Kjennetegn insektbitt

Slik kjenner du igjen bittet

Aner du ikke hvilket insekt som har bitt deg? Her er tipsene som kan gi deg svaret!

HVILKET BITT ER DET?: Det er ikke alltid at vi merker at et insekt har bitt oss før vi begynner å klø eller svi på huden. Men det er likevel mulig å finne svar på hvilket insekt bittet stammer fra. Foto: NTB Scanpix.
HVILKET BITT ER DET?: Det er ikke alltid at vi merker at et insekt har bitt oss før vi begynner å klø eller svi på huden. Men det er likevel mulig å finne svar på hvilket insekt bittet stammer fra. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det er mange ulike insekter og edderkoppdyr som kan bite eller stikke mennesker. Men visste du at de fleste av oss blir stukket og bitt flere ganger i løpet av sommeren uten at vi merker noe som helst til det?

Det er fordi vi reagerer forskjellig på ulike stikk, ifølge Mari Steinert, leder ved Seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

- Derfor kan det være vanskelig å identifisere hva som har stukket deg uten å ha sett dyret, sier Steinert.

Men om du studerer bittet, og vet hva slags kjennetegn du bør se etter, er det ikke umulig.

Her får du tipsene som kan hjelpe deg å finne svar!

Likt utseende, ulik følelse

Det er ikke rart om vi noen ganger ikke legger merke til, eller kjenner igjen insektet som har bitt/stukket oss. For ifølge Magne Flåten, eksperten som bistår med å registrere artsfunn ved Sabima miljøorganisasjon, har vi over 21.000 insektarter i Norge.

- Blant disse er det for eksempel rundt 8000 ulike vepsearter, sier Flåten.

Men typisk for insektstikk generelt, er kløende flekker som plutselig dukker opp, eller som dukker opp med ujevne mellomrom, skriver NHI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.