Slik lager du deilig tapas på 15 minutter!

Dårlig tid før festen? Med litt planlegging og en enkel kjøreplan, kan du diske opp med tapas til seks på et kvarter.

BRØD: Tapas bør som regel serveres med en brødrett. Disse hvitløksbrødene blir ekstra gode med litt krydderurter, revet ost og en liten tomatskive på. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN
BRØD: Tapas bør som regel serveres med en brødrett. Disse hvitløksbrødene blir ekstra gode med litt krydderurter, revet ost og en liten tomatskive på. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN Vis mer

Med røtter fra Spania er tapas en lettvint løsning som tilfredsstiller nesten alle ganer. Hva passer vel ikke bedre enn å servere tapas til et selskap når tiden blir knapp eller du har agendaen full av annet enn matlaging?

Her er tips til hvordan du snekrer sammen et velsmakende tapasbord på 15 minutter.

Har du andre raske og gode småretter, tips gjerne andre i debatten nedenfor.

Les om byen som er kjent for nydelig tapas.

Tapas du lager på et kvarter

MER OM TAPAS

• Tapas er en miks av spanske forretter.

• Typisk for tapas er en blanding av oliven, smakfulle oster og småretter som melon med spekeskinke.

• I hjemlandet Spania serveres ofte tapas som gratis tilbehør til aperitiffen før middag. I mange andre land har tapas blitt en egen kokekunst der restauranter serverer forskjellige spanske småretter som til sammen blir et helt måltid.

• Tapas skal serveres som fingermat og gjestene kan spise med enten små spyd eller bare nevene.

• I Norge er det mange restauranter som tilbyr tapas.


Tapas består av mange småretter med gode smaker som ofte baserer seg på hvitløk, chili og tomater.

Når festen står for tur, og tiden blir knapp er tapas den perfekte løsningen hvis du skal servere mat. Alt du trenger er en god del råvarer og et meget raust kvarter.

Lag sammen

Er du alene og nybegynner på kjøkkenet, bør du beregne litt ekstra tid. Alternativt kan du gi de første gjestene en drink, og la dem hjelpe deg med de siste detaljene. Men følger du planen vår, bør dette gå overraskende fort.

Med lukten av nylaget tapas i huset, små lekre retter på bordet og sultne gjester, er alt tilrettelagt for en hyggelig kveld.

Seks enkle småretter

Vi har satt sammen våre tapasfavoritter som du lager på et blunk. Disse består av spanske kjøttboller, mozzarella og tomat, enkle hvitløksgratinerte skiver og aioli, kyllingvinger, lompe-wraps og til slutt en miks av frukt og grønt.

Det er lurt å beregne om lag 500 gram tapas per person.

Start med kjøttet

Klassikeren, de spanske, spicy kjøttbollene er lurt å starte med. De kan holdes varme i ovnen til gjestene kommer.

«Albondigas» er det spanske ordet for kjøttboller, og etter spansk tradisjon skal ikke kjøttbollene være store. Så ha det i bakhodet når du former kjøttmassen.

ALBONDIGAS: En pakke kyllingkjøttdeig, en halv rød chili, to fedd hvitløk, en klype salt, en klype pepper, en halv revet parmesanost, en spiseskje olivenolje til steking samt ett egg.


Start med å finhakke chili og hvitløk. Riv parmesanen. Legg kjøttdeigen i en bolle, tilsett egg, parmesan, krydder, chili og hvitløk og bland det hele.

Deretter former du små kjøttboller med en spiseskje og steker kjøttet i stekepannen sammen med litt olje.


Spar tid med enkel aioli

Mens de deilige spanske kjøttbollene godtgjør seg i pannen, kan du lage aiolien. Denne gode hvitløksmajonesen kan brukes som tilbehør til det meste.

Til en frisk AIOLI trenger du: En tube majones, en båt presset hvitløk, to spiseskjeer sitronsaft, en halv teskje salt og en halv teskje pepper.


Og alt du trenger å gjøre er å røre alt sammen til en jevn dressing.

Ja, du kan faktisk ha både surkål og majones i kaken

Allsidig lompe-favoritt

En kjapp snack-favoritt i alle selskap er lompe-wrapen. Lomper er ikke nøvendigvis gift med pølser, men kan brukes til en lett og frisk wrap-variant. Her kan du variere etter smak og behag, men vi har valgt å lage en spekeskinkevariant på spidd.

Å sette maten på spidd passer utmerket på et tapasbord da du kan kombinere ulike råvarer på en delikat og attraktiv måte.

LOMPE-WRAPS: En pakke lomper, en boks Philadelphiaost eller kremost naturell, litt ruccola-salat, samt en pakke oppskåret spekeskinke.


PÅ PINNE: Wraps klare til servering. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN
PÅ PINNE: Wraps klare til servering. Foto: CHARLOTTE REBTUN ANDRESEN Vis mer


Legg lompene utover og smør et lag med Philadelphia på hele lompa, fyll på med to skiver spekeskinke og litt ruccolasalat. Du kan også friske opp med agurk eller paprika?

Rull lompene sammen og kutt i tre biter. Stikk små cocktailpinner eller tannpirkere (NB! Velg noen uten smak) gjennom hver bit, og server på et lekkert fat.

Vil du ha pølser også? Her er de beste grillpølsene

Frisk, fargerikt ostespyd

Tomat- og mozzarellasalat er en rett mange kjenner til. Det er smakfullt og er kjapt å lage. For å gjøre litt stas på den kjente salaten, kan du tre ingrediensene lagvis på en pinne.

OSTESPYD: To ferske mozarellaoster (store som skives, eller små i kuler), en potte basilikum, en stor klase med cherrytomater, samt grillspyd.


Tre mozzarellakuler eller skiver, tomatene og basilikumblader på spiddene, og dander på et fat.

Smart kjøkkentriks: Slik deler du cherrytomater

En selvfølge på tapasbordet

Til tapas serveres det som regel alltid brød, gjerne foccacia, men for å spare tid har vi valgt å kjøpe en ferdig fransk baguett.

HVITLØKSBRØD: En butikkjøpt lang fransk baguett, to hvitløksfedd, to spiseskjeer olivenolje og litt raspet parmesanost (du kan ta rester fra kjøttbollene).


Start med å sette ovnen på 200 grader. Skjær baguetten opp i fine tynne skiver, og smør en blanding av finhakket hvitløk og olje på skivene. Dryss over parmesan. Sett skivene inn i ovnen i cirka fem minutter.

Sliter du med å holde krydderurtene friske? Finn ut hvordan her!

Og litt ekstra kjøtt

For å sikre at gjestene får fylt opp magesekken skikkelig, kan det være lurt å ha enda en mettende rett.

Kyllingklubber eller kyllingvinger er noe som passer perfekt på et tapasbord. For å kunne gjøre det kjappest mulig kan du kjøpe ferdige kyllingvinger i varmedisken på din lokale matvarebutikk, legge i en form og varme opp i noen minutter før servering.

En annen løsning kan være å kjøpe rå kyllingvinger, og steke de i godt krydder dagen i forveien for så å varme opp før servering.

En annen matvariant av det lettvinte slaget: Med denne åttitallsklassikeren lager maten seg nesten selv

Gjestene kommer om fem minutter

Rett før gjestene kommer, kan du gjøre siste finish. Når du har satt varmrettene i ovnen, kutter du opp litt frisk frukt, og setter frem et par skåler med marinerte oliven.

Tapas kan med fordel bli stående på bordet utover kvelden.

Her er årets grillnyheter i butikkene

Her er vår handleliste

1 pakke kyllingkjøttdeig

1 strømpe hvitløk

1 parmesanost

1 pakke cherrytomater

1 pakke speltlomper

600 gram kyllingvinger

1 boks Philadelphiaost eller smøreost naturell

1 ruccola

1 potte basilikum

2 pakker med ferske mozzarellaoster (store eller i småkuler)

1 pakke grillpinner og tannpirkere av tre

1 pakke eller et glass majones

salt og pepper

olivenolje

1 stor fransk baguette

1 pakke spekeskinke

1 egg

1 rød chili

1 sitron

Diverse frukt og grønnsaker

Pris: Omkring 500 kroner for mat til cirka seks personer.


Av: Charlotte Rebtun Andresen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer