Soveromsdør som slår i trekken

Slik løser du det irriterende dør-problemet

Slår soveromsdøren når vinduet på rommet er åpent? Det kan du enkelt fikse selv.

FIKS DET SELV: Om døren har begynt å slå, behøver du nødvendigvis ikke å ringe etter en fagperson for hjelp. Dette er ikke så vanskelig å fikse selv. Her får du vite hvordan. Foto: Linn Merete Rognø.
FIKS DET SELV: Om døren har begynt å slå, behøver du nødvendigvis ikke å ringe etter en fagperson for hjelp. Dette er ikke så vanskelig å fikse selv. Her får du vite hvordan. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Vi sover som regel best i et kjølig soverom, og mange foretrekker derfor å ha soveromsvinduet åpent på nattestid. Men det hjelper ikke så mye på søvnen hvis den lukkede soveromsdøren slår og slår i trekken.

Ekspertene forklarer hvorfor dette skjer, og hvordan det irriterende problemet kan fikses.

Les også: Bytte vindu selv? Slik går du frem

Derfor smeller det i døren

At døren har «løsnet» på denne måten, handler ikke om vekten på døren. Det er ikke noen særlig stor forskjell på soveromsdører i henhold til dette problemet, forteller Liv Solberg Pedersen, teknisk sjef hos Mesterhus .

- Tunge dører vil nok bevege seg litt mindre enn lette, men problemet skyldes ikke dørhengslene, sier Pedersen.

Og det er ikke slik at døren nødvendigvis er gammel og at det er derfor den begynner å slå. Problemet kan også oppstå med helt nye dører.

FESTET I DØRKARMEN: Illustrasjonen viser den lille delen i karmen som kalles sluttstykke. Den har vanligvis to justerbare deler som gjør at døren strammer seg inn til karmen og hindrer dørbladet i å bevege seg i lukket stilling. Foto: Swedoor.
FESTET I DØRKARMEN: Illustrasjonen viser den lille delen i karmen som kalles sluttstykke. Den har vanligvis to justerbare deler som gjør at døren strammer seg inn til karmen og hindrer dørbladet i å bevege seg i lukket stilling. Foto: Swedoor. Vis mer

Pedersen forteller at årsaken til trekk-problemet beror på justering av den lille delen i karmen som kalles sluttstykke.

- Den har vanligvis to justerbare deler som gjør at døren strammer seg inntil karmen og hindrer dørbladet i å bevege seg i lukket stilling, forklarer Pedersen.

Ole Madsen, logistikksjef hos BoligPartner, forteller at hovedgrunnen til at døren slår, er enkel:

- Bevegelse i lufta, som gjennomtrekk eller endringer i lufttrykket, kan føre til at en dør slår om sluttstykket ikke er i riktig posisjon, sier Madsen.

Les også: Åtte smarte tips til hjemmesnekreren

UTEN PAKNING: Bildet viser en karm uten pakning. Denne kan forbedres med en pakningsbit i hvert hjørne, eller en møbelknott i hvert hjørne. Foto: Swedoor.
UTEN PAKNING: Bildet viser en karm uten pakning. Denne kan forbedres med en pakningsbit i hvert hjørne, eller en møbelknott i hvert hjørne. Foto: Swedoor. Vis mer

Slik fikser du døren

Om døren har begynt å slå, behøver du nødvendigvis ikke å ringe etter en fagperson for hjelp. Dette er ikke så vanskelig å fikse selv, ifølge Madsen:

- Du kan først og fremst forsøke å justere sluttstykket med for eksempel en skrutrekker eller annet redskap, tipser han.

Også Pedersen kommer med dette rådet. Hun legger samtidig til:

- Det vil også hjelpe å lime en pakningsbit eller en møbelknott i hvert hjørne på dørkarmen, tipser hun.

- Man kan også enkelt fikse dette selv ved å sette på en dempelist, legger Madsen til.

Les også: 7 ting du enkelt kan snekre selv

Unngå problemet

For å unngå at døren begynner å slå, må du helt enkelt vedlikeholde døren.

MED PAKNING: Bildet viser en dørkarm med pakning. Løsningen koster litt mer, men til gjengjeld slipper du at døren slår. Foto: Swedoor.
MED PAKNING: Bildet viser en dørkarm med pakning. Løsningen koster litt mer, men til gjengjeld slipper du at døren slår. Foto: Swedoor. Vis mer

- Over lang tids bruk så vil det bli naturlig slitasje på sluttstykket som gjør at det kan komme ut av sin opprinnelige posisjon. På generelt grunnlag så bør man følge vedlikeholdsanvisningene fra leverandørene med hensyn til vedlikeholdintervaller og så videre, sier Madsen.

Også Pedersen tipser om hvordan du enkelt kan forebygge problemet:

  • Justere sluttstykket med jevne mellomrom, dette gjør du ved å bende litt i den bevegelige delen med et skrujern eller lignende.
  • Du kan også ved kjøp av dører passe på at de har karm med pakning. Disse karmene koster litt mer, men du slipper dører som slår. Fordelene med en slik karm, er også at dørene lukkes nærmest lydløst.
  • Du kan også kjøpe en pakningslist for ettermontering.

Saken har vært publisert på Dinside tidligere. Oppdatert påsken 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer