Rengjøre flisefuger

Slik løser du det «umulige» flise-problemet

Sitter skitten på fugene i dusjen bom fast? Her får du vite hvordan de blir rene igjen .

SKITNE FUGER: Det er nærmest umulig å unngå at flisefuger i dusjen blir misfarget og fulle av kalk. Dette kan være vanskelig å fjerne, men ikke umulig. Tipsene får du under! Foto: Linn Merete Rognø.
SKITNE FUGER: Det er nærmest umulig å unngå at flisefuger i dusjen blir misfarget og fulle av kalk. Dette kan være vanskelig å fjerne, men ikke umulig. Tipsene får du under! Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

- 80 prosent av alle bad i Norge er flislagt, det er jo både dekorativt og solid, sier Arne Nesje seniorforsker ved SINTEF .

Men selv om fliser er et bestandig og lett rengjørbart materiale, vil smussansamling oppstå - ofte i form av kalkansamling og misfarging. Dette kan være ekstra vanskelig å rengjøre, spesielt på flisefugene.

Så hvordan bør du gå fram da?

Her får du eksperttipsene.

Derfor skjer det

Det er i dusjområdet på badet at flisoverflater er mest sårbare, ifølge Cato Ove Karlsen, daglig leder hos Fagrådet for våtrom:

- På både innvendige og utvendige flisoverflater som er eksponert for vann, vil det kunne forekomme utfelling i form av et gråhvitt eller gråbrunt belegg. Typiske områder dette skjer på er der det jevnlig blir fuktig for så å tørke opp igjen, sier Karlsen.

Gråhvite belegg er ofte en vannløselig kalkforbindelse. Dette kommer fra bestanddelene i sementbaserte produkter som betong, fugemasse, avrettingsmasse eller lim, forteller han.

- Det er rett og slett fukt som vandrer igjennom porene i det sementbaserte produktet og drar med seg kalkforbindelsene, legger Karlsen til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer