Slik planter Blomster-Finn krukkeblomster

Her er blomsterekspertens beste tips for hvordan du lykkes med blomster på krukke.

EN TIL HVER: Finn Schjøll tar en krukke til hvert slag, og setter heller flere krukker sammen. Foto: CAROLINE GUNDERSEN
EN TIL HVER: Finn Schjøll tar en krukke til hvert slag, og setter heller flere krukker sammen. Foto: CAROLINE GUNDERSEN Vis mer

- For uerfarne, er mitt beste tips at du bare setter i gang. Den beste metoden å lære, er å gjøre det, sier blomsterentusiast, Finn Schjøll.

Schjøll, nærmere kjent som Blomster-Finn, anbefaler uerfarne å begynne enkelt. Start med å kjøpe en liten plante i en stor krukke, for deretter å jobbe med planten til du får den til.

Blander ikke blomster

- Den viktigste regelen som jeg selv også følger, er aldri å blande forskjellige plantesorter i én krukke. Da velger jeg heller å blande med flere krukker med ulike sorter, som også er veldig fint å kunne flytte rundt på.

BLOMSTERGLAD: Her er Finn Schjølls beste råd til sommerens krukker og potter. Foto: CAROLINE GUNDERSEN
BLOMSTERGLAD: Her er Finn Schjølls beste råd til sommerens krukker og potter. Foto: CAROLINE GUNDERSEN Vis mer


Blomster-Finn advarer dessuten om at du ikke må plante blomstene for nærme hverandre om du velger å ha flere i én krukke. Selv om blomsten er liten når den kommer fra butikken, må du huske på at den vil vokse seg stor.

I år kan de bli rekordmange: Ta sneglene nå, her er knepene som virker

Slik gjør du det

– Krukkeblomster trives med lecakuler, god jord med mye næring og at krukken har hull i bunn slik at vannet kan renne ut, forklarer landbruks- og gartnernæringslærer fra Gjennestad Videregående, Solfrid Stordalen Henriksen.

Så hvordan gå frem for å få fine blomsterkrukker? Her en kort huskeliste slik Finn Schjøll anbefaler det.

 1. Start med å rengjøre innsiden av krukken din. Gjør den helt ren, for dette liker blomstene dine. Selv om det er nå trendy med skitne krukker, må fortsatt innsiden være plettfri.
 2. Er det en liten potte med hull i bunnen, legg sand helt nederst. Er det en stor potte uten hull, legges det lecakuler.

 3. Det er utrolig viktig å gjødsle. Det er den beste hjelpen plantene kan få, og vil gi dem et godt liv.

 4. Vann! Det er viktig å vanne jevnlig, ikke la dem tørke ut. Spør i butikken hvor mye blomstene skal vannes, for det kan variere mye.
 5. Henriksen spesifiserer at krukkejord er bra for sommerblomster fordi den inneholder langtidsgjødsel. Det er også viktig å fylle på med næring i vekstsesongen og gi sparsommelig med vann.

  – Jeg anbefaler veldig terracotta-krukker som særlig pelargonia liker godt. Denne krukken får blomsten til å leve godt, men det er viktig med hull i bunnen.

  Gjødseltipset som er gratis: Men orker du bruke "gullvann"?

  Trenger lite stell

  Tips når man skal plante i krukker:

  Plantasjen anbefaler:

  Lecakuler: 10 kg, 79 kr. Dette er til krukker som er tette i bunnen. Middelhavsjord: 8L, 59 kr. Passer godt til oliven- og sitrustrær. Pelargoniajord: 18L, 79 kr. Passer godt for sommerblomster. Plantasjens egen jord: 18L, 50 kr. Bør blandes med kugjødselkompost: 20L/40L, 129 kr.

  Hageland anbefaler:

  Hageland Dreneringskuler: 25 L, 149 kr eller 10 L, 79 kr. Hageland Krukkejord: 50 L, 129 kr eller 15 L, 79 kr. Hageland Blomsterjord: 50 L, 99 kr. Hageland Hortensiajord: 15 L, 79 kr. Spesielt egnet for hagehortensia, rododendron, hageblåbær og for andre surjordkrevende planter. Kugjødselkompost: 50 L, 129 kr eller 18 L, 79 kr.


  - Skal du reise i sommer anbefaler jeg geranium. Den er lett å stelle, og kan klare seg lenge alene, forklarer Schjøll.

  Og her er flere tips til blomster som tåler et hardt balkongliv

  - Er du derimot hjemme hele sommeren er Dronning Ingrid en populær blomst i år. Den trenger pleie, vann og må helst stå under et tak, forteller Schjøll.

  Vanligste feilene du kan gjøre

  Schjøll tror at det å plante for tett er den vanligste feilen folk gjør.

  Henriksen kan også fortelle at det gjøres flere feil ved planting av krukkeplanter.

  – De største feilene som blir gjort av krukkeplanter utendørs, er at man vanner for mye og ikke husker å fjerne visne blomster. Blomstene vil etter hvert slutte å sette nye blomster, eller i verste fall dø før sesongen er ferdig, forteller Henriksen.

  Derfor: Kjenn regelmessig på jorden i krukken, og vann når den er tørr.

  Men hva når du er borte? Dinside har sjekket om bleietrikset kan være løsningen

  Av: Caroline Gundersen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer