Hvordan sette opp gipsplater

Slik kapper du gipsplater enklest

De mest geniale verktøyene for å kappe gipsplater har du trolig allerede i verktøykassa.

KAPPE GIPSPLATER: Tapetkniv og målebånd er alt du trenger. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
KAPPE GIPSPLATER: Tapetkniv og målebånd er alt du trenger. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Publisert

Strengt tatt er det to verktøy du trenger for å kappe gipsplater på en svært enkel måte: Et målebånd eller meterstokk og en stanleykniv.

- Kombinasjonen av disse to verktøyene gjør at du måler og skjærer i samme operasjon, forklarer Thomas Mila, teknisk rådgiver hos Norgips.

Slik gjør du det

Bruk en skarpt blad og et skikkelig målebånd med god bredde på båndet.

Start: Trekk ut målebåndet. Klem kroken på målebåndet fast mellom tommelen og knivbladet. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Start: Trekk ut målebåndet. Klem kroken på målebåndet fast mellom tommelen og knivbladet. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Dra: Med den andre hånden hoder du fast i målebåndet. Pekefingeren fungerer som støtte mot kanten av platen. Dra bakover mens du lar kniven skjære igjennom kartongen på gipsplaten. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Dra: Med den andre hånden hoder du fast i målebåndet. Pekefingeren fungerer som støtte mot kanten av platen. Dra bakover mens du lar kniven skjære igjennom kartongen på gipsplaten. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Spesialverktøy

Smarte hoder har selvsagt laget spesialverktøy til gipskapping, og de finnes i alle varianter og prisklasser.

Det enkleste er liten stikksag som er beregnet på gipsplater. Den gjør det enkelt å skjære hull og kurver. Denne varianten kan du folde sammen og putte i lomma.

Fat Max gipssag: Denne gipsplatesagen kan du putte i lomma. Foto: produsenten
Fat Max gipssag: Denne gipsplatesagen kan du putte i lomma. Foto: produsenten Vis mer

Linjal

Dette verktøyet er rett og slett en t-linjal med hull til tapetkniven. Det gir deg 100 prosent rette kapp på en ganske enkel måte. Lengden er på 600 millimeter slik at den kan brukes uansett hvilken bredde du vil ha på platen. Den lages av ulike produsenter, her i Norge må du foreløpig spesialbestille på byggevarehuset om du vil ha en slik.

Edma scoring square: Linjalen er full av hull der du kan sette inn knivbladet. Foto: produsenten
Edma scoring square: Linjalen er full av hull der du kan sette inn knivbladet. Foto: produsenten Vis mer

Store hull

Skal du skjære store hull kan du gjøre det med denne sirkelskjæreren. Du kan lage hull med diameter opp til 400 millimeter. Kjøpes der proffene kjøper verktøy og i byggevarehus.

Stanley sirkelskjærer: Lager store hull enkelt og støvfritt. Foto: produsenten
Stanley sirkelskjærer: Lager store hull enkelt og støvfritt. Foto: produsenten Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer