Slik lager du smør

Ingen grunn til panikk, selv om skapet er tomt for både smør og fløte.

Alt du trenger for å lage smør er fløte - eller rømme - og en kraftig visp. Det er også en fordel at denne kan stå på et stativ slik at du slipper å holde, for dette tar tid.  Foto: Elisabeth Dalseg
Alt du trenger for å lage smør er fløte - eller rømme - og en kraftig visp. Det er også en fordel at denne kan stå på et stativ slik at du slipper å holde, for dette tar tid. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Man kan le av smørkrisen og alt oppstyret rundt. For eksempel smørturisme. Men hvor viktig er egentlig smør i hverdagen? Ikke så fryktelig. Selv hører denne journalisten til dem som stort sett må kaste halve smørpakker, ikke fordi de har gått ut på dato, for smøret holder ofte mye lenger enn det står på pakken, men fordi det rett og slett blir harskt.

Kaster du egg når de har gått ut på dato? Slik ser du om de er ferske

I det siste, i forbindelse med testing av KitchenAid og Kenwoods populære kjøkkenmaskiner, har det imidlertid vært en noe høyere smør-rotasjon enn vanlig i det dalsegske hjem. Så da butikkhyllene var tomme for smør, var det bare én ting å gjøre: Lage det selv.

Og det var nesten lettere gjort enn sagt. Alt vi trengte var et beger rømme (butikken var tom for fløte også), og en sterk visp. (Ja, det kan gjøres manuelt, men anbefales ikke til PC-arbeidende med tilløp til musearm.) Og litt tid. For det tar lenger tid enn en kanskje skulle tro. Men du har ferdig smør på under en halvtime.

Det heter seg at man må være forsiktig når man pisker krem, slik at det ikke blir smør. Det er en sannhet med store modifikasjoner. For selv om overpisket krem ikke er noe spesielt lekkert, skal det omtrent et kvarter til med pisking før man er i nærheten av å kunne se at det kan bli smør.

Vi vil derfor anbefale at du bruker en elektrisk visp på stativ, eventuelt en kraftig kjøkkenmaskin om du har en. La den arbeide i fred på benken, mens du tar oppvasken, leser et kapittel i boken du fikk til jul, eller nyter et ørlite glass juleøl. For eksempel. Vi anbefaler også at du setter på et sprutelokk.

Slik gjør du:

Åtte potter rømme, fire merker smør? Nå strides de lærde om hvor mye smør fire merker egentlig er, men så mye smør fikk vi ut av et beger seterrømme. (Mellom en tredjedel og halvparten så mye - regnet i volum) Foto: Elisabeth Dalseg
Åtte potter rømme, fire merker smør? Nå strides de lærde om hvor mye smør fire merker egentlig er, men så mye smør fikk vi ut av et beger seterrømme. (Mellom en tredjedel og halvparten så mye - regnet i volum) Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Ha ønsket mengde fløte eller rømme i en bolle. Dette pisker du til det skiller seg, og ser ut omtrent som eggerøre i melk. Det tok oss litt mer enn ett kvarter, men tiden kan variere alt ettersom hvor kraftig kjøkkenmaskinen din er.

Så siler du av vesken, før du pisker litt til, for å få ut så mye som mulig. Når du er ferdig, er det tid for å bearbeide smøret med hendene. Du kan gjerne bruke engangshansker i plast, dette er klissete! Samle sammen smøret i en klump og knip ut de siste restene av væsken. Her kan det lønne seg å ha klumpen i en bolle med kaldt vann, men det er ikke nødvendig.

Og voilà: Du har laget smør. Sett det til kjøling, eller bruk det som det er.

Se bilder, trinn for trinn:
Du kan også se video nederst i saken

Skal du til Sverige i julen? Se hvor mye smør du kan ta med tilbake

Rømme eller fløte?

Det spiller ingen rolle om du velger fløte eller rømme. Det blir smør uansett. Det som er viktig, er at du velger den varianten med mest fett i, for eksempel kremfløte eller seterrømme. Resultatet blir noen lunde likt, men vi foretrakk rømmesmøret. Dette ble hakket friskere enn smøret vi laget av fløte.

Ønsker du å fremheve smørsmaken kan du tilsette litt salt, helst etter at du har silt av det meste av væsken.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer