Hjemmelaget rengjøringsspray

Slik lager du ditt eget vaskemiddel

Se hvordan du går frem - og hvor godt det fungerer.

LAGE EGEN RENGJØRINGSSPRAY? Enkelt, billig - og det blir rent. Foto: Berit B. Njarga
LAGE EGEN RENGJØRINGSSPRAY? Enkelt, billig - og det blir rent. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Å vaske alt fra kjøkkenbenken til vasken på badet ved hjelp av en rengjøringsspray og en klut, oppleves nok for mange som den enkleste måten å rengjøre på.

Men det kan bli vel mange vaskemidler å velge mellom.

Kanskje bør du like gjerne lage en rengjøringsspray helt selv - med ingredienser du allerede har?

Fire ingredienser

En hjemmelaget rengjøringsspray er billig å lage selv, og du slipper sterke kjemikalier. Enkelte forskere mener dessuten at bruk av rengjøringsspray kan forårsake astma.

Etter å ha saumfart nettet etter gode oppskrifter, har vi testet ut følgende oppskrift på en hjemmelaget rengjøringsspray, der hovedingrediensen, ikke overraskende, er en velkjent gjenganger.

Du trenger kun fire ingredienser for å lage ditt eget vaskemiddel, og en tom sprayflaske. Foto: Berit B. Njarga
Du trenger kun fire ingredienser for å lage ditt eget vaskemiddel, og en tom sprayflaske. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

For å lage din egen rengjøringsspray trenger du følgende ingredienser:

  • Like deler eddik og vann
  • 1 kvast rosmarin
  • Skallet til en sitron, raspet
  • Ev litt oppvaskmiddel, ved rengjøring av flater utsatt for fett
Klar for bruk! Foto: Berit B. Njarga
Klar for bruk! Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Vi blandet sammen 1 dl klar eddik med 1 dl vann, grovraspet skallet til en sitron som vi tilsatte blandingen, før vi tilslutt slengte oppi en kvast rosmarin.

Deretter silte vi blandingen over i en tom sprayflaske, og kunne teste ut den hjemmelagde blandingen på diverse skitne områder i hjemmet.

Det skal sies at vi er usikre på holdbarheten til middelet - til tross for den betydelige eddikmengden det inneholder. Vi anbefaler likevel å blande en mindre mengde av gangen.

Hvor godt fungerer sprayen?

Vi har prøvd den hjemmelagde rengjøringssprayen både på badevasken, blandebatteriet i dusjen, på dusjhodet og på speilet.

Før og etter vasking av kran. Foto: Berit B. Njarga
Før og etter vasking av kran. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Spesielt på badet synes vi sprayen virker overraskende bra, ikke minst på å fjerne kalkflekker rundt sluket i vasken, og å gjøre blandebatteriet i dusjen skinnende rent. Her brukte vi kun spray og en tørr mikrofiberklut. Speilet kan du også fint vaske med denne blandingen.

Betydelig renere. Foto: Berit B. Njarga
Betydelig renere. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Også dusjhodet ble betraktelig renere etter å ha sprayet på blandingen og latt det stå noen minutter, før vi vasket over med mikrofiberklut. Her kan du prøve dette eddiktrikset - som vi tidligere har testet med stort hell - om du vil ha et enda mer skinnende rent resultat.

Deretter flyttet vi over til kjøkkenet og sveipet over kjøkkenvask og -kran, og den keramiske toppen på komfyren. Også her syns vi blandingen fungerer veldig godt på kran og vask, mens vi slet med fastbrente flekker på komfyrtoppen. Så skal det sies at man normalt ikke får bort disse flekkene med andre vaskemidler heller, men må frem med skrape eller skrubb.

Rengjøringssprayen fungerte spesielt godt på blandebatteriet i dusjen. Foto: Berit B. Njarga
Rengjøringssprayen fungerte spesielt godt på blandebatteriet i dusjen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Ved bruk av rengjøringssprayen på kjøkken kan det også lønne seg å dryppe i noen dråper oppvasksåpe for å hamle opp med eventuelle fettflekker.

Ikke bruk eddik overalt

Som kjent kan eddik brukes til så mangt, og Dinside har hatt hell med både fjerning av bananfluer og rengjøring av dusjen ved hjelp av eddik tidligere. Det er også verdt å vite at hovedbestanddelen i eddik, eddiksyre, hemmer vekst av bakterier, ifølge snl.no.

En av ulempene om du velger å rengjøre med eddik, er at det ikke lukter spesielt godt. Men takket være sitronskallet og rosmarinen ble eddiklukta mye mindre fremtredende enn om du vasker med bare eddik og vann.

Vær også obs på at fugene mellom fliser, marmor, og også tregulv, kan ta skade av å vaskes med sure rengjøringsmidler – samtidig vil eddiken i denne blandingen være relativt utvannet når vi tilsetter like deler vann. Det kan uansett lønne seg å gå over tilslutt med en klut som kun er fuktet med vann på denne typen materialer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer