Slik lydisolerte vi gulvet

Husk på lyddemping når du legger nytt parkettgulv, så slår du to fluer i en smekk - lydløst!

Publisert
Sist oppdatert

Å legge nytt gulv er ikke lenger vanskelig, med klikk-løsningene faller det nesten på plass av seg selv. Dette gjelder både parkett, laminat og andre varianter som f.eks. kork, det meste som ikke skal rulles ut kommer i en løsning som gir et perfekt resultat nesten uansett.

Men det er likevel ting å passe på, og verktøy som gjør jobben lettere.

Nye boliger har strengere regler om lyddemping mellom rommene enn tidligere. Når du likevel skal legge nytt gulv kan du ordne dette i samme slengen.

Utgangspunktet

Vi har lagt gulv i to av rommene i annen etasje i vårt trehus, en 40 m2 stue og et 10 m2 barneværelse. Begge rommene hadde vanlig furugulv fra midten av 60-tallet, som var både slitt og gulnet. I tillegg var det mye lyd nedover, både fra ymse aktiviteter og generell trinnlyd, til stua i første etasje.

Full lydisolering var det ikke snakk om, det er alt for omfattende og kostbart og heller ikke påkrevet. Men en viss demping sto på ønskelisten.

For gulvet i stuen oppe valgte vi underlagsmatten Boen Universol Akustik, som er oppgitt å gi 23 db demping av trinnlyd og opptil 27 db demping av impulslyder i rommet. Den er laget av plyuretanskum iblandet mineralsand og kalsiumkarbonat og har integrert filt på den ene siden mot gulvet. Den andre siden opp mot parketten er glatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.