Slik kjøper du din første bolig

For de aller fleste er det vanskelig, men ikke umulig, å komme seg inn på boligmarkedet.

Det er kanskje ikke like lett som for ti år siden, men det lar seg gjøre for de aller fleste å kjøpe egen bolig. Foto: Colourbox.com
Det er kanskje ikke like lett som for ti år siden, men det lar seg gjøre for de aller fleste å kjøpe egen bolig. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sterk boligprisvekst og økte krav til egenkapital ved kjøp av bolig har gjort inngangen til boligmarkedet vanskeligere for førstegangskjøpere. Det er imidlertid ikke umulig.

Her er fem ulike veier til egen bolig. Kanskje en av dem passer for deg?

Skaff deg egenkapital

Her er det i utgangspunktet to muligheter: Jobb og spar - eller få pengene. Jobb og spar er relativt selvforklarende. I tillegg til å legge til side penger, kan du også se på forbruket ditt. Er det noe du kan kutte? Du kan selvfølgelig sitte og klage over at du ikke har råd til å kjøpe egen bolig; men for mange handler det om å endre vanene. For trenger du den aller kuleste mobiltelefonen, den beste PC eller Mac-en, og hvor mye - og ikke minst hvor dyre - klær kan du ha før det blir patetisk å si at du ikke klarer å spare?

For det inngir ikke mye respekt å klage over at du ikke har råd til å kjøpe egen bolig når prisen på antrekket ditt nærmer seg 10.000 kroner.

Det er også mulig å ønske seg penger, selv om du ikke er i arvebransjen. Alle monner drar. Så i stedet for å ønske seg dill, dall, klær, vin og bøker til bursdag og jul, kan du ønske deg bidrag til BSU- eller sparekonto.

Nyttig på DinSide:
Få oversikt over hvor mye penger du surrer bort med DinSides sløsekalkulator.

Sjekk også hvor lang tid det vil ta å spare til ønsket beløp med vår millionærkalkulator. Fyll inn rente, månedlig sparing og ønsket sparebeløp og trykk på "tid-knappen". Eller fyll ut rente, antall år du vil spare og sparemål, for å se hvor lenge du må spare.

Få sikkerhet fra foreldres bolig

Har du foreldre eller andre som har lyst til å hjelpe deg med boligkjøpet uten å ha frigjorte midler, kan deres delvis nedbetalte bolig kanskje være redningen. For de kan stille denne som sikkerhet for lånet, og være kausjonister.

- Du kan låne 100 prosent om du har sikkerhet i foreldres bolig, har Christine Warloe, Forbrukerøkonom i Nordea, tidligere sagt til DinSide

Les mer: Slik får du låne 100.000 prosent uten en krone i egenkapital

Kjøp sammen med andre

For noen kan det å kjøpe bolig sammen med venner være en smart løsning. Foto: Per Ervland
For noen kan det å kjøpe bolig sammen med venner være en smart løsning. Foto: Per Ervland Vis mer


Det er billigere å være to. I tillegg til å dele på låneutgiftene for fellesrom som kjøkken og bad, vil man også være to som kan dele på strøm, lisens, internett, og kommunale avgifter. Mange single ser misunnelig på par, ikke fordi de nødvendigvis er så lykkelige, men fordi det er enklere å få inpass på boligmarkedet.

Det er imidlertid ingen som har bestemt at man må være forelsket i hverandre for å kjøpe bolig sammen. I mange tilfeller kan det kanskje være minst like greit å kjøpe med en venn. Det viktigste er at dere har en ordentlig avtale der dere er enige om tidsperspektiv, hva dere skal gjøre om den ene ønsker å selge, hvilken fordelingsnøkkel dere skal ha i forhold til eventuelt ulikt innskudd (i kroner og øre, eller prosentvis) et cetera.

Les mer: Kjøp trygt med venner

Søk startlån

Det er én bank som ikke er berørt av Finanstilsynets innstramminger: Husbanken. Dette betyr at førstegangskjøpere som blir avvist av banken fordi de ikke har egenkapital kan søke om lån her.

Et annet alternativ er å søke lån på ordinær måte i din bank, og låne de 15 prosentene du trenger til egenkapital fra Husbanken, også kalt topplån.

Merk at ikke alle kan få startlån. Les mer på Husbankens nettsider.

Les mer om startlån: Nytt egenkapitalkrav omfatter ikke startlån

Flytt på deg

Christian Hellstrøm fikk slettet 100.000 kroner av studiegjelden etter å ha bodd fem år i Finnmark. Foto: Miikael Hellman/Privat
Christian Hellstrøm fikk slettet 100.000 kroner av studiegjelden etter å ha bodd fem år i Finnmark. Foto: Miikael Hellman/Privat Vis mer


Hva er viktigst: Å eie egen bolig, eller å bo midt i smørøyet? Med mindre du bor i de aller verste pressområdene, er det langt lettere å kjøpe bolig om du kan fire litt på kravene og går ned i størrelse, og beveger deg en busstur utenfor byen.

Senk forventningene: Det er ingen menneskerett å eie bolig med balkong sentralt i hovedstaden.

Det er også mulig å flytte litt lenger. I utkantstrøk er boligene langt billigere, mens lønningene for de fleste vanlige jobber er omtrent like. Lengst nord i landet kan du få lavere skatter og avgifter, og sliter du med studielån, kan du også få ettergitt deler av dette.

Les: Flyttet til Finmark, fikk 100.000 kuttet av studielånet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer