Hvordan vaske termos

Slik må termosen aldri oppbevares

Da kan du få deg en skikkelig guffen overraskelse ...

IKKE LA STÅ: Det er med god grunn at termosen bør oppbevares i skapet med lokket av når den ikke brukes. Og ikke minst bør du rengjøre den med én gang etter bruk. Hvorfor, får du vite her! Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En god termos sørger for at drikken holder ønsket temperatur, enten varm eller kald. På termosen kan du også ha med mat som suppe eller wienerpølser, eller noen kalde pinne-is med på stranda.

Det er samtidig viktig å rengjøre termosen godt etter bruk, noe som ikke alltid er enkelt, særlig om rester har størkna i termosen. Så hvilken rengjøringsmetode skal du da gå for?

Og er det eventuelt helsefarlig å drikke innholdet i termosen dersom den ikke er blitt vasket godt nok siden forrige bruk?

Slimete termos-bakterier

Henning Sørum, professor og mangeårig bakterieforsker, svarer på det siste spørsmålet først:

- Om det har vært drikke eller mat av god kvalitet i termosen, du har tatt av lokket etter bruk og latt termosen stå og tørke før du fyller på med nytt innhold, så er det ikke veldig risikabelt å bruke termosen igjen selv om den ikke har blitt vasket først, sier Sørum.

Det er fordi bakterier og andre mikroorganismer er avhengige av en viss fuktighet for å vokse og utnytte næringsstoffene i den drikken eller maten som var på termosen, utdyper forskeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.