Rimelig håndverker

Slik kan du spare penger på håndverkere

God planlegging er nøkkelen.

MÅ IKKE BLI FOR DYRT: Rør-og elektroarbeid bør du for all del ikke gjøre selv for å spare penger - men god planlegging og tilrettelegging i forkant, kan presse håndverker-prisen ned. Foto: Linn Merete Rognø.
MÅ IKKE BLI FOR DYRT: Rør-og elektroarbeid bør du for all del ikke gjøre selv for å spare penger - men god planlegging og tilrettelegging i forkant, kan presse håndverker-prisen ned. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Å leie inn fagfolk som rørlegger og elektriker, kan bli en kostbar affære. Men prisene varierer fra firma til firma, og det er flere ting du kan gjøre for å få utført jobben så rimelig som mulig.

Her får du tipsene.

Dette må du ikke gjøre selv

Det kan være fristende å selv prøve seg på rør-eller elektroarbeidet hjemme for å redusere kostnadene. Men er ikke en god løsning da det kan være direkte livsfarlig å tukle med på egenhånd, advarer Bjørn A. Grimsrud, fagsjef ved Fagrådet for våtrom.

- Elektro- og rørarbeid skal utføres av fagfolk. Elektroarbeid av hensynet til liv, helse og brannrisiko. Rørarbeidet av hensynet til vannlekkasjer med påfølgende fare for store lekkasjeskader, forklarer Grimsrud til DinSide.

Stabilitet og bæring i konstruksjonene av gulv og vegger, og vannskadesikkerhet er også så vesentlig at dette helt klart også bør overlates til dem som kan det, mener Grimsrud. Dette for å unngå at gulvet svikter, flisene løsner eller at dusjvannet renner ned i etasjen under.

- I prinsippet kan du gjøre mye selv, men husk at egeninnsats kan tukle til ansvarsforholdet mellom deg og håndverkeren. Plan- og Bygningsloven krever at du skal ha nødvendig faglig kompetanse for det du gjør. Forsikring er også et element i dette, dersom det nyoppussede badet lekker. En annen ting er hva slags dokumentasjon skal du sitte igjen med?, sier Grimsrud videre.

BJØRN GRIMSRUD: Fagsjef ved Fagrådet for våtrom. Foto: FFV.
BJØRN GRIMSRUD: Fagsjef ved Fagrådet for våtrom. Foto: FFV. Vis mer

Nøkkelen for gunstig pris

Det du kan gjøre på egenhånd for at leie av fagfolk skal bli litt rimeligere, er for eksempel demontering og rivningsarbeidet.

- Men dette er vel og merke etter at elektriker og rørlegger har koblet ut strøm, vann og avløp. Øvrig arbeid bør du overlate til håndverkeren, understreker Grimsrud.

Fagkonsulent i Byggmesterforbundet, Nils Jørgen Brodin, forteller at nøkkelen for å få utført arbeidet til en god pris er god planlegging på forhånd, særlig om du skal pusse opp badet:

- Med en god planlegging hvor alt er bestemt før du begynner, kan håndverkeren lettere forberede sitt arbeid, og legge til rette for en effektiv produksjon. Da blir det også lettere å gi en riktig pris på arbeidet, tipser Brodin.

Når du planlegger oppussing av baderom, er det smart å rådføre deg med fagfolk, mener han.

- Baderommet er et kostbart rom, og med god planlegging unngår du at du må rive rommet før tiden fordi sentrale komponenter i konstruksjonen ikke ble skiftet ut under oppussingen, sier Brodin.

Grimsrud og Brodin er enige om at med langsiktig planlegging vil også levetiden på baderommet kunne forlenges, og dermed vil kostnaden over tid reduseres, understreker han.

Sjekk referanser og dokumentasjon

Når du søker etter bedrifter som tilbyr rimelige tjenester, må du unngå fristelsen ved å velge det første og tilsynelatende beste, her bør du spørre flere håndverkere om konkurrerende priser, tipser Brodin.

- Men husk å sjekke referanser først, sier han.

Dette støtter Grimsrud:

- Velg bedrifter med dokumentert kompetanse og gode referanseprosjekter. Gjerne en mesterbedrift eller en godkjent våtroms-eller elbedrift. Sørg for at alle avtaler gjøres skriftlig. Skulle det da likevel gå galt har du reklamasjonsretten å støtte deg til, forklarer han.

Brodin understreker at du bør bruke fagfolk som kjenner forskriftskravene, samt velger gode løsninger med gode produkter.

- Da vil du være tryggere på at det blir valgt gode løsninger som holder vann, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer