Slik koker du egg

Skal du ha den perfekte plommen på påskefjellet bør du sjekke denne eggeklokka.

HARDT, BLØTT ELLER SMILENDE: Hver sin smak, men med den smarte kalkulatoren fra Kjemisk Institutt ved Universitetet i Oslo, får du det perfekt, uansett størrelse. Foto: ALL OVER PRESS
HARDT, BLØTT ELLER SMILENDE: Hver sin smak, men med den smarte kalkulatoren fra Kjemisk Institutt ved Universitetet i Oslo, får du det perfekt, uansett størrelse. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å koke egg er visst en vitenskap, det også. I hvert fall hvis vi skal tro Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO). De har nemlig laget en pinlig nøyaktig eggeklokke, eller egg-koketid-kalkulator, som de selv kaller det.

Kalkulatoren finner du nederst i saken.

Kaviar til egget? Vi har testet ni typer, og den beste vil nok overraske deg.

Molekylær gastronomi

Egg-koketid-kalkulatoren tar med flere variabler, som høyde over havet, eggets omkrets og eggets starttemperatur. For skal du ha det perfekte egget må du ikke overlate ting til tilfeldighetene.

Egentlig minner det hele litt om molekylær gastronomi?

– Det går jo mye på det samme. Det handler om å se hvordan temperaturen påvirker maten. Holder du vannet på rett temperatur kan du oså tilberede egget på denne måten, selv om det da vil ta veldig lang tid, sier Svein Stølen, professor i kjemi ved UiO.

Slik ser du om egget er ferskt

Basert på student-formel

Det var Stølen som i sin tid var med på utviklingen av verktøyet som er å finne på nettsidene til Kjemisk institutt. Det vil si - det er ikke helt hjemmesnekra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer