Kjennetegn insektbitt

Slik kjenner du igjen bittet

Aner du ikke hvilket insekt som har bitt deg? Her er tipsene som kan gi deg svaret!

HVILKET BITT ER DET?: Det er ikke alltid at vi merker at et insekt har bitt oss før vi begynner å klø eller svi på huden. Men det er likevel mulig å finne svar på hvilket insekt bittet stammer fra. Foto: NTB Scanpix.
HVILKET BITT ER DET?: Det er ikke alltid at vi merker at et insekt har bitt oss før vi begynner å klø eller svi på huden. Men det er likevel mulig å finne svar på hvilket insekt bittet stammer fra. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det er mange ulike insekter og edderkoppdyr som kan bite eller stikke mennesker. Men visste du at de fleste av oss blir stukket og bitt flere ganger i løpet av sommeren uten at vi merker noe som helst til det?

Det er fordi vi reagerer forskjellig på ulike stikk, ifølge Mari Steinert, leder ved Seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

- Derfor kan det være vanskelig å identifisere hva som har stukket deg uten å ha sett dyret, sier Steinert.

Men om du studerer bittet, og vet hva slags kjennetegn du bør se etter, er det ikke umulig.

Her får du tipsene som kan hjelpe deg å finne svar!

Likt utseende, ulik følelse

Det er ikke rart om vi noen ganger ikke legger merke til, eller kjenner igjen insektet som har bitt/stukket oss. For ifølge Magne Flåten, eksperten som bistår med å registrere artsfunn ved Sabima miljøorganisasjon, har vi over 21.000 insektarter i Norge.

- Blant disse er det for eksempel rundt 8000 ulike vepsearter, sier Flåten.

Men typisk for insektstikk generelt, er kløende flekker som plutselig dukker opp, eller som dukker opp med ujevne mellomrom, skriver NHI.

Insektbitt og stikk kan se like ut på huden selv om de kommer fra ulike dyr, og da kan det være vanskelig å vite hvilket dyr som har bitt. Derimot kan stikkene føles litt forskjellig fra hverandre, ifølge Steinert.

Mennesker kan også reagere ulikt på insektstikk. Noen får uttalte reaksjoner, til og med dannelse av væskeblemmer, mens andre som stikkes av samme type insekt, får liten eller ingen reaksjon, opplyser NHI videre.

Smerte eller kløe

Men de aller fleste merker godt stikk fra veps, bier og humler, da dette kan gi en intens smerte i stikkøyeblikket, ifølge Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

- Det er fordi disse stikkene inneholder en liten mengde med gift, sier han.

Andre insekter som klegg og stikkflue kan også gi smertefull bitt med påfølgende irritasjon i huden, opplyser Steinert.

- Siden kleggens munndeler er store, er bittene derfor smertefulle. Det gjør også at blodsuging ofte blir avbrutt slik at kleggen må angripe igjen og igjen, sier hun.

Mygg-, knott- og sviknottstikk gjør ikke like vondt. Det er fordi vi reagerer på spyttet til tovingene, og hevelsen i huden fører mer til at det klør. Med mindre en får en kraftig hevelse, ifølge eksperten.

Det samme gjelder lusefluer:

- Er du uheldig og blir stukket av for eksempel hjortelusflue, så kan stikket klø i lang tid etterpå, sier hun.

Kontakte lege?

Ekspertene understreker at det ikke er uvanlig å få reaksjoner på insektbitt. Da bør du unngå å klø siden det kan forverre irritasjonen i huden, og små sår rundt stikkstedet kan føre til betennelse.

Det kan i stedet hjelpe å kjøle ned huden, og både svie og kløe kan lindres med lokalbedøvende salve eller kløestillende midler du får kjøpt på apotek.

Mistenker du en allergisk respons, kan du eventuelt få utskrevet allergitabletter med antihistaminer, tipser Steinert.

- Men noen kan få en livstruende, allergisk reaksjon ved stikk fra veps eller bie på grunn av giften. Da er det viktig å ha med seg motgift, understreker Steinert.

- Man bør kontakte lege hvis man får en allergisk reaksjon, eller hvis man har reagert allergisk på bie- eller vepsestikk tidligere. Man må også kontakte lege hvis man blir stukket av bie eller veps i munn, svelg eller hals, eller har fått mange bie- eller vepsestikk, legger hun til.

Kjennetegn insektbitt

Insektbitt eller stikk fører som regel ikke til langvarige reaksjoner. Men det er klart at det er en fordel å vite hva som har forårsaket bitt eller stikk, mener Steinert.

Her får du ekspertenes oppsummering av typiske kjennetegn og vanlige reaksjoner på bitt og stikk fra ulike insekter:

(PS: Ved kraftigere allergiske reaksjoner på bitt/stikk, kontakt lege eller ring 113!)

Myggstikk:

 • Vanligvis et rødt merke opp til to centimeter stort med en liten hevelse.
 • Stikket kan klø og gi en lettere hudreaksjon. Reaksjonen kan oppstå med en gang eller over tid.
 • Små barn reagerer sterkere siden de ikke har opparbeidet samme immunitet som voksne.

Vepse-, bie-, humlestikk:

 • Stikket kan gi en rød, smertefull hevelse som svir og klør. Det er en lokal reaksjon som vanligvis blir bedre i løpet av noen timer.
 • Hevelsen kan gi problemer hvis du er stukket i munnen, halsen eller andre steder på kroppen hvor hevelse er uheldig. Kontakt lege for vurdering.
 • I noen tilfeller kan stikk føre til mer enn lokale reaksjoner. Dette gjelder hvis du har fått et stort antall stikk samtidig.

Kleggbitt:

 • Kleggbitt gir vanligvis en kraftig, rød hevelse på huden, og man kjenner kløe og smerter på stikkstedet.
 • Kleggbitt er smertefullt grunnet de store biteredskapene til kleggen.
 • Kleggbitt er kun et problem om det fører til alvorlige allergiske reaksjoner, eller om man blir bitt på tungen eller i munnen og får hevelse i svelget.

Edderkoppbitt:

 • De fleste edderkopper i Norge er fredelige, men husedderkoppene kan bite dersom de føler seg truet.
 • Bittene kan medføre hevelser som kan vare over lengre tid.
 • Bittene kan føles noe smertefulle, som et bistikk, og man kan få en litt nummen følelse etterpå. Dette vil gå over i løpet av et par timer.

Maurstikk:

 • Noen maur, som eitermaur, kan gi oss vonde stikk. Stikket kan svi lenge etter at brodden er trukket ut, men er ikke farlig.
 • Rød skogsmaur kan bite oss og sprute maursyre hvis de blir forstyrret. Dette er mest ubehagelig og ikke farlig.

Flåttbitt:

 • På mennesker kan flåtten bite seg fast overalt, men områder med tynn hud som lysken, knehasene, armhulene og området bak ørene, er særlig utsatte.
 • Bitt fra flått kan gjøre at huden blir rød rundt bittstedet, men gir vanligvis ikke noe stor reaksjon.
 • Men når du legger merke til at du har blitt bitt av flått, er det viktig å få fjernet flåtten så snart som mulig.
 • Deretter bør du følge med på huden om det vil dukke opp en rød ring etter 2-4 uker. Dette kan være tegn på borreliose.

Veggedyr-stikk:

 • Veggedyr suger blod fra mennesker gjennom stikk som kan se ut som myggstikk.
 • Kløe er vanlig, men noen kan få kraftigere reaksjoner som kuler og byller, andre omtrent ingen reaksjon.
 • Veggedyr vil normalt ikke overføre sykdommer til mennesker.
 • Insektet spres med mennesker og blir gjerne med i bagasjen hjem fra ferie.

Loppebitt:

 • Hoveddelen av loppebitt i Norge kommer fra fuglelopper.
 • Loppebitt får man oftest fra april til juli, gjerne på bena eller ved midjen der klær og sokker strammer, for loppene foretrekker å sitte tildekket når de skal spise.
 • Loppebittene kan se ut som små myggstikk, vanligvis samlet i grupper eller rekker.
 • Man kan få store merker og kraftig kløe over lengre tid, andre merker lite til bittene.

Kilder: Stor husedderkopp/FHI , Myggstikk/Lommelegen , Veggedyr/Lommelegen , Vepse- bie- eller humlestikk/Helsenorge , Kleggbitt/Vitusapotek , Edderkopper/Pestium

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer