Slik reddet du en vassen gulrot!

Slik redder du den

Vass gulrot som kjennes ut som gummi? Alt håp er ikke ute!

BLIR FRISK IGJEN: Slike gulrøtter frister ikke veldig å spise. Vi har et triks som kan reversere aldringen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hadde du lyst på gulrøtter til middagen, men oppdager at de du har i kjøleskapet er blitt litt vasse? Det er veldig kjedelig med en myk og bøyelig gulrot, som ikke lenger er like knasende og sprø.

Men fortvil ikke - vi vet akkurat hvordan du kan redde den igjen. I videoen øverst i saken viser vi deg hvordan.

Mistet fuktighet

Matfaglig rådgiver i MatPrat, Marta Brodal Ravnsborg, forteller hvorfor de mister den sprø konsistensen.

- Når gulrøttene har blitt myke er det er tegn på at de har mistet fuktighet. Gulrøtter er spesielt utsatt for uttørking på grunn av sitt tynne skall, så riktig lagring er avgjørende for å hindre at de tørker ut.

Ravnsborg forteller at dersom skaden allerede er skjedd, vil de ha godt av litt hydrering.

- Da kan gulrøttene legges i en bolle eller matboks med kaldt vann – og gjerne noen isbiter. En time i kjøleskapet vil ha god effekt, men de kan gjerne ligge over natta. Dette trikset vil gjøre slappe gulrøtter sprø og knasende igjen. Om du ikke skal bruke dem med den gang kan de legges tilbake i originalemballasje og tilbake i kjøleskapet, sier hun til DinSide.

For å unngå at gulrøttene blir slappe og myke i førsteomgang, bør de oppbevares i plast med luftgjennomstrømning, gjerne i originalemballasje.

- Det er også lurt å fjerne gresset, slik at gresset ikke spiser av næringen til gulrøttene. Det vil nemlig gjøre at gulrøttene tørker ut raskere, forteller hun.

Slik forhindrer du det

Dersom du vil være føre var, finnes det en veldig enkel metode å oppbevare gulrøttene på, slik at de holder lengst mulig.

- Gulrøtter er veldig følsomme for uttørking og blir kjapt myke og dårlige dersom de for eksempel ligger uemballerte på kjøkkenbenken. Dette skjer raskere ved høyere temperaturer, forklarer Hanne Larsen, seniorforsker ved Nofima til DinSide.

Hun jobber til daglig med emballering av mat, og spesielt frukt og grønnsaker.

- Dersom du bruker en tett matboks med litt fukt oppi, er det lettere å få nok fuktighet rundt gulrøttene, sier hun og påpeker at de da kan leve mye lenger.

Gulrøtter holder lengst ved kjøletemperatur mellom to til fire grader.

Man kan også brette en plastpose som for eksempel en frysepose rundt skylte gulrøtter for å bevare fukt, men samtidig få nok luft inn, slik at de ikke kveles.

Slappe gulrøtter kan fremdeles brukes

Ifølge meny.no er det mange andre ting slappe gulrøtter kan brukes til.

- Mange tror at gulrøtter er dårlige så fort de blir slappe eller myke, og kaster dem i søpla. Så lenge gulrøttene ikke har muggvekst eller misfarging, er de slappe gulrøttene helt trygge å spise, står det på deres hjemmesider.

Meny.no skriver videre at slappe gulrøtter passer best til koking eller retter som ikke krever spenstige, sprø gulrøtter. Supper, rotmos eller kokte som tilbehør er en perfekt måte å bruke opp de slappe gulrøttene på.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer