Slik lurer meglerne deg

Forbrukerombudet melder om villedende markedsføring fra eiendomsmeglere.

Vær sikker på at du får gode betingelser av megler når du skal selge boligen din. Foto: Colourbox.com
Vær sikker på at du får gode betingelser av megler når du skal selge boligen din. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høres det fristende ut å få 20 prosent rabatt på provisjonen hvis du inngår avtale i løpet av august? Da kan du bli lurt, mener Forbrukerombudet.

- Dette budskapet blir veldig lett villedende fordi meglerprovisjonen ofte er gjenstand for forhandlinger, og mange forbrukere betaler en lavere provisjon enn det som står i prislistene, sier seksjonssjef Jo Gjedrem i Forbrukerombudet.

Det er villedende når rabattmarkedsføring tar utgangspunkt i en meglerprovisjon som er høyere enn det mange i realiteten har betalt.

- Forbrukerombudet har en streng praksis på området for å hindre at forbrukerne blir lurt, understreker Gjedrem.

Disse stoler vi ikke på

Lurt å forhandle

Tenk deg at du og naboen din begge skal selge husene deres hos det samme meglerfirmaet. Megleren opplyser dere begge om at 2,5 prosent er provisjonssatsen. Du synes dette er for høyt og avventer. Naboen har gode forhandleregenskaper - og i et presset marked går megleren med på to prosent.

Når meglerhuset kort tid etter annonserer med 20 prosent rabatt på meglerprovisjonen, slår du til. Du tror du har inngått en god avtale, men resultatet er at du får den samme provisjonen som naboen oppnådde uten "rabattkampanjen".

Strenge krav

Eksempelet illustrerer hvorfor Forbrukerombudet stiller strenge krav til markedsføring av rabatter i meglerbransjen. Det kreves blant annet fast pris på provisjonen som en forutsetning for å benytte "rabatt" i markedsføringen.

Meglerne må også dokumentere at salgene av meglertjenester har skjedd til denne faste prisen i et lengre tidsrom før salget til deg.

Disse meglerne er best

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer