Tette rør

Slik kan jula bli et mareritt

Derfor skal du ikke skylle ut matfettet i vasken eller i doen.

Publisert
Sist oppdatert

Jula er ikke bare en kristen høytid, den er også høytiden for tette rør i privatboliger, noe som kan føre til oversvømmelse av slam og matrester i vasken eller, på godt norsk, dritt fra dassen.

- Det merker vi spesielt i romjulen. Og i perioden etter nyttår ser vi en økt oppdragsmengde på dette, forteller Trond Dale, daglig leder ved Bergen Rørinspeksjon as, til Dinside.

- Tørk av før skylling

Dale og kollegene har flere ganger måttet rykke ut midt i julefeiringa for å avverge diverse lekkasjekriser i hus og hjem.

- Vi har nok reddet noen juleselskaper, og det er jo veldig hyggelig å kunne løse et, for kunden, særdeles «lite lekkert» problem på nettopp en slik dag, vedgår rørleggeren.

Det er én hovedgrunn til at julen skiller seg ut fra resten av året hva gjelder tette rør: mat- og stekefett.

- Fett avleirer seg på rørveggen gjennom hele året. Vi skyller gjerne panner med matrester i vasken, «ute av synet, ute av sinn». Selv om man skyller godt med varmt vann, så kjølner dette relativt raskt når det kommer ut i rørsystemet, sier Dale.

Fettavleiringer bygges derav opp gjennom tid, og når ribbepannen tømmes, er det ofte «dråpen i begeret» som renner over, mener rørleggeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer