Å koke egg er visst en vitenskap, det også. I hvert fall hvis vi skal tro Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO). De har nemlig laget en pinlig nøyaktig eggeklokke, eller egg-koketid-kalkulator, som de selv kaller det.
Kalkulatoren finner du nederst i saken.
Kaviar til egget? Vi har testet ni typer, og den beste vil nok overraske deg.
Molekylær gastronomi
Egg-koketid-kalkulatoren tar med flere variabler, som høyde over havet, eggets omkrets og eggets starttemperatur. For skal du ha det perfekte egget må du ikke overlate ting til tilfeldighetene.
Egentlig minner det hele litt om molekylær gastronomi?
– Det går jo mye på det samme. Det handler om å se hvordan temperaturen påvirker maten. Holder du vannet på rett temperatur kan du oså tilberede egget på denne måten, selv om det da vil ta veldig lang tid, sier Svein Stølen, professor i kjemi ved UiO.
Slik ser du om egget er ferskt
Basert på student-formel
Det var Stølen som i sin tid var med på utviklingen av verktøyet som er å finne på nettsidene til Kjemisk institutt. Det vil si - det er ikke helt hjemmesnekra.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger