Slik kutter du strømregningen med flere tusen kroner

- Men det er ikke sikkert du bør.

Triks to: Kutt vinduskonvoluttene, og velg e-Faktura.  Foto: PER ERVLAND
Triks to: Kutt vinduskonvoluttene, og velg e-Faktura. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rekordlave strømpriser til tross: Det er ikke lenge til vinteren setter inn, strømforbruket øker, og prisene går oppover igjen.

Det er mange tiltak du kan gjøre for å forberede deg på vinterprisene, og det aller smarteste er bare noen tastetrykk unna: Bytt strømleverandør. Med dagens strømpriser kan en familie i Oslo med variabel strømpris og et årsforbruk på 20.000 kWh nesten halvere strømprisene dersom de bytter fra dyreste (Hallingkraft AS Standard variabel pris) til billigste (Telinet Energi Online) abonnement.

Eller i kroner og øre: De kan kutte strømutgiftene fra 9.121 kroner til 5.790 kroner i året. Men det er én hake.

Hvor mye kan du spare? Regn ut med vår strømkalkulator

Vær forsiktig med forskuddsbetaling

Tre typer strømavtaler:

Forskuddsbetaling: Du betaler inn et beløp, beregnet utifra stipulert forbruk og stipulerte strømkostnader, i forkant av perioden. Har du brukt mer eller mindre strøm i perioden, kan du lese av dette, og eventuelle avregninger/korrigeringer gjøres opp mot neste strømregning.

Har du en a konto-avtale betaler du et beløp, beregnet utifra stipulert forbruk og stipulerte eller faktiske strømkostnader (Dette varierer fra selskap til selskap). Forskjellen fra forskuddsbetaling er at regningene ikke nødvendigvis faller før du har brukt strømmen, men i løpet av - eller mot slutten av perioden. Avregninger i forhold til endring i strømpriser eller mer/mindre forbruk.

Betaler du etterskuddsvis får du en regning som er basert på reelt strømforbruk og aktuelle priser i perioden. Dette er den vanligste faktureringsmetoden.


Med avviklingen av Vitels strømvirksomhet friskt i minne, er det også på sin plass med en liten advarsel. For strømabonnementene du kan spare mest på, er også de mest risikable, dersom noe lignende skulle skje. Vi snakker om ulike former for forskuddsbetaling.

Forbrukerombudet har fremforhandlet ulike strømavtaler og faktureringsmåter sammen med bransjen. Disse er forskuddsbetaling, a-konto og etterskuddsvis betaling. Selv om A-konto og forskuddsbetaling er en tillatt faktureringsmetode innebærer det en viss risiko, for eksempel dersom det skulle komme til at leverandøren må avvikle eller går konkurs.

Det er også den siste betalingsformen Forbrukerombudet anbefaler: Etterskuddsvis.

- Når det gjelder forskuddsvis betaling og a konto er problemet at dersom selskapet går konkurs, vil det man har betalt inn på forskudd - eller for mye - være tapt, har Martin Skaug Halsos i Forbrukerombudet tidligere sagt til DinSide.

Så er det opp til deg å bestemme om du har råd til å ta den risikoen. Med dagens strømpriser er det en differanse på rundt 2.000 kroner per år mellom forskuddsbetaling/a konto-abonnementer og strømavtaler du betaler etterskuddsvis.

Det er også verdt å nevne at strømleverandøren som i dag topper listen som den rimeligste leverandøren i vårt eksempel, Telinet, også var billigst i fjor høst - men fortvilte kunder fikk sjokkhøye regninger på nyåret.

Hvilken avtale skal du velge?

Det som kanskje kan virke litt forvirrende på noen, er kontraktstypen. Vet du ikke hvillken type du har i dag, har du sannsynligvis variabel strømpris.

Når du skal finne billigste leverandør, kan du sammenligne med ulike kontraktstyper; variabel pris, spotpris, samt fastpris for ett eller tre år. Blir du forvirret av disse begrepene? Da bør du lese vår miniguide til de forskjellige strømalternativene: Tre veier til riktig strøm.

Her kan du se alle som leverer strøm til variabel pris
Se prisliste på strøm til spotpris
Se alle fastpristilbudene

Det lønner seg også ofte å bytte til et abonnement med AvtaleGiro eller eFaktura. Disse er fra et par hundrelapper billigere enn tilsvarende abonnement hos samme strømleverandør.

Slik bytter du

Når du så har funnet ut hvilken strømleverandør og hvilket abonnement du ønsker, er veien kort til lavere strømregninger. I Strømkalkulatoren finner du enkelt frem til kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av urlen til selskapets nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon du ikke nødvendigvis husker på, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

Smart strømsparing: Kutt regningen med strømstyring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer