Slik påvirker fargene deg

De psykologiske virkningene av ulike farger er helt forskjellig. Les dette før du maler.

Grønn er en farge som i psykologien forbindes med mental og fysisk avslapning. Foto: colourbox.com
Grønn er en farge som i psykologien forbindes med mental og fysisk avslapning. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du sitter med en brosjyre eller tilsvarende foran deg er det ikke helt tilfeldig hvilke farger som brukes. Det er nemlig en sammenheng mellom hvilke farger du eksponeres for og hvordan du reagerer.

Grønn er fargen som fremkaller mest enighet, mens rødt bringer fram de sterkeste reaksjonene i oss. Det kommer fram i en undersøkelse som er utført på vegne av IT-selskapet HP.

Undersøkelsen er gjort på to tusen personer mellom 16-55 år i ni land, hvor hensikten var å avdekke fargens psykologiske egenskaper.

Deltakerne i undersøkelsen ble presentert med noen enkle utsagn. Det viste seg at 59 prosent sa seg enige med utsagnet dersom det var skrevet i grønt, mens bare 39 prosent sa seg enige i det samme utsagnet når det var skrevet i svart.

Fargene i klesskapet avslører deg!

Grønt gir avslapning

- Grønn er en farge som i psykologien forbindes med mental og fysisk avslapning, og skal dermed være stimulerende mot anspenthet og nervøsitet. I vestlige kulturer blir grønt gjerne assosiert med noe riktig, vår, nytt liv og penger – assosiasjoner de aller fleste har et positivt forhold til. Svart derimot, blir ofte forbundet med død, begravelse og kriminalitet, forteller Jan-Petter Løkken, Markedssjef i HP Norge, i en pressemelding.

I undersøkelsen så man også en klar sammenheng mellom fargebruk og hvor langt deltakerne beveget seg mot ytterpunktene på svarskalaen. Spørsmål som var skrevet i rødt genererte tre ganger så mange reaksjoner som ”sterkt enig” eller ”sterkt uenig” enn et tilsvarende skjema hvor det var brukt svart skrift.

Hva skjer med deg når du ser rødt?

- I vestlige kulturer gir rødt ofte assosiasjoner til kjærlighet, fare og lidenskap. Assosiasjoner som får i gang blodpumpa, øker blodtrykket og dermed fremkaller sterkere reaksjoner, sier Løkken.

Store kjønnsforskjeller

I undersøkelsen så man også store kjønnsforskjeller. Mennene brukte ytterpunktene i svarskalaen dobbelt så ofte som kvinnene. Fargen rødt viste seg å være den mest utslagsgivende fargen hos begge kjønn. Rødt genererte sterk enighet eller uenighet hos 34 prosent av mennene og 24 prosent av kvinnene. Da samme utsagn var skrevet med svart, var resultatet til gjengjeld bare 16 prosent for mennene og tre prosent for kvinnene, kommer det fram i pressemeldingen.

Løkken understreker at dette ikke er en vitenskapelig undersøkelsen, men at den avdekker hvordan vi påvirkes av farger. Men det spørs om de kanskje er litt sent ute med å avsløre resultatene, innrømmer han:

– Vi skulle kanskje gått ut med dette før Jens og Jensen sendte partiprogrammene sine i trykken, sier Løkken, med det kommende stortingsvalget i bakhodet.

Glad i lilla? Slik innreder du med lilla

Slik blir vi påvirket

På hvilken måte påvirker fargene oss? Sjekk her:

Slik påvirker fargene oss:
FargeFølelse
BlåttFred, ro, stabilitet, harmoni, tillit, tiltro, sikkerhet, lojalitet mm.
SvartSeksualitet, formalitet, eleganse, ulykkel, ondskap, tristhet, anger mm.
GrøntNatur, miljø, helse, hell, ungdom, fruktbarhet, sjenerøsitet, sjalusi, uhell mm.
OransjeEnergi.
LillaRoyalitet, spiritualitet, mystikk, ondskap, arroganse, sorg mm.
RødtKjærlighet, fare, begjær, vold, anger, styrke, øker apetitten mm.
HvittRenhet, enkelhet, uskyld, fødsel, vinter, sterilt, ekteskap mm.
GultLykke, optimisme, idealisme, fantasi, håp, uerlighet, sjalusi mm.
Bloomsburg University Virtual Training Help CenterVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer