Slik kaster du styret

Hva skal til for å få kastet styret i borettslaget?

Hva gjør du dersom du ikke har tillit til styret i borettslaget?  Foto: Per Ervland
Hva gjør du dersom du ikke har tillit til styret i borettslaget? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev i går om Nedre Haugen borettslag som Obos har begjært konkurs, og som risikerer å tvangsselges: "Borettslaget fra helvete".

Historien bak er lang som et vondt år, og involverer anklager og konspirasjonsteorier nok for en mer enn middels god film, inkludert milliongjeld, Obos er anklaget for korrupsjon, domstolen er anklaget for korrupsjon, og på siste generalforsamling så styret seg nødt til å leie inn sikkerhetsvakter for å holde orden.

Endel av borettshaverne er svært misfornøyde med styret, og ønsker å bytte det ut. Om det er riktig eller galt, skal vi ikke ta stilling til her - men vi ser nærmere på hvordan man går frem, dersom man er så uenig eller misfornøyd med jobben styret gjør at man ønsker å bytte det ut.

Bli kvitt styret

Ifølge Thor Eek, avdelingsidrektør i NBBL er det svært sjelden at styret i borettslag eller boligsameier blir så dårlig stilt at beboerne ønsker å bytte ut styret før perioden på ett år er omme. Men det har skjedd, og gangen er ganske enkel.

- Det man må gjøre er å stille mistillitsspørsmål til styret på generalforsamling. Styret er valgt av generalforsamlingen, og det er også bare den samme generalforsamlingen som kan avsette styret og velge inn et nytt, sier Eek til DinSide.

På generalforsamlingen vil det være avstemning, og her er det alminnelig flertall som gjelder, flertall av de avgitte stemmene.

Må vi vente helt til neste år?

DinSides skole for borettslagets styre:

Er du redd for at styret i borettslaget ditt ikke følger med i timen? Send dem på vår styreskole:

Del I: Slik skal et borettslag drives
Del II: Prosesser og regulering
Del III: Helse, miljø og sikkerhet
Del IV: Hvilke forsikringer bør du ha?


Det skal kalles inn til generalforsamling hvert år, før 30. juni. Men styret er pliktig til å kalle inn til ekstraordinær generalforsamling dersom ti prosent eller flere av andelseierne ønsker dette. Selv om det er deres egne roller som står på agendaen.

Rent formelt heter det, i § 7-5. i borettslagsloven at "Ekstraordinær generalforsamling skal haldast når styret finn det nødvendig, eller når revisor eller minst to andelseigarar som til saman har minst ein tiandedel av røystene, krev det og samtidig seier kva saker dei ønskjer skal takast opp.

Merk at man kan kun kreve at saker som er meldt inn på forhånd skal diskuteres, så her er det viktig å være tydelig og konkret når man leverer inn saker til agendaen.

Dette er den formelle veien å gå dersom det skulle vise seg i en situasjon at man er så misfornøyd med styret at man ikke finner det hensiktsmessig at de skal fortsette. Men vi vil selvfølgelig anbefale alle å prate med dem det gjelder i forkant, og forsøke å løse uenigheter før det blir stor konflikt.

Om Styre i borettslagsloven på Lovdata.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer