Slik monterer du støpsel

– Du trenger ikke ringe pappa. Dette fikser du selv. Vi tok vår egen utfordring.

Lett som en plett? Det ser mye mer komplisert ut enn det er. Men dette er feil. Se hvordan du skal gjøre det i bildespesialen. Foto: Elisabeth Dalseg
Lett som en plett? Det ser mye mer komplisert ut enn det er. Men dette er feil. Se hvordan du skal gjøre det i bildespesialen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha skrevet mer enn en håndfull artikler om at ukyndige nordmenn leker elektrikere, med fare for liv og lemmer, har denne journalisten mer enn litt respekt for elektrisk arbeid, og har - til nå - vegret seg for å fikle med ledninger.

Det er ikke det at jeg ikke har tatt i et verktøy før. Snarere tvert imot. Jeg kan og har håndtert de fleste vanlige elektroverktøy, og anser meg selv som rimelig hendig på ufarlige områder som sparkling, pussing, grunning, maling, legge tapet, lakking, oljing - og jeg kan snart montere de fleste Ikea-skap og hyller uten å se på bruksanvisningen. (Det anbefales forøvrig ikke. Jeg har prøvd. Det blir fort dobbeltarbeid.)

Elektro- og VVS-arbeid har jeg imidlertid overlatt til proffene. Eller (ja, det er litt flaut) mannlige slektninger som har fryktelig mye mer erfaring enn meg på området. Jeg har fulgt med, men har ikke hatt lyst til å gå løs på oppgaven alene.

Da kjøkkenlampen skulle byttes ut, var det heldigvis en enkel jobb jeg fikset selv. Trodde jeg. Det var en stikkontakt oppunder taket, så det eneste jeg trengte å gjøre var å henge den opp og plugge i stikkontakten.

Selvfølgelig var det ikke så enkelt. For da lampen var pakket ut, var det ingen ting i enden av ledningen. Ikke en gang en liten sukkerbit.

– Dersom jeg kjøper støpsel på Clas Ohlson i lunchen, kan kanskje redaksjonens handymann Blix hjelpe meg, tenkte jeg håpefullt, kjapt avbrutt av: – Men er ikke dette egentlig noe jeg burde klare selv? Langt bak i hodet, så jeg for meg setningen: Du trenger ikke å ringe pappa. Dette fikser du selv.

Det er så lett å si. Og det er lett å lese korrektur på en artikkel og tenke at joda, dette kan alle gjøre, og for en snerten ingress. Men når det kommer til å faktisk gjøre det selv? I praksis?

Etter å ha lett, men ikke funnet noen unnskyldninger for å be om hjelp, bestemte jeg meg for å ta vår egen oppfordring. En muntlig gjennomgang over kontorpulten for å få bekreftet at jeg hadde forstått alt riktig, med et par formaninger (husk å kjøpe jordet støpsel, og husk å tvinne sammen trådene i enden godt) var det som skulle til for å booste selvtilliten.

Og et par nybegynner- og utålmodighetsfeil senere (det lønner seg å lese bruksanvisningen, det var sånn det var), var støpselet montert, og lampen hang fra taket, akkurat der den skulle. Og lyste opp langt mer enn den 25-wattspæren jeg hadde skrudd inn skulle tilsi.

Nå er det din tur:

Og her, ikke for å vise hvor fantastisk flink jeg var, men som oppmuntring og oppfordring til deg som lar slike oppgaver vente til du får et hendig menneske eller en håndverker i hus, her kan du se nøyaktig hva jeg gjorde, trinn for trinn: For det er så enkelt at dette kan alle klare. Om du er nøyaktig, og liker å putle med småarbeid.

Så neste gang du står der med telefonen i hånden, og er klar for å ringe pappa for å be om hjelp, ikke gjør det. Gjør det selv.

I bildespesialen under viser vi deg hvordan. Vi viser deg også hva du ikke skal gjøre, siden støpselet ikke kommer med noen bruksanvisning.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer