Slik påvirker fargene deg

De psykologiske virkningene av ulike farger er helt forskjellig. Les dette før du maler.

Grønn er en farge som i psykologien forbindes med mental og fysisk avslapning. Foto: colourbox.com
Grønn er en farge som i psykologien forbindes med mental og fysisk avslapning. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du sitter med en brosjyre eller tilsvarende foran deg er det ikke helt tilfeldig hvilke farger som brukes. Det er nemlig en sammenheng mellom hvilke farger du eksponeres for og hvordan du reagerer.

Grønn er fargen som fremkaller mest enighet, mens rødt bringer fram de sterkeste reaksjonene i oss. Det kommer fram i en undersøkelse som er utført på vegne av IT-selskapet HP.

Undersøkelsen er gjort på to tusen personer mellom 16-55 år i ni land, hvor hensikten var å avdekke fargens psykologiske egenskaper.

Deltakerne i undersøkelsen ble presentert med noen enkle utsagn. Det viste seg at 59 prosent sa seg enige med utsagnet dersom det var skrevet i grønt, mens bare 39 prosent sa seg enige i det samme utsagnet når det var skrevet i svart.

Fargene i klesskapet avslører deg!

Grønt gir avslapning

- Grønn er en farge som i psykologien forbindes med mental og fysisk avslapning, og skal dermed være stimulerende mot anspenthet og nervøsitet. I vestlige kulturer blir grønt gjerne assosiert med noe riktig, vår, nytt liv og penger – assosiasjoner de aller fleste har et positivt forhold til. Svart derimot, blir ofte forbundet med død, begravelse og kriminalitet, forteller Jan-Petter Løkken, Markedssjef i HP Norge, i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer