Tette rør

Slik kan jula bli et mareritt

Derfor skal du ikke skylle ut matfettet i vasken eller i doen.

Publisert
Sist oppdatert

Jula er ikke bare en kristen høytid, den er også høytiden for tette rør i privatboliger, noe som kan føre til oversvømmelse av slam og matrester i vasken eller, på godt norsk, dritt fra dassen.

- Det merker vi spesielt i romjulen. Og i perioden etter nyttår ser vi en økt oppdragsmengde på dette, forteller Trond Dale, daglig leder ved Bergen Rørinspeksjon as, til Dinside.

- Tørk av før skylling

Dale og kollegene har flere ganger måttet rykke ut midt i julefeiringa for å avverge diverse lekkasjekriser i hus og hjem.

- Vi har nok reddet noen juleselskaper, og det er jo veldig hyggelig å kunne løse et, for kunden, særdeles «lite lekkert» problem på nettopp en slik dag, vedgår rørleggeren.

Det er én hovedgrunn til at julen skiller seg ut fra resten av året hva gjelder tette rør: mat- og stekefett.

- Fett avleirer seg på rørveggen gjennom hele året. Vi skyller gjerne panner med matrester i vasken, «ute av synet, ute av sinn». Selv om man skyller godt med varmt vann, så kjølner dette relativt raskt når det kommer ut i rørsystemet, sier Dale.

FETTBERG: Flere tømmer ribbefettet ut vasken eller i do. Derfor bør du styre unna det. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Fettavleiringer bygges derav opp gjennom tid, og når ribbepannen tømmes, er det ofte «dråpen i begeret» som renner over, mener rørleggeren.

- Du bør alltid skrape eller tørke av fett i pannen og kaste papiret i organisk avfall før du skyller pannen i vasken. Spesielt for de som er tilknyttet pumpesystem er det mange pumper som sliter når de blir innkapslet i fett. Dette kan gi kostbare reparasjoner, understreker Dale.

Skrekkeksempel

Det er ikke bare under springen at vi skyller stekefett ned i rørene, flere velger også å tømme stekefett og andre matrester i toalettet.

Det kan ende særdeles stygt.

Dette kan du gjøre selv

Her er rørleggernes tips om doen er tett:

  • Sugekopp er noe som ofte fungerer på tette rør.
  • Du kan fylle en stor bøtte med varmt vann og helle denne i toalettet fra litt høyde. På denne måten får man litt trykk samtidig som varmt vann er oppløsende.
  • Du kan prøve med en stakefjær som fås kjøpt hos ulike rørleggerbutikker for å løse opp.
  • Er alt håp ute, ring rørlegger.
  • Viktigst av alt: Tenk forebyggende – tiss, bæsj og dopapir er det eneste som skal i toalettet.

- I november og desember er det ribbetid, og da ser vi at rørene er smekkfulle av ribbefett, har Henning Haugland Walle, daglig leder ved Rørhab Bergen AS, tidligere uttalt til Dinside.

- Dermed er det stor fare for tette rør. Rotter er også å finne i avløpsrør , og som kjent så spiser rottene det de kan spise, advarer Walle.

I tillegg til matrester og stekefett er det våtservietter som kastes i do som er den største årsaken til tette avløpsrør, ifølge rørleggeren.

Walle forteller at han og kollegene har sett mye ekkelt gjennom jobben sin, og selskapet har til skrekk og advarsel lagt ut et bilde som illustrerer hvor galt det kan gå om man gang på gang kaster forbudte ting i do:

EKKELT: Rørleggerne valgte å dokumentere det absolutt verste de har måttet rydde opp i på jobb. Så galt kan det altså gå om man over tid kaster forbudte ting i toalettet. FOTO: Rørhab Bergen AS.
EKKELT: Rørleggerne valgte å dokumentere det absolutt verste de har måttet rydde opp i på jobb. Så galt kan det altså gå om man over tid kaster forbudte ting i toalettet. FOTO: Rørhab Bergen AS. Vis mer

– Dette er det verste vi har sett i vår jobb, bedyrer Walle.

Vannstøvsuger eller sugepropp

Er toalett eller vask blitt tett, og du vil forsøke å fikse problemet på egen hånd, finnes det mange produkter på markedet som lover å løse tette rør. Dale mener derimot at det ikke er noe «vidundermiddel» på boks som fjerner alt fett i rørsystemet.

- De kanskje mest virksomme av disse midlene inneholder svært aggressive syrer som tærer hull på eldre støpejernsrør, sier han.

Vet du at du kun har nyere plastrør, er ikke dette et problem. Imidlertid så er det for sent når proppen først er der, gjerne fem meter fra vasken, ifølge rørleggeren.

Ta denne sjekken

- Hvis det bare har tettet seg i selve vannlåsen øverst i toalettet, kan du klare å ordne opp selv uten å ringe til rørlegger, sier Kenneth Tvedt ved Avløpsspesialisten.

Det er imidlertid ikke så lett å vite om problemet er at vannlåsen har tettet seg, eller om det har tettet seg lenger nede i rørene. Men ifølge Tvedt kan du sjekke dette på følgende måte:

  • Når toalettet er tett, fylles det vann opp mot kanten når du spyler ned.
  • For å sjekke om doen er tett nær vannlåsen, og du dermed kan forsøke å løse problemet selv, kan du følge med på tiden det tar for vannet å trekke seg ned igjen i toalettet.
  • Hvis vannstanden synker helt ned igjen på under to minutter, kan du godt gå i gang med en manuell vakuumpropp eller avløpspumpe for å forsøke åpne opp det tette selv.
  • Bruker vannet enda lenger tid enn to minutter, betyr det mest sannsynlig at toalettet er tett lenger inn i røret. Da bør du ringe etter professjonell hjelp fremfor å gjøre noe mer selv.

- Du kan kanskje klare å få et lite «hull» i proppen, men det vil ofte være en kortsiktig glede, understreker Dale.

Men ligger problemet nært vask/toalett kan du ofte klare å løse opp det som tetter igjen med en sugepropp, opplyser han.

- Flere og flere har en såkalt vannstøvsuger i huset. Dette er en støvsuger som også suger vann. Å koble fra vannlås under vask og sette sugetut på avløpsrøret kan ofte være en god løsning. Men det absolutt beste resultat får man ved å høytrykkspyle avløpet. Røret blir da rent som nytt, sier Dale.

Salmiakk og varmt vann

Hele 92 prosent av norske kommuner har problemer med fettavleiringer som tetter igjen i avløpssystemet. Industri- og restaurantbransjen får størsteparten av skylden, men også vi private synder altså og skyller matolje og stekefett i vasken i stedet for å tørke det opp og kaste i søppelet.

Få ting er kjedeligere (eller har dyrere minuttpris) enn å ringe rørleggervakten. På en vanlig ettermiddag starter prisen på drøye 2.000 kroner, i høytiden kan kostnaden naturlig nok bli vesentlig høyere.

Derfor kan det være lurt å gi rørene en rens før jul. I denne saken kan du lese om hvor enkelt det kan gjøres!

Dale har også et annet forebyggende tips på tampen:

- I tillegg til å tørke av panner før du skyller, er det å bruke et preventivt, fettløsende middel som salmiakk og varmt vann, det beste du selv kan gjøre for å forebygge tette rør.

Artikkelen ble først publisert desember 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer