Slik koker du vann

Hva bruker minst strøm? Grønn Hverdag har undersøkt de vanligste kokemetodene.

En god vannkoker bruker minst strøm og kortest tid på å koke vann. Foto: Colourbox
En god vannkoker bruker minst strøm og kortest tid på å koke vann. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Koker du vann på ovnen, i vannkoker eller i mikrobølgeovnen? Grønn Hverdag har testet hvilken metode som bruker minst strøm, og vinneren er klar, selv med små marginer: Vannkokeren.

På en sterk annenplass kom induksjonstoppen, men denne bruker 0,045 kWh mer, og det tok to sekunder lenger tid før vannet kokte.

Les også: Kokende vann, rett fra springen

Ikke bruk mikrobølgeovnen

Mikrobølgeovnen kom på en klar jumboplass. Ovnen i testen er blant de sterkere, 1.100 watt, men til tross for dette var avgitt varmeeffekt bare 500 watt, og det tok hele 24 minutter før vannet kokte.

- Å koke opp vann i mikrobølgeovn anbefales ikke – i hvert fall ikke større mengder. Den brukte fire ganger så lang tid og mer enn 60 prosent mer strøm på å koke opp en liter vann som en vanlig elektrisk kokeplate, konkluderer Håkon Lindahl i Grønn Hverdag i testen.

Testresultatet:
MetodeMerkeEffektEnergiforbrukTid
VannkokerPhilips Esence, HD46522.000-2.400 W0,111 kWh3 m 42 s
InduksjonstoppMiele KM 57222.500 W0,156 kWh3 m 44 s
Keramisk koketoppSiemens ET737501E2.400 W0,244 kWh6 m 07 s
MikrobølgeovnFunai MO 6D1.100W0,398 kWh24 m (!)
Kilde: Grønn Hverdag


Blogger Svein Medhus har prøvd ut en femte variant som han beskriver i sin blogg the urge for less energy use: Kaffetrakteren. Hans konklusjon var at kaffetrakteren var den mest energieffektive måten å koke vann på, og du kan lese mer om forsøket hans her: Den mest effektive måten å koke vann.

Gjennomstrømningsvarme: Kutt varmtvannsutgiftene med 60 prosent

Er det noe å spare da?

En kan hevde til en blir blå at det ikke spiller noen stor rolle om man kutter litt strøm her eller der. Selv om strømprisene er høye, er små grep bare en dråpe i havet. Industrien bruker så mye strøm at litt privat strømsparing på vinteren ikke vil gi noe utslag på strømprisene. Eller bidra positivt til miljøet.

Det må du gjerne gjøre. Du bør imidlertid være klar over at summen av de mange små grepene kan gjøre et utslag på strømregningen din - og dersom alle sparer, vil man også se store endringer i totalforbruket, som igjen kan være med på å presse prisene nedover.

Smart: Her er dingsene som kan kutte strømregningen

Bør ikke alltid koke

Det er imidlertid ikke alltid vannet bør koke. I hvert fall ikke her i Norge, hvor vi stort sett er så heldige å ha rent drikkevann i springen. Hos tespesialisten Palais des Thés i Oslo er det ingen tvil om hvordan man skal lage den beste teen.

- Vannet skal ikke koke, da blir det flatt og du ødelegger smaken, hevder Eia Økter hos Palais des Thés til DinSide. De fører spesielle tekokere med temperaturstopp, slik at vannet ikke blir for varmt. Det finnes flere slike vannkokere på markedet, der du kan velge hvilken temperatur vannet skal varmes opp til.

Nøyaktig hvor varmt vannet skal være, varierer fra tesort til tesort, men stort sett er 70-80 grader perfekt. På alle Palais des Thés teer står det indikert både temperatur og trekketid.

Selv om vannet er rent, er det en myte at det er gratis: Se hvor mye det koster deg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer