Slik lager du syltetøy på glass

En av hemmeligheten for langvarig godsmak, er å styre unna vann.

SOMMER PÅ GLASS: Det ser kanskje pent ut på bildene, men sett på lokket med én gang du har fylt glasset - så holder syltetøyet seg bedre. Foto: ALL OVER PRESS
SOMMER PÅ GLASS: Det ser kanskje pent ut på bildene, men sett på lokket med én gang du har fylt glasset - så holder syltetøyet seg bedre. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Litt for mye bær i skog og hage og litt for liten fryser? Sommerens søteste egner seg heldigvis perfekt for å putte på glass, og gjør du det riktig kan det holde i over et år, selv uten bruk av kunstige tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler.

Anders Porsmose-Larsen har gjort det til en levevei å legge mat på glass uten konserveringsmidler i Nordisk Køkken. Hans råd til deg som har lyst til å gjøre det samme er enkelt:

- Ikke tilsett vann til syltetøyet, og sørg for at glassene er helt tørre før du fyller dem. For vi ser at det gjerne er det som først blir dårlig, sier Porsmose-Larsen til Dinside.

GIR RÅD: Anders Porsmose-Larsen i Nordisk Køkken legger både søtt og salt på glass, helt uten kunstige tilsetningsstoffer. Her gir han råd om hvordan du sylter. Foto: ELISABETH DALSEG
GIR RÅD: Anders Porsmose-Larsen i Nordisk Køkken legger både søtt og salt på glass, helt uten kunstige tilsetningsstoffer. Her gir han råd om hvordan du sylter. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Nordisk Køkken selger alt fra syltetøy og ketchup til supper og olje på glass og flasker, og alt er produsert helt uten kunstige tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Det forhindrer ikke at produktene er holdbare i flere måneder. Og Porsmose-Larsen delte i fjor sommer villig vekk sine beste naturlige konserveringstips med Dinside.

Så lenge holder maten i fryseren

Slik putter du sommeren på glass

Fremgangsmåten om du ønsker å sylte ned sommerens fangst er stort sett den samme, uansett hvilket syltetøy du lager.

 • Finn en oppskrift som frister og passer til de råvarene du har, og sjekk gjerne blandingsforhold sukker/bær med andre lignende oppskrifter.
 • Trikset for at syltetøyet skal holde seg er å sørge for at glasset du skal ha syltetøyet i er sterilt, tørt og helt lufttett. Det kan virke hysterisk med all steriliseringen, men det er viktig om du ønsker at syltetøyet skal holde helt til neste sommer, uten å fryse ned syltetøyet.
 • Sterilisering av glass kan i hovedsak gjøres på to måter: I stekeovnen eller ved å koke dem i vann. Har du en sterilisator til babyflasker kan du selvfølgelig også bruke denne.

Tips: Bruk ovnen

Naturlig konservering:

Tips: Både sitron og tyttebær inneholder pektin, som har konserverende egenskaper. Ved å tilsette litt sitronsaft eller tyttebær (enten bær ellerl saft) i syltetøyet, kan du øke levetiden.


For å følge rådet til Porsmose-Larsen, og unngå vann i syltetøyet, vil vi anbefale at du steriliserer i ovn. Da slipper du å tørke glassene. Vask dem godt, skyll dem i kokende vann, og sett dem i stekeovn i minst ti minutter ved 100 grader. Om ikke vannet har fordampet, kan du eventuelt tørke av med sterilt håndkle, eller la dem stå i ovnen til de er helt tørre.

Spise frukt og bær med en gang? Slik rengjør du dem - og får dem til å holde lenger

Skru på lokket med en gang

Hell i syltetøyet mens glassene fortsatt er varme, og skru på lokket med én gang. Når glasset avkjøles vil det dannes vakuum. Dette er litt samme prinsippet som at glass blir sittende fast i hverandre om du stabler dem med én gang du har tatt dem ut fra oppvaskmaskinen, og de fortsatt er varme.

Smarte glass får du kjøpt over alt. Vi har god erfaring med glass med gummiring og sneppertlukking fra Ikea, Clas Ohlson, Granit og storkjøkkenforhandleren Culina.

Syltetøy, frysetøy eller rørte bær

I dagligtale omtaler vi det meste som syltetøy, men navnene er mer enn matsnobberi som forteller hvordan det er laget - det gir også en pekepinn på hvordan du oppbevarer det.

I hovedsak er forskjellene som følger:

 • Syltetøy er frukt eller bær som er kokt sammen med sukker og eventuelt konserveringsmidler. Det er holdbart noen uker i kjøleskap, og i måneds- eller årevis på glass i kjellertemperatur, om man følger riktig fremgangsmåte. Glass som er åpnet bør stå i kjøleskapet.
 • Rørte bær er, som navnet indikerer, bær rørt sammen med sukker - med andre ord "rått syltetøy". Nyrørt syltetøy holder et par dager i kjøleskapet i skål med lokk eller plastovertrekk, opptil en ukes tid i en lufttett boks.
 • Frysetøy er rett og slett rørte bær som er frosset ned, frossent og rått syltetøy, om du vil. Det holder seg godt i ti-tolv måneder i fryseren, men kun et par dager etter at du har tint det. Det kan derfor lønne seg å fryse ned i mindre porsjoner.
Har du gift i hagen?

Tips til syltingen:

 • Doble aldri oppskriften! Den blir tung å røre, men fremfor alt vil ikke koketiden bli riktig. Ønsker du å lage mye syltetøy, så gjør det heller i flere omganger.
 • Skum syltetøyet godt av. Skummet kan inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet. Du vil også få et klarere syltetøy om du skummer godt.
 • Fyll glassene fullt opp. Sett lokket på med en gang og skru det godt på. Når innholdet avkjøles, suges lokket fast og det oppstår vakum.
 • Stivt nok? For å vite om syltetøyet er ferdig, bruk en asjett som du på forhånd har avkjølt i kjøleskap. Legg litt syltetøy på asjetten og sett den tilbake i kjøleskapet for rask nedkjøling. Dra en skje gjennom det kalde syltetøyet. Flyter ikke sporet etter skjeen gien, er syltetøyet ferdig. Dette gjelder også for marmelader.
 • Sukkermengde? Dette med sukkermende er en smaksak, men 1 dl sukker til 1 l bær er passende sukkermengde for de fleste bærslag.
Kilde: Frukt.no


Saken har tidligere vært publisert på Dinside, og hentes opp igjen til glede for nye lesere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer