Du trenger ikke være så veldig kresen når du skal snekre noe som blir skjult inne i veggen eller under gulvet. Men skal du lage noe som vil synes, er det greit å vite litt om hvilke materialer som kan brukes til hva.
Dette er for deg som skal i gang med å lage utemøbler, benker, bokhyller og annen finsnekring.
Det kan fort bli slik at det du snekret er helt strøkent når det er ferdig, men etter en tid blir det store sprekker mellom bordene - og de bøyer seg i alle retninger.
Saken er at treverk alltid vil bevege seg etter at du har snekret ferdig.
Siden dette ikke kan unngås, er første skritt å sortere ut de riktige bordene.
Deretter gjelder det å forutse hvordan treverket kommer til å bevege seg.
Krymping og svelling
Dersom du plasserer en fuktig trebit innendørs, vil den tørke og samtidig endre form. Treverk innendørs krymper og sveller etter hvordan fuktigheten og temperaturen innendørs endrer seg. Det krymper i den tørre vinterluften og sveller når sommeren kommer og luften er fuktig.
– Trevirket du bruker bør ha et fuktinnhold som er mest mulig likt det miljøet det skal brukes i, forklarer Per Skogstad. Han er informasjonsleder hos Norsk Treteknisk Institutt.

Skal du snekre noe som skal brukes innendørs, er det om å gjøre at treverket har et lavt fuktinnhold, gjerne ned mot 8 prosent. For utendørsbruk kan det være opp mot 20 prosent.
Har du et sted der det er tørt og luftig kan du tørke bordene selv dersom de ikke er for tykke. Hvis du legger materialene med mellomrom i en liten stabel, vil du nå riktig fuktighet i løpet av en måned.

Bøying og vridning
En planke vil endre form etter hvordan årringene ligger i veden. Ser du på enden er enten årringene stående eller liggende, og de har en buet form.
Hvordan formen endres ser du på illustrasjonen nedenfor, og det er greit å vite at det kan ta flere år før disse endringene oppstår.

Styrke
Avstanden mellom årringene er med på å bestemme treets egenskaper.
Trær som vokser fort får stor avstand mellom årringene, mens de som vokser sakte har liten avstand.
– Generelt har hurtigvoksende virke dårlig mekanisk slitestyrke, forklarer Bjørn Strander. Han er museums-håndverker ved Tinn Museum/Heddal Bygdetun.

Et gulv, trapp eller dørterskel vil bli fortere nedslitt om du brukte hurtigvokst virke, enn seinvokst.
Til utendørs bruk har det raske virket dårlig motstand mot råte, selv om det også er andre forhold som spiller inn.
Til finsnekring har tettvokst virke de beste egenskapene.
Retningen på fibrene har også stor betydning for styrken. Belastes et bord på langs av fiberretningen har det stor styrke, belastes det på tvers er styrken mindre.
Like bord

Motorsag paret med stikksag –og andre verktøynyheter
Når du skal snekre er det lurt å gjøre en sortering:
Ta ut bord som har sprukket, er bøyd eller vridd. Er det kvaelommer eller løs kvist vil det også skape problemer.
Sørg for at du ender opp med så ensartede emner som mulig. Det vil si bord med jevn fordeling av kvister, struktur og årringsmønster. Hvis to av ti bord skiller seg ut, blir du som oftest misfornøyd etterpå.
Likeledes vil bord med stor forskjell i avstand mellom årringene oppføre seg ulikt når de tørker. Noen velger liggende årringer og andre stående. Møbelsnekkeren velger gjerne stående siden dette gir mer stabile bord.
