Slik jukser du deg til ren bolig

Spontanbesøk på vei? Slik får du boligen til å fremstå langt renere enn den er.

Oj. Flyter det over av skitten oppvask? Skyll av og stable den unna så lenge. Foto: Colorubox.com
Oj. Flyter det over av skitten oppvask? Skyll av og stable den unna så lenge. Foto: Colorubox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi er i nabolaget, og kommer innom en tur om et kvarter.

Sponanbesøk er hyggelig, men når boligen din fremstår som om den ikke har sett snurten av støvsuger, skurefille og støvkost på en hel liten evighet, kan det fremstå mer som et mareritt.

For ja, vi liker å fremstå som om vi har full kontroll. På jobb, på fritiden og på hjemmebane, men virkeligheten er gjerne litt mer kaos enn kontroll. (Som vi for eksempel ser i de kaotiske boligbildene fra den svenske interiørdesigneren Moa Söderhielms hjem.)

Så hva gjør du da, når du har et kvarter på å få boligen til å se levelig ut? Her er fem tips som får boligen din til å fremstå som langt mer ren og organisert enn det den egentlig er.

Trenger du vaskehjelp? Slik får du hvit vaskehjelp

Frisk luft

Med mindre det allerede er iskaldt inne, og sprengkulde ute: Sett opp vinduer og eventuelt dører og gi huset en real gjennomlufting. For en ting er hvordan boligen ser ut; noe helt annet er hvordan det lukter. En god dose frisk luft gjør underverker. Lukter det surt, gammel fest eller rett og slett bare vondt: Tenn et duftlys, eller sett ut små eggeglass med grønnsåpe steder de ikke synes, som for eksempel under sofaen, så lukter det nyvasket.

Visste du at ... Boligen burde luftes annen hver time?

Skuff unna det verste rotet

Det trenger ikke se helt strøkent ut, men det er greit å få unna det verste rotet. Har du et gjesterom, hjemmekontor, en ekstra bod eller noen skap du ikke bruker, er det bare å stappe ting inn hit. Er du blant dem som ikke har ubegrenset med ekstra rom eller lagringsplass? Her er et par smarte triks.

Alt for mange sko som slenger i gangen? Still opp et par - og så kan du legge resten i en kurv eller et nett så lenge.

Kjøkkenvasken og benken full av skitten oppvask? Skyll av, og stable inn så mye som mulig i oppvaskmaskinen, og gjerne i flere lag. Du skal rydde unna, ikke vaske. Så lenge du ikke har planer om å sette den på, kan du også sette unna det som egentlig ikke går i oppvaskmaskinen. Er det fortsatt noe igjen? Stable det på en plate i komfyren, og heng et kjøkkenhåndkle foran døren, om det er mulig, så er det ute av syne.

Er du av dem som ofte har mye smårot liggende og slenge, og ingen skuff eller pen eske å putte det i? Finn fram en hyggelig kurv, et stort fat - eller en salatbolle, og legg det der. Så ser det en slags organisert ut.

For mye skittentøy for skittentøyskurven? Stapp det inn i vaskemaskinen eller tørketrommelen så lenge.

Mye som slenger på soverommet, og får du besøk av den typen gjester som alltid vil se hvordan det ser ut nå? Legg rotet på sengen, og legg sengeteppet over. Har du ikke sengeteppe, spre det utover sengen og legg dynen over. Bank opp hodeputene, og evt pynteputer om du har dem, så ser det straks mye friskere ut.

Flere tips? Del med oss og andre lesere i debatten.

Vask over de viktigste overflatene

Når du har fått unna det verste rotet, er det på tide å få bort den verste skitten. Alle tåler litt støv i krokene, men har hybelkaninene begynt å formere seg, anbefaler vi at du drar over gulvet med en tørrmopp. Du trenger ikke ta alt, men steder der støvet gjerne samler seg, som under spisebordet og i krokene, kan være greie å få med seg.

Så er det tid for bord og benker; Stuebord, spisebord, kjøkkenbord og ikke minst kjøkkenbenken. Kjøkkenvasken vasker du kjapt over med oppvaskkosten og litt zalo.

Glem heller ikke TV-en. Enkelte TV-er synes å suge til seg alt det støvet de kan, og når de ikke er på, synes det ekstra godt.

Er du blant dem som synes husvasken ble mye enklere etter at alle sprayproduktene kom på markedet? Da vil du elske rengjøringsserviettene fra blant annet Jif. De egner seg spesielt godt til badet. Dra over toalettet, vasken, speilet - og kraner. Ikke overse dusjen, om det er fritt innsyn til blandebatteriet. Det ser litt snålt ut om kranen er skinnende ren, mens dusjen er hvitflekkete av kalk. Glem heller ikke å fjerne hår fra dusjen eller badekaret.

DinSide tester ut kjerringråd i praksis: Slik gikk det da vi vasket badet med aske

Bytt håndklær

Ikke noe er så nitrist - eller avslørende - som ukesgamle, slitne håndklær. En kjapp måte å få det til å se ut som om kåken er nyvasket er rett og slett å bytte ut håndklærne. På badet, på eventuelle gjestetoaletter, og ikke minst på kjøkkenet. Lukter kjøkkenkluten surt? Bytt ut den også. Har du ikke noen rene, kan du eventuelt prøve mikrobølgeovntrikset, som fjerner dårlig lukt på 1-2-3.

Slapp av!

Ringer det på døren? Kommer det venner eller familie på besøk, er det fordi de vil se deg. Ikke fordi de skal inspisere hvor perfekt du har det hjemme. Slapp av. Smil. Demp belysningen, tenn et stearinlys eller tre, og sett på kaffetrakteren eller trekk opp en flaske vin. Da er det ingen som bryr seg om hvordan det ser ut.

Slipp skippertakene: Ren bolig på 19 minutter hver dag

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer