015 vært del av den internasjonale laboratoriegruppen Eurofins Scientific, som er verdensledende innen kjemiske, mikrobiologiske og sensoriske analyser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer