Slik lykkes du med slow-cookeren din

Har slow cookeren blitt stående ubrukt? Lær av våre begynnerfeil - og suksesser.

TA AV SKINNET: Kyllingen blir supersaftig, men skinnet bare dvaskt og ekkelt i slow cookeren. Foto: ELISABETH DALSEG
TA AV SKINNET: Kyllingen blir supersaftig, men skinnet bare dvaskt og ekkelt i slow cookeren. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2014 var året slow cookerne fant veien inn i norske butikkhyller - og mange norske hjem. Men etter den første gledesrusen, kom de mislykkete middagene.

Flere av våre lesere har tatt kontakt, og spurt om tips til hvordan de kan lykkes med slow cookeren.

Dinside har testet to slow cookere, og i prosessen gikk vi på både en og fem middagssmeller. Øvelse gjør heldigvis mester, men hvorfor feile selv når du kan lære av våre?

Her har vi samlet våre beste tips til hvordan du kan lykkes med den smarte hverdagshjelperen.

#1 Knip igjen på væsken

HELL AV TOMATENE: Har du i hele tomatboksen, blir lasagnen for flytende. Hell av juicen og bruk bare bitene, så blir den perfekt.  Foto: ELISABETH DALSEG
HELL AV TOMATENE: Har du i hele tomatboksen, blir lasagnen for flytende. Hell av juicen og bruk bare bitene, så blir den perfekt. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


I en ovn eller på en gryte vil mye vann fordampe, og du kan også regulere hvor mye væsken koker inn. I en slow cooker er lokket på under hele kokeprossen, og væske fra kjøtt og grønnsaker vil bli i gryten.

Med mindre du skal langtidskoke noe og sile av væsken, anbefaler vi at du kutter ned på væsken du tilsetter, og kvitter deg med så mye væske som mulig fra matvarene.

Det er flere måter å gjøre dette på. Skal du tilsette kraft, velg fond i stedet for. Lager du kraften selv, redusér den til 1/3 av mengden. Skal du bruke hakkete hermetiske tomater, sil av juicen (Ikke kast den, men kok den inn med litt hvitløk, chili og krydder og frys ned i passende pizzasaus-porsjoner).

Smart tomattriks: Derfor bør du rive tomatene

#2 Tenk rustikt

BRUN KJØTTET: Og gå for store, rustikke biter av grønnsaker, så blir gryten perfekt. Foto: ALL OVER PRESS
BRUN KJØTTET: Og gå for store, rustikke biter av grønnsaker, så blir gryten perfekt. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Langtidskoking egner seg perfekt for seige kjøttstykker og enkelte grønnsakstyper, men noen grønnsaker vil gå i oppløsning og bli vasne om du koker dem for lenge. En måte å unngå dette på, er å kutte grønnsakene i store biter.

Kutt løk i fire eller åtte båter, gulrøtter i tre eller fire biter, om du ønsker at de skal koke med hele tiden, eller hold igjen på de sarteste grønnsakene, og tilsett dem en halvtime før du skal servere.

Smart triks når du skal avkjøle mat

#3 Ikke alt skal langtidskokes

FAST COOKING: Aspargesbønner blir fort dvaske. Vent til retten er nesten ferdig, og ha dem i rett før servering.  Foto: ALL OVER PRESS
FAST COOKING: Aspargesbønner blir fort dvaske. Vent til retten er nesten ferdig, og ha dem i rett før servering. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Ikke alt skal slow cookes: Noen matvarer blir bare triste av å varmebehandles over tid, så det er ikke noe for grønnsaker du vanligvis bare "dypper" i kokende vann før du har dem i isvann, som asparges, aspargesbønner, sukkererter og lignende.

Brokkoli og blomkål blir fort grøtete, og små mandelpoteter går i oppløsning.

Du har også mye å tjene på å velge riktige kjøttstykker. Som hovedregel bør du gå for de litt trå og fettrike kjøttstykkene, de holder seg best, og har mest å tjene på å langtidskokes. Fettet koker ut og gir fylde til sausen.

Som en bonus, er disse stykkene stort sett mye billigere enn de fine, magre filetene.

#4 Brun kjøtt og grønnsaker først

Synes du smaken blir litt ... intetsigende? Noe av smaken du mangler, kan rett og slett være stekesmaken. Ta deg tid til å brune kjøttstykker, og enkelte grønnsaker som løk, før du har dem i slow cookeren. Og kok inn litt vann i stekepannen etterpå så får du med deg kraften.

For mye stekefett til overs? Ikke kast det, se alt det gode du kan bruke det til

#5 Ta av skinnet

Er du glad i sprøtt og godt kyllingskinn eller svor? Slow cookeren er ikke stedet. Skal du helsteke en kylling eller annet kjøtt med skinn, anbefaler vi å fjerne skinnet. Det kan godt være på når du har kjøttet i slow cookeren, men fjern det før servering.

Alternativt kan du la kjøttstykket kose seg litt under grillelementet i stekeovnen før servering.

TIPS: Fjern kyllingskinnet før du har kjøttet i slow cookeren, men ikke kast det. Før servering kan du sprøsteke skinnet i ovnen. Knus det og strø over retten for ekstra god smak og spennende tekstur.

#6 Tilpass tid og varme

De fleste slow cookere har bare to innstillinger, men selv den laveste kan være for varm om du skal være borte i ti timer, og du ikke kan programmere den til å hoppe over i holde-varmt-modus etter en gitt tid. Det kan være så enkelt som å alliere seg med en timer, som kutter strøm til maskinen etter et visst antall timer.

Bruk oppskrifter den første tiden. Internett og spesielt amerikanske matblogger er din nye bestevenn.

Pass på kjernetemperaturen: Så varmt skal kjøttet være

#7 Ikke løft opp lokket

IKKE RØR LOKKET: Løfter du det opp, slipper du ut både damp og varme og forstyrrer kokeprosessen. Foto: ALL OVER PRESS
IKKE RØR LOKKET: Løfter du det opp, slipper du ut både damp og varme og forstyrrer kokeprosessen. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Litt av poenget med en slow cooker, er at den skal stå urørt på benken. Når du løfter opp lokket slipper du ut både damp og varme.

Det er fristende å løfte på lokket for å sjekke, men når du gjør det, krøller du det til med koketid og varmebehandling.

Så med mindre det er indikert i oppskriften du følger, hold deg på matten, og bruk hendene til helt andre ting.

Enkel middag: Middagene som lager seg selv mens du gjør helt andre ting

#8 Hold igjen på meieriprodukter

Mange meieriprodukter som rømme og yoghurt har en lei tendens til å skille seg når du koker dem. Andre holder seg greit om du koker dem inn en liten stund på komfyren, men skiller seg ved langtidskoking. Spesielt om du har syre i.

Ønsker du å lage en gryte eller suppe du vanligvis ville brukt meieriprodukter i i slow cookeren, anbefaler vi å holde igjen på det, og vente med å tilsette til rett før du skal servere. Kutt heller litt ned på mengden, og velg de fete variantene fremfor lettprodukter.

#9 Vent med friske urter

Friske urter er grønne og full av smak når du har dem i gryten. Etter åtte timers varmebehandling blir de stort sett nitriste, smakløse og brune. Jo, de har gitt fra seg smak til maten, men i seg selv er de rett og slett uapetittelige.

Bruk heller rimeligere tørket krydder, som bare blir bedre jo lenger det får ligge og koke med maten, og spar ferske krydderurter til slutt.

Det er perfekt å hakke opp og røre inn rett før servering, eventuelt strø over når du serverer.

Enkelte krydderurter, som koriander og basilikum kan du gi en liten variasjon: Stilkene blir stort sett aldri brukt, men kan gi fin smak ved langtidskoking. Plukk av bladene, og legg dem i kjøleskapet i en tett boks, og finhakk stilken og ha i gryten.

LES OGSÅ: Slik får du krydderurtene til å vare lenger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer